Κι όμως, ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ για τη γαστρονομία που μεταδίδεται σε όλο τον κόσμο μπορεί να επηρεάσει την τουριστική κίνηση και να “ξυπνήσει” ιστορικές συνήθειες.
Οι βόλτες στα πλακόστρωτα δρομάκια της Φλωρεντίας, στην πρωτεύουσα της Τοσκάνης, είναι γεμάτες από εικόνες της Αναγέννησης. Όσοι έχουν βρεθεί στα καλντερίμια έχουν θαυμάσει τα μοναδικά μνημεία. Ξεχωρίζουν φυσικά ο μεγαλοπρεπής τρούλος του Καθεδρικού Ναού της Santa Maria del Fiore, το εκπληκτικό άγαλμα του Δαβίδ από τον Μιχαήλ Άγγελο, η γραφική γέφυρα Ponte Vecchio πάνω από τον ποταμό Άρνο αλλά και οι “buchette di vino”, τα χαριτωμένα ανοίγματα στους τοίχους, όπου σερβίρονται ποτήρια με Chianti Classico, αλλά και Tignanello και πολλά άλλα κρασιά της Τοσκάνης.
Τα “μικρά παράθυρα του κρασιού” είναι μέρος της φλωρεντινής κουλτούρας εδώ και σχεδόν 500 χρόνια και τώρα έρχονται και πάλι στο προσκήνιο. Η παράδοση της πώλησης κρασιού μέσω αυτών των μικρών ανοιγμάτων στα κτίρια σχεδόν εξαφανίστηκε τον 20ό αιώνα, αλλά έχει γνωρίσει αναβίωση πρόσφατα.
Όπως πιστεύει ο ιστορικός και ξεναγός της Αναγέννησης, Rocky Ruggiero, η αναβίωση οφείλεται εν μέρει και στη δημοφιλία της τηλεοπτικής σειράς του Ιταλοαμερικανού ηθοποιού Stanley Tucci, “Searching for Italy”. Η ταξιδιωτική σειρά ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε από το CNN το 2021 και το 2022 εξερευνά τις ταλικές πολιτισμικές του ρίζες μέσα από το φαγητό και το κρασί. Νέος κύκλος επεισοδίων αναμένεται να προβληθεί σύντομα από το National Geographic.
Από το 2020, η παράδοση έχει αναβιώσει σε εστιατόρια της Φλωρεντίας όπως το Babae, που ξεκίνησαν να σερβίρουν κρασί μέσω των buchette di vino ως μέτρο πρόληψης της εξάπλωσης ασθενειών την περίοδο των lockdown. Σήμερα, πλήθος ανθρώπων (κυρίως επισκεπτών της πόλης) σχηματίζουν ουρές στα ανακαινισμένα παράθυρα για ένα ποτήρι κρασί από την Τοσκάνη.
Αρχική » ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ
Η παράδοση των παραθύρων του κρασιού ξεκίνησε το 1559, όταν ο Κοσμίνος Α’ των Μεδίκων, ο πρώτος Μέγας Δούκας της Τοσκάνης, επέτρεψε στις ευγενείς οικογένειες να πουλούν κρασί από τα αποθέματά τους μέσω των παλατιών τους, χωρίς φορολόγηση, αλλά σε μικρές ποσότητες. Αρχικά, τα ανοίγματα κατασκευάζονταν σε ξύλινες πόρτες και ήταν αρκετά μεγάλα για να περάσει μια φιάλη κρασιού. Σταδιακά, οι κατασκευές έγιναν μέρος των πέτρινων τοίχων των κτιρίων και οι πελάτες χτυπούσαν κουδούνι ή πόρτα για να εξυπηρετηθούν.
Κατά τη διάρκεια της πανούκλας του 1630, τα παράθυρα του κρασιού αποτέλεσαν το πρώτο μέτρο άμυνας ενάντια στην ασθένεια ενώ οι πωλητές χρησιμοποιούσαν χωνιά για την παράδοση κρασιού και απολύμαιναν τα νομίσματα σε ξύδι. Σήμερα, σχεδόν 200 buchette di vino έχουν ανακαλυφθεί στη Φλωρεντία και πολλά από αυτά είναι ενεργά, σερβίροντας κρασί, καφέ, και gelato. Η Buchette del Vino Associazione Culturale εργάζεται για τη διατήρηση της κληρονομιάς τους, εγκαθιστώντας πινακίδες σε πιστοποιημένα παράθυρα.