ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ ΑΠΟ ΤΟ VINEPAIR

Σε μία από τις πρώτες θέσεις της λίστας με τα καλύτερα Sauvignon Blanc για το 2022 όπως τα προτείνει το ηλεκτρονικό περιοδικό VinePair, φιγουράρει ένα ελληνικό κρασί. Το Sauvignon Βlanc Fumé της σειράς Οικοσύστημα από το Κτήμα Άλφα βαθμολογήθηκε με 92/100 συγκεντρώνοντας την υψηλότερη βαθμολογία (ισοβαθμώντας με άλλα κρασιά) στην κατηγορία των κρασιών που κοστίζουν κάτω από 50 δολάρια.

Οι συντάκτες του περιοδικού στην κριτική τους αναφέρονται στην όχι και τόσο συνηθισμένη χρήση βαρελιού που θα μπορούσε να επηρεάσει πολύ το κρασί και καταλήγουν: «Στην περίπτωση αυτή (το βαρέλι) δίνει μοναδική γεύση και υφή με κρεμώδη αίσθηση που συναντά κανείς σε Chardonnay».

Ο οινοποιός Άγγελος Ιατρίδης στον αμπελώνα «Καλύβα» του Κτήματος Άλφα, στο Αμύνταιο

Το αμπέλι

Τα σταφύλια για το κρασί αυτό προέρχονται από συγκεκριμένο αμπελοτόπι που ονομάζεται «Καλύβα». Έχει έκταση 23 στρέμματα. Φυτεύτηκε το 1999 σε υψόμετρο 632 μέτρων, σε αμμο-αργιλώδες έδαφος και αποτελεί τμήμα του ενιαίου (εφαπτόμενου με το Κτήμα) αμπελώνα, στο Αμύνταιο της Φλώρινας. Μετά τον τρύγο και την οινοποίηση, η ωρίμανση γίνεται σε δρύινα βαρέλια 225 lt, με περιοδική ανάδευση των οινολασπών για 7 μήνες.

Το κρασί

Θεωρείται σύμφωνα με τους δημιουργούς του, ένα Sauvignon Blanc ψυχρού κλίματος, μια τυπική έκφραση της ποικιλίας. Στη μύτη ξεχωρίζουν αρώματα εσπεριδοειδών, φρούτα του πάθους και μια αίσθηση βανίλιας. Στο στόμα είναι γεμάτο και λιπαρό με ισορροπία ανάμεσα στη δροσιά και την μεταλλικότητα. Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται τέτοια διάκριση για το συγκεκριμένο κρασί. Στο παρελθόν έχει αποσπάσει χρυσά μετάλλια και υψηλές βαθμολογίες σε διεθνείς διαγωνισμούς και κριτικές σημαντικών οινοκριτικών.

Δείτε Επίσης
TO BORDEAUX ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

Το σταφύλι

Το Sauvingon Blanc είναι μία από τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες στον κόσμο και τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η τραγανή αίσθηση και η φρεσκάδα στο στόμα. Αν και γενέτειρά του θεωρείται το Μπορντώ, τα πιο κλασσικά γαλλικά Sauvingon Blanc προέρχονται από την κοιλάδα του ποταμού Λίγηρα στην κεντρική Γαλλία. Από την άλλη πλευρά πολύ γνωστά έχουν γίνει και κρασιά από τις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία και τη Χιλή. Αυτά χαρακτηρίζονται από έντονα αρώματα τροπικών φρούτων και φυτικότητα όπως και τα περισσότερα κρασιά του λεγόμενου Νέου Κόσμου.

Η δοκιμή

To VinePair είναι από τα μεγαλύτερα οινικά site στον κόσμο με σημαντικό περιεχόμενο για το κρασί και τα ποτά. Στις δοκιμές του Sauvignon Blanc για αυτή τη χρονιά οι συντάκτες που συμμετείχαν στα πάνελ, εντυπωσιάστηκαν με τα κρασιά από την Ελλάδα, τη Νέα Ζηλανδία και την Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Σε αυτά τα ήδη αναμενόμενα για εκείνους αποτελέσματα όμως, προστέθηκαν και κρασιά από τις Πολιτείες της Ουάσιγκτον και της Καλιφόρνια. Συγκεκριμένα, τα Sauvignon Blanc από τις κοιλάδες της Νάπα και της Σονόμα θεωρούν ότι διέλυσαν τον υπόλοιπο ανταγωνισμό.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!