ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ

Το Systembolaget, το μονοπώλιο αλκοολούχων ποτών της Σουηδίας, λέει “όχι” στις βαριές φιάλες κρασιού που αγοράζει από τα οινοποιεία, στο πλαίσιο της δέσμευσής του για μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος. Με σκοπό να ελαχιστοποιήσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να προωθήσει τη βιωσιμότητα, το Systembolaget θέτει στους όρους αγοράς του, μέγιστα όρια βάρους για γυάλινες φιάλες μίας χρήσης. Η πρωτοβουλία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μαρτίου 2024 και παίζει σημαντικό ρόλο στον στόχο μείωσης του περιβαλλοντικού αποτύπωμα κατά 50% έως το 2030.
Τα όρια βάρους για τις μικρές φιάλες κρασιού με χωρητικότητα από 200 έως 250 ml έχουν οριστεί στα 360 γραμμάρια, ενώ για αφρώδες κρασί το όριο είναι 395 γραμμάρια.
Για τις πιο εμπορικές φιάλες 0,75 λίτρων, το ανώτατο όριο βάρους είναι 750 γραμμάρια για ήσυχο κρασί και 950 γραμμάρια για αφρώδες κρασί. Αρκετά κάτω από κάποιες πολύ βαριές φιάλες που κυκλοφορούν στην αγορά και ξεπερνούν το ένα κιλό.

Αν κάποιες φιάλες υπερβαίνουν αυτούς τους περιορισμούς βάρους θα μπορούν να γίνουν αποδεκτές μόνο στην περίπτωση που τα οινοποιεία αποδείξουν ότι έχουν εκπομπές CO2 μικρότερες από πέντε τόνους ετησίως. Το σουηδικό μονοπώλιο Systembolaget δουλεύει προς την κατεύθυνση της κλιματικής ουδετερότητας, στόχος που έχει τεθεί με ορίζοντα το 2045.

Σήμερα, στο διαδικτυακό κατάστημα του μονοπωλίου, οι πελάτες μπορούν να δουν τις εκπομπές CO2 ανά είδος συσκευασίας. Η επιλογή κρασιού προσφέρει επίσης πολλές εναλλακτικές επιλογές συσκευασίας, όπως ασκούς, Bag-in-Box, κρασιά σε αλουμινένιες συσκευασίες ή μπουκάλια PET.

Το μονοπώλιο επιχειρεί να μειώσει περαιτέρω το ενεργειακό του αποτύπωμα, αποκλείοντας τη χρήση ορυκτών καυσίμων σε όλες τις μεταφορές ποτών, από και προς το Systembolaget. Εκτός από το διαδικτυακό κατάστημα η εταιρεία διατηρεί 450 φυσικά καταστήματα σε όλη τη χώρα και απασχολεί 6.000 υπαλλήλους. Αυτά όλα αποτελούν μέρη μίας μεγάλης συνέργειας.

Η ΚΟΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέντε σκανδιναβικές χώρες συνεργάζονται στενά με γνώμονα την περιβαλλοντική προστασία και τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματός τους, ειδικά στον τομέα των ποτών. Το Systembolaget της Σουηδίας, το Alko της Φινλανδίας, το Vinmonopolet της Νορβηγίας, το Vínbúðin της Ισλανδίας και το Rúsdrekkasøla Landsins των Νήσων Φερόε ανακοίνωσαν από κοινού ένα σχέδιο περιορισμού της ενέργειας που θα τους κάνει πρωτοπόρους στον τομέα των ποτών.

Δείτε Επίσης
TAITTINGER ΧΩΡΙΣ ΑΛΚΟΟΛ

Ο συγκεκριμένος στόχος είναι οι εκπομπές CO2 να είναι το 2030 στο μισό των επιπέδων του 2019. Αυτό θα απαιτήσει μέτρα σε κάθε στάδιο της διαδικασίας παραγωγής, συσκευασίας και διανομής και θα εμπλέκει τους καταναλωτές καθώς και τους επαγγελματίες του κλάδου.

Όπως αναφέρει το σουηδικό μονοπώλιο, το πρόγραμμα “σημαίνει μείωση των εκπομπών όχι μόνο από τη συσκευασία των ποτών, αλλά και από την καλλιέργεια, την παραγωγή και τη μεταφορά των ποτών, καθώς και από τις μετακινήσεις των πελατών προς και από τα καταστήματά μας.”

Στοχεύουν να ελαχιστοποιήσουν τις εκπομπές από την καλλιέργεια και παραγωγή, να εφαρμόσουν έναν κυκλικό οικονομικό κύκλο και να ανακυκλώνουν υλικά όσο το δυνατόν περισσότερο. Έχοντας επίγνωση ότι μπορεί να μην επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος, το νορβηγικό μονοπώλιο και ο Rolf E. Eriksen, Διευθυντής Βιωσιμότητας και Κλίματος του Vinmonopolet, παραδέχονται ότι “το πώς θα επιτύχουμε τον στόχο μείωσης 50% δεν έχει καθοριστεί ακόμη με λεπτομέρειες. Υπάρχουν πολλές πτυχές σε αυτό, όπως τι μπορούμε να μετρήσουμε, πώς το μετράμε, τι μπορούμε να επηρεάσουμε.” Παρόλα αυτά, η ομάδα των πέντε έχει καθορίσει ορισμένες συγκεκριμένες αρχές:

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • Ελαχιστοποίηση της χρήσης βαριών γυάλινων μπουκαλιών από τους προμηθευτές
  • Μεγιστοποίηση της χρήσης συσκευασιών με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα.
  • Μεγιστοποίηση της χρήσης ανακυκλωμένου υλικού.
  • Μεγιστοποίηση της ανακυκλώσιμης ικανότητας όλων των συσκευασιών.
  • Εξάλειψη περιττών συσκευασιών.
  • Υποστήριξη νέων καινοτόμων συσκευασιών χαμηλού άνθρακα.
  • Εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών για ενεργειακά αποδοτική και χαμηλού άνθρακα μεταφορά.
  • Ενθάρρυνση της χρήσης βέλτιστων πρακτικών μεταξύ άλλων, για την βελτίωση της υγείας του εδάφους, τη χρήση αγροχημικών, την ενίσχυση της βιοποικιλότητας, την κυκλικότητα, τη χρήση νερού και ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!