Η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη δείχνει να έχει φθίνουσα πορεία, καθώς ο αριθμός των σεισμικών δονήσεων τις τελευταίες ημέρες μειώνεται.
Το νησί των Κυκλάδων περνά μία από τις δυσκολότερες περιόδους των τελευταίων ετών, και αρκετοί κάτοικοι, μόνιμοι ή προσωρινοί, το έχουν εγκαταλείψει. Σε μια περίοδο που τα περισσότερα οινοποιεία είναι κλειστά για τους επισκέπτες, καταγράφουμε την καθημερινότητα των ανθρώπων του κρασιού, όπως διαμορφώνεται με τις νέες συνθήκες.
Οι περισσότεροι είναι αισιόδοξοι ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και σύντομα το νησί θα ξαναβρεί τους ρυθμούς του. Ωστόσο, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, οι δουλειές συνεχίζονται, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο για στασιμότητα. Βασικό μέλημα όλων, όπως προκύπτει από την κουβέντα μας, είναι η ασφάλεια.
Ο Βαγγέλης Γαβαλάς, από το οινοποιείο Γαβαλά στο Μεγαλοχώρι, μας λέει ότι η παραγωγή και η δουλειά στο αμπέλι δεν σταματούν. Μαζί με τους εργάτες που έχουν παραμείνει στο νησί, φυτεύουν έναν νέο αμπελώνα και μας περιγράφει τις συνθήκες: «Ο αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν από εμάς είναι μικρός. Από όσους μας βοηθούσαν στο οινοποιείο και στο αμπέλι, η πλειονότητα έχει παραμείνει, και βλέπουμε ότι δειλά-δειλά κάποιοι από εκείνους που έφυγαν αρχίζουν να επιστρέφουν.

Είναι δύσκολο γι’ αυτούς να μείνουν χωρίς μεροκάματο για δύο εβδομάδες, οπότε τώρα που οι σεισμοί είναι λιγότεροι, φαίνεται πως επιστρέφουν στις δουλειές τους». Πέρα από τις φυτεύσεις, αυτή την περίοδο στη Σαντορίνη οι αμπελουργοί συνήθως αρχίζουν να κλαδεύουν τα αμπέλια τους, αλλά φέτος το κλάδεμα φαίνεται πως θα καθυστερήσει. «Δεν μας ανησυχεί ακόμα αυτή η μικρή καθυστέρηση. Θα καταφέρουμε να κλαδέψουμε στην ώρα μας, απλώς αν η ομάδα μας είναι μικρότερη, πιθανότατα να χρειαστούμε περισσότερο χρόνο», λέει ο Βαγγέλης Γαβαλάς, που παραμένει αισιόδοξος για την κατάσταση στο νησί.
Ο Γιάννης Παπαοικονόμου, από το Οινοποιείο Βασάλτη, βρισκόταν πάνω στο τρακτέρ όταν του μιλήσαμε. Έστειλε την οικογένειά του στην Αθήνα για μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς το σπίτι τους στο νησί είναι αρκετά παλιό, ενώ εκείνος εγκαταστάθηκε προσωρινά στο οινοποιείο, μια σύγχρονη κατασκευή στο Βουρβούλο, κοντά στη θάλασσα. Κοιμάται και δουλεύει εκεί, καθώς, όπως λέει, η δουλειά δεν σταματά. «Είμαστε σε μια αναταραχή, χωρίς αμφιβολία», αναφέρει, και εκτιμά ότι οι περισσότεροι που έφυγαν είναι ξένοι εργάτες: «Υπολογίζουμε ότι περίπου 15.000 άνθρωποι έφυγαν το τελευταίο διάστημα. Εμείς συνεχίζουμε τις εργασίες στο αμπέλι, που περιλαμβάνουν το κλάδεμα αλλά και τις νέες φυτεύσεις».
Η εικόνα του νησιού αυτή την περίοδο δεν διαφέρει πολύ από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η συγκεκριμένη περίοδος είναι παραδοσιακά «νεκρή». Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι κυκλοφορεί ακόμα λιγότερος κόσμος. «Φαίνεται ότι τα πράγματα έχουν ηρεμήσει κάπως. Οι σεισμοί είναι λιγότεροι και σύντομοι, και ίσως γι’ αυτό δεν έχουν προκληθεί ζημιές, όπως η πτώση φιαλών ή ποτηριών από τα ράφια. Έχουμε δει αλλαγές στο ωράριο κάποιων καταστημάτων, καθώς μειώθηκε το προσωπικό, αλλά πιστεύω ότι σύντομα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα», καταλήγει αισιόδοξα ο Γιάννης Παπαοικονόμου.
Ο οινοποιός Πάρις Σιγάλας μίλησε πριν από λίγες ημέρες για την απόφασή του να επιστρέψει στο νησί από επαγγελματικό ταξίδι στο Λονδίνο, ενώ άλλοι έφευγαν. «Επέστρεψα την περασμένη Κυριακή. Ήξερα τι συμβαίνει, μάθαινα ότι αρκετοί γνωστοί μου είχαν φύγει, ενώ κάποιοι άλλοι έμειναν.

Σε τέτοιες ανορθόδοξες συνθήκες υπάρχει μια σύσφιξη σχέσεων, θυμίζοντας τις εποχές της πανδημίας», εξηγεί. Έχει ζήσει τον μεγάλο σεισμό του 1956, αν και ήταν μόλις 8 ετών, και η εικόνα που του έχει μείνει είναι μια Σαντορίνη κατεστραμμένη. «Μόνο γκρέμια», όπως αναφέρει. Το ηφαίστειο, όμως, είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που δίνει τη μοναδικότητα στα αρώματα και τις γεύσεις των κρασιών της Σαντορίνης. «Το έδαφος της Σαντορίνης είναι πολύ νέο, καθώς προέρχεται από την ηφαιστειακή έκρηξη του 1600 π.Χ. Το νησί είναι καλυμμένο με αυτό το έδαφος σε βάθος 30-40 μέτρων, δημιουργώντας συνθήκες για κρασί υψηλής ποιότητας. Όλο το νησί ήταν ένα αμπέλι», επισημαίνει.
Η οινολόγος Εύα Αθανασοπούλου, που δουλεύει μαζί του, έφυγε από το νησί και αποφάσισε να μείνει για ένα διάστημα στην Αθήνα, μέχρι να υποχωρήσουν οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις.
Η Κωνσταντίνα Χρυσού, από το Οινοποιείο Χατζηδάκη, είχε έρθει στην Αθήνα για το portfolio tasting του Αίολου. «Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι πιο συνηθισμένοι και φαίνονται πιο ψύχραιμοι. Έφυγαν κυρίως όσοι έχουν μικρά παιδιά και ξένοι εργάτες. Εμείς στο οινοποιείο δεν έχουμε διακόψει τις εργασίες και πιστεύω ότι αυτό που ζούμε θα εξασθενήσει», μας λέει.
Σε άλλα οινοποιεία, όπως το Κτήμα Γαία, που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στη θάλασσα, λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας, με μεταφορά φιαλών κρασιού στο οινοποιείο της Νεμέας. Δεδομένου ότι η Σαντορίνη διαθέτει 13 επισκέψιμα οινοποιεία, που προσελκύουν περισσότερους από 650.000 επισκέπτες ετησίως, το βασικό ερώτημα είναι αν και πόσο θα επηρεαστούν οι ξένοι από τις πρόσφατες εξελίξεις, καθώς και αν όσοι σχεδίαζαν να επισκεφθούν το νησί το καλοκαίρι θα αλλάξουν γνώμη.