Ξεκίνησε να γίνει φωτογράφος, αλλά μόλις ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο…
Η JIMA WINES βρίσκεται στο χωριό Καλομόδια της Άρτας και οι αμπελώνες, που βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον Αμβρακικό κόλπο, είναι φυτεμένοι με τις ποικιλίες Merlot, Cabernet Franc και Βερτζαμί. Εκτός από τον αμπελώνα του Αμβρακικού κόλπου, διαχειρίζονται αμπελώνες στη περιοχή της Ζίτσας του νομού Ιωαννίνων σε συνεργασία με τοπικούς αμπελουργούς. Ο Πάνος Τζίμας γίνεται ο ανταποκριτής του Grape και περιγράφει αναλυτικά και με εξαιρετική γλώσσα τον τρύγο ενώ αναλαμβάνει και ρόλο φωτογράφου, για να μας μεταφέρει τις εικόνες από τα αμπέλια.
«Η στιγμή του τρύγου είναι καθοριστική για το στυλ του κρασιού. Καθώς το σταφύλι ωριμάζει μεταβάλλονται τα αρωματικά του χαρακτηριστικά. Τα αρχικά αρώματα φυτικότητας, πράσινων και άγουρων φρούτων μετατρέπονται σε σαγηνευτικά αρώματα που θυμίζουν άνθη και τραγανά ώριμα φρούτα, για να φθάσουν σε εκείνα υπερώριμων και μαγειρεμένων φρούτων σε προχωρημένο στάδιο ενός καθυστερημένου τρύγου. Επίσης, με την ωρίμανση οι ταννίνες γίνονται πιο ζουμερές και λιγότερο επιθετικές, τα οξέα μειώνονται και τα σάκχαρα αυξάνονται.
Ένα κομμάτι της «μαγείας» που περιβάλει το κρασί, είναι το ότι η κάθε χρονιά είναι ιδιαίτερη και μοναδική. Κάθε χρονιά το κυνήγι τις ιδανικής στιγμής του τρυγητού, που θα παγώσει το χρόνο για το σταφύλι στην καλύτερη δυνατή του φάση, είναι το «Άγιο δισκοπότηρο» που ιντριγκάρει αμπελουργούς και οινοποιούς ανά το κόσμο και τους αιώνες.
Παράμετροι, όπως η υγεία του φρούτου και των φυτών, οι καιρικές συνθήκες και οι προβλέψεις τους, και άλλοι παράγοντες όπως ή αδυναμία εύρεσης εργατικού δυναμικού μπαίνουν στην εξίσωση που θα δώσει το σήμα για την έναρξη της συγκομιδής. Συνεπώς, το πως καταλήξαμε στο φετινό τρύγο θα μας δώσει μια πρώτη ιδέα για τα στυλ των κρασιών του ’23.
Στον αμπελώνα της Άρτας, η καλλιεργητική χρονιά του ’23 ξεκίνησε με όψιμο άνοιγμα των ματιών καθώς ο χειμώνας ήταν ήπιος, μάλλον ζεστός, και η άνοιξη ξεκίνησε με υψηλές θερμοκρασίες που γρήγορα έπεσαν κάτω από τα συνηθισμένα επίπεδα. Από τα τέλη Απριλίου έως και τις αρχές Ιουλίου οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις δημιούργησαν πολεμικές συνθήκες στο αμπέλι.
Ο περονόσπορος χτύπησε σε μια φάση που το αμπέλι είναι αρκετά ευάλωτο σε αυτόν. Οι ταξιανθίες και ο νέο-σχηματισμένος καρπός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτή τη προσβολή. Επιπλέον, η αφθονία σε νερό πυροδοτούσε συνεχή βλάστηση που εάν την άφηνες ανεξέλεγκτη κάλυπτε τις ευαίσθητες ταξιανθίες εντείνοντας το πρόβλημα.
Η αντίδραση μας ήταν, σκληρή δουλεία στη διαχείριση του φυλλικού τοιχώματος (βλαστολογήματα και αφαίρεση φύλλων) και συνεχής κοπή των χόρτων στο έδαφος. Με αυτό το τρόπο πετύχαμε καλή κυκλοφορία του αέρα, διείσδυση της ηλιακής ακτινοβολίας, αποτελεσματικότερη εφαρμογή των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων και μείωση της σχετικής υγρασίας στο μικροκλίμα των φυτών. Αυτές οι πρακτικές αποδείχτηκαν πετυχημένες καθώς ο περονόσπορος αντιμετωπίστηκε εγκαίρως μη καταφέρνοντας να βλάψει τον καρπό στη πιο ευαίσθητη στιγμή του.
Οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος ήταν θερμοί και ξερικοί, το πρόβλημα έγινε επικίνδυνο για την υγεία των φυτών και τη πετυχημένη ωρίμανση των σταφυλιών όταν στα μέσα Αυγούστου επικράτησαν έντονοι ξηροί και ζεστοί βοριάδες που στρέσαραν τα φυτά με κίνδυνο να ξεραθεί το φυλλικό τοίχωμα. Εφαρμόζοντας στάγδην πότισμα για δυο εξάωρα σε διάστημα μιας εβδομάδας τα φυτά βοηθήθηκαν και ξεπέρασαν το υδατικό στρες.
Αρχική » JIMA WINERY- ΤΡΥΓΟΣ ’23
Ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε με δυο βροχοπτώσεις που ήταν παροδικές και ήπιες. Το μεγαλύτερο δίλημμά δημιουργήθηκε όταν έφθασαν οι προγνώσεις για την άφιξη του κύματος κακοκαιρίας “Daniel”. Το Merlot βρισκόταν σε μια οριακή φάση της ωριμότητάς. Η τελική μας απόφαση ήταν να τρυγήσουμε τα σταφύλια για το ροζέ (ετικέτα “ Liberté”) και εκείνα για το appassimento style, (ετικέτα “Dame Rouge”). Άλλωστε, για αυτά ένας πιο πρώιμος τρύγος είναι επιθυμητός καθώς τα σταφύλια έχουν περισσότερα οξέα και φρέσκα φρουτώδη αρώματα.
Όμως, καθώς αναμέναμε έντονες βροχές που θα κρατούσαν περίπου για μια εβδομάδα, επιλέξαμε να κάνουμε επιλεκτικό τρύγο σε όλο τον αμπελώνα και όχι να τρυγήσουμε ένα συγκεκριμένο τμήμα του, όπως άλλες χρονιές. Με αυτή τη τακτική προετοιμάσαμε τα φυτά και τα σταφύλια που θα έμεναν πίσω να αντέξουν τη κακοκαιρία. Ξαλαφρώσαμε το σύνολο του αμπελώνα και τρυγήσαμε τα πιο μεγάλα και πυκνά τσαμπιά, έτσι θα μειωνόταν στο ελάχιστο η εμφάνιση σαπίσματος λόγω παρατεταμένων βροχών.
Εκ του αποτελέσματος το ρίσκο να αφήσουμε το μεγαλύτερο μέρος του φρούτου να περάσει τη φουρτούνα έξω στον αμπελώνα ήταν άκρος πετυχημένο. Οι μέρες μετά τη κακοκαιρία ήταν λαμπερές, με δροσερό βοριά που στέγνωσε νωρίς τα φρούτα. Έτσι, έχουμε τη χαρά να τα τρυγήσουμε τα φρούτα στο καλύτερο σημείο της ωριμότητάς τους για το ερυθρό χαρμάνι των Merlot & Cabernet Franc. Ο τρύγος του ’23 είναι ο πιο όψιμος των τελευταίων 7 ετών, κυρίως λόγω της κακοκαιρίας “Daniel”. Δυστυχώς η κατάσταση στους αμπελώνες στη περιοχή του νομού Ιωαννίνων ήταν πολύ πιο δύσκολή. Αναμένουμε να υπάρχει σημαντική μείωση της παραγωγής. Καθώς ο τρύγος εκεί είναι περισσότερο όψιμος, θα περιμένουμε για τη τελική εκτίμηση.