Ξεκίνησε να γίνει φωτογράφος, αλλά μόλις ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο…
Ο τρύγος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις περισσότερες περιοχές της χώρας και κάθε μέρα, κάθε ρόγα είναι σημαντική για τους αμπελουργούς και τους οινοποιούς. Οι συνθήκες και φέτος φαίνεται ότι δεν είναι ιδανικές και οι περισσότεροι άνθρωποι καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: ζέστη, ξηρασία, πρώιμη χρονιά, μειωμένη παραγωγή. Η ποιότητα είναι πλέον το ζητούμενο για τους παραγωγούς.
Στην Αττική που δοκιμάστηκε από τις πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών, επλήγησαν αμπέλια στο βόρειο κομμάτι, κοντά στη Λίμνη Μαραθώνα αλλά και μικρές εκτάσεις ανάμεσα στο Βαρνάβα και στο Γραμματικό. Την ίδια ώρα οι αμπελουργοί τρυγούν τα αμπέλια τους στα Μεσόγεια και ο Σταμάτης Μυλωνάς, ιδιοκτήτης του Οινοποιείου Μυλωνά μοιράζεται μαζί μας τις εκτιμήσεις, μιλώντας στο grapemag.gr, αναλύει τις φετινές συνθήκες:
«Η εσοδεία του 2024 είναι σίγουρα μια από εκείνες που θα θυμόμαστε. Ήταν αρκετά δύσκολη στο αμπέλι καθώς χαρακτηρίστηκε από έναν πολύ ήπιο χειμώνα με εξαιρετικά χαμηλές βροχοπτώσεις (300mm), αλλά και με υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οδηγηθήκαμε έτσι σε έναν από τους πιο πρώιμους τρύγους. Η παραγωγή είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (-30 %). Για άλλη μια φορά φαίνεται ότι οι παλαιοί αμπελώνες με Σαββατιανό είναι αυτοί που ανταποκρίθηκαν καλύτερα στις δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν όλη τη χρονιά. Τα σταφύλια χαίρουν άκρας υγείας και έχουν μια από τις μεγαλύτερες συμπυκνώσεις που έχουμε παρατηρήσει ποτέ».
Μια άλλη ζώνη που αντιμετώπισε προβλήματα από τις πυρκαγιές είναι αυτή της Νεμέας. Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στα μέσα Ιουλίου, προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε αμπελώνες και υπάρχουν κομμάτια που δεν θα τρυγηθούν.
Με τον τρύγο σε πλήρη εξέλιξη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας, Νίκος Βλάχος περιγράφει τις ιδιαιτερότητες του φετινού τρύγου στη ζώνη: «Για τις λευκές ποικιλίες όπως Μαλαγουζιά, Chardonnay, Ασύρτικο και άλλες, που καλλιεργούνται στην Νεμέα, ο τρύγος είναι πρώιμος κατά δέκα έως και δεκαπέντε ημέρες, αναλόγως την περιοχή, η παραγωγή είναι μειωμένη, σχεδόν στο μισό μιας κανονικής χρονιάς, η ποιότητα των σταφυλιών είναι καλή, καθώς έχουν προσαρμοστεί στο μικροκλίμα της Νεμέας και η απουσία ασθενειών συμβάλλει σε αυτό.
Για τη βασική ποικιλία της περιοχής, το Αγιωργίτικο, υπολογίζουμε ότι ο τρύγος θα είναι πρώιμος κατά δέκα έως και είκοσι ημέρες, αναλόγως την περιοχή, η παραγωγή μειωμένη σχεδόν κατά το ήμισυ μιας κανονικής χρονιάς και η ποιότητα πολύ καλή. Ο μέχρι τώρα τρύγος στις λευκές ποικιλίες επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας και μάλλον το ίδιο θα ισχύσει και για το Αγιωργίτικο καλός εχόντων των πραγμάτων».
«Ιδιαίτερα απαιτητική χρονιά, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης βροχοπτώσεων» αναμένει για την περιοχή της Άσκρης στη Βοιωτία, ο Στέλιος Ζαχαρίας από το Κτήμα Μουσών. «Οι συνθήκες αυτές μας οδήγησαν στην απόφαση να ξεκινήσουμε τον τρύγο δύο εβδομάδες νωρίτερα από το συνηθισμένο, με την ποικιλία Μαλαγουζιά να ανοίγει τη συγκομιδή φέτος. Η ποιοτική στάθμη των σταφυλιών είναι εξαιρετική, ωστόσο, η παραγωγή είναι αισθητά μειωμένη σε όλες τις ποικιλίες.
Ο τρύγος συνεχίζεται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σε λίγες μέρες αναμένεται να
συλλέξουμε τη σπάνια ποικιλία Μούχταρο, την οποία η οικογένειά μας έχει αναβιώσει. Η φετινή σοδειά του Μούχταρου διαγράφεται εξαιρετική, κάτι που μας γεμίζει προσδοκίες για τα κρασιά που θα προκύψουν από αυτή την ποικιλία».
Για την αντιμετώπιση των δύσκολων συνθηκών στο Κτήμα Μουσών, εφαρμόζονται καινοτόμες πρακτικές: « Για να διαχειριστούμε τις δύσκολες συνθήκες και την έλλειψη βροχοπτώσεων, εφαρμόσαμε αυστηρότερες και πιο προσεκτικές πρακτικές στον αμπελώνα μας. Από την αρχή της χρονιάς, υιοθετήσαμε μικρότερη παραγωγή μέσω διαφοροποιημένου κλαδέματος και καλύτερης διαχείρισης του φυλλικού τοιχώματος. Αυτές οι πρακτικές επέτρεψαν στα άνυδρα αμπέλια μας να δώσουν τον καλύτερο δυνατό καρπό, παρά τις αντίξοες συνθήκες.
Αρχική » ΤΡΥΓΟΣ 2024
Ιδιαίτερη αντοχή έχουν επιδείξει οι αμπελώνες μας που ξεπερνούν τα 50 χρόνια ζωής. Η αρμονική τους ενσωμάτωση στο terroir της Κοιλάδας των Μουσών τους επιτρέπει να ανταπεξέρχονται με αξιοθαύμαστη επιτυχία στις δυσκολότερες συνθήκες, αποδεικνύοντας την αξία τους τόσο για την ποιότητα όσο και για τη συνέχεια της παραγωγής μας. Παρά τις προκλήσεις, η φετινή σοδειά υπόσχεται κρασιά εξαιρετικής ποιότητας που αναδεικνύουν τον μοναδικό χαρακτήρα του terroir μας. Η δέσμευσή μας στην αειφορία και την ποιότητα παραμένει αμετάβλητη, και ανυπομονούμε να μοιραστούμε τα αποτελέσματα του φετινού τρύγου με τους φίλους και συνεργάτες μας», καταλήγει ο Στέλιος Ζαχαρίας.
Στη Δράμα, συναντάμε τον οινοποιό Νίκο Καρατζά ιδιοκτήτη της Oenops Wines. Διαχειρίζεται αμπελώνες σε όλη την επικράτεια και έχει πλήρη εικόνα για τον φετινό τρύγο.
«Οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, έδειξαν τα αποτελέσματά τους από νωρίς στο αμπέλι. Πρωίμισαν όλα τα βλαστικά στάδια από την εκβλάστηση ακόμα, και δείχνει να περιορίζεται επιπρόσθετα ο χρόνος ωρίμανσης μετά τον περκασμό. Αυτό, σε συνδυασμό με τις μειωμένες παραγωγές, λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών κατά την άνθιση, οδηγούν σε τρύγο σημαντικά νωρίτερα σε σχέση με το ΜΟ πενταετίας.
Είναι μία χρονιά με προκλήσεις για τον αμπελουργό, με μικρές συνήθως ανάγκες σε φυτοπροστασία, αλλά σίγουρα επιπρόσθετες απαιτήσεις σε ελεγχόμενη άρδευση.
Δυστυχώς υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι ακόμα ακόμα και για απώλεια μέρους ή ακόμα και του συνόλου της παραγωγής. Σε περιοχές με πιο δροσερό μεσοκλίμα και με παραγωγούς που ανταποκρίνονται έγκαιρα στις προκλήσεις της χρονιάς, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι έως και εκπληκτικά. Για τις δε ποικιλίες που είναι όψιμες όπως το Μαυρούδι, το Ξινόμαυρο και άλλες, ανάλογα με το πώς θα εξελιχτεί ο καιρός από δω και μπρος, μπορούμε να περιμένουμε επίσης πολύ όμορφα πράγματα.
Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εγρήγορση από όλους μας» μας λέει ο Νίκος Καρατζάς και εύχεται: «Καλή επιτυχία σε όλους τους παραγωγούς» και το ίδιο λέμε κι όλοι εμείς στο Grape, υψώνοντας τα ποτήρια μας για τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στα αμπέλια.