WSPC ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ!

Θα ξεκινήσω αυτό το άρθρο λέγοντας -χωρίς καμία δόση υπερβολής- ότι ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης και το WSPC έχουν συμβάλει όσο λίγοι στη διάδοση του ελληνικού κρασιού τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.

Η ακομπλεξάριστη οινική κουλτούρα και η μεταδοτικότητα του πρώτου Έλληνα Master of Wine σε συνδυασμό με τον άψογο μανατζερίστικα τρόπο που λειτουργεί η σχολή του παρέχοντας υψηλότατου επιπέδου γνώσεις στο αντικείμενο του κρασιού και όχι μόνο, λειτουργούν υποδειγματικά. Εμείς δε που καθίσαμε-και πιθανότατα θα ξανακαθίσουμε στο μέλλον- στα θρανία του WSPC, θεωρώ ότι έχουμε εφοδιαστεί όχι μόνο με σημαντικές γνώσεις αλλά και με μία ευπρέπεια που ο ίδιος ο Κωνσταντίνος μεταδίδει στους μαθητές του.

 Θυμάμαι χαρακτηριστικά λίγες μέρες πριν από κάποιο Οινόραμα, τη συμβουλή-απειλή του: “Και προσοχή μην σας πετύχω να κουνάτε το ποτήρι με ύφος μπροστά στα μάτια του παραγωγού γιατί αυτός ο άνθρωπος έχει δουλέψει πολύ σκληρά για να πίνετε εσείς το κρασί του. Αυτό θα σκέφτεστε και δεν θα κάνετε κριτική με ύφος”.

H οικογένεια Λαζαράκη με τον Ηλία Μαμαλάκη και τη Ντορίτα Πετρατζά.

Η τελετή αποφοίτησης που διοργάνωσε το WSPC τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022, στο βιοκλιματικό οινοποιείο του Κτήματος Παπαγιαννάκου στο Μαρκόπουλο Αττικής, όπου φέτος συμπλήρωσε 102 χρόνια ιστορίας, τα είχε όλα. Αισιοδοξία, συγκίνηση, ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, αυτό όμως που θα μου μένει από την βραδιά είναι τα χαμόγελα των αποφοίτων και η χαρά τους. Λόγω πανδημίας η τελετή κάλυψε 4 συνολικά κλάσεις των αποφοίτων των ετών 2018, 2019, 2020 και 2021, ενώ 22 νέοι απόφοιτοι WSET Diploma απογείωσαν το συνολικό αριθμό αποφοίτων Diploma στους 49!  Ρεκόρ και στον συνολικό αριθμό των 30 Υποτροφιών που απονεμήθηκαν φέτος, από κορυφαίες εταιρείες των κλάδων: Κτήμα Γεροβασιλείου, Cellier, Wines of Athens, Οινοποιία Tsantali, Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος, Κτήμα Παυλίδη, Τσίπουρο Οικογένειας Αποστολάκη, Κτήμα Μουσών, Κτήμα Τσέλεπου, Δυναμική Α.Ε., Marina Bungalows, WSPC, Οινοποιείο Κεχρής και τη Vinetum.

Οι απόφοιτοι του WSPC.

Η Γενική Διευθύντρια και ψυχή του WSPC Αντωνία Κυριαζή, αναφέρθηκε στη συμβολή και τη σημασία της εκπαίδευσης στην εξέλιξη τόσο της Ελληνικής βιομηχανίας οίνου και αποσταγμάτων, όσο και του Τουρισμού. Μίλησε για την ωρίμανση του WSPC την τελευταία 2ετία και το επόμενο βήμα στην εκπαίδευση των μη-αλκοολούχων ποτών και καλωσόρισε στην εκδήλωση τον Martyn Herriott, από το Beverage Standards Association της Μεγάλης Βρετανίας, υπεύθυνο για την ανάπτυξη της εκπαίδευσης του καφέ του τσαγιού και του κακάο στην παγκόσμια αγορά.

Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης μίλησε στο grapemag.gr την επομένη της απονομής, λέγοντας ότι αυτό που πραγματικά ξεχώρισε ήταν η στιγμή που ανέβηκαν να παραδώσουν ενωμένοι τιμητικό βραβείο στη μνήμη του Θανάση Παπαϊωάννου στον εγγονό του, όσοι από τους οινοποιούς της Σαντορίνης βρισκόντουσαν στην αίθουσα.

G.  Στην ομιλία σου αναφέρθηκες στα σχέδια του WSPC να στελεχώσει τον τουρισμό σε διαφορετικά επίπεδα.

Κ. Λ. Αυτό το οποίο βλέπουμε είναι ότι οι επιχειρήσεις από το να έχουν άτομα πολυεργαλεία έχουν την ίδια αν όχι περισσότερη ανάγκη από άτομα που έχουν έναν περιορισμένο τομέα ευθύνης, ειδικά αν μιλάμε για τις θέσεις πρώτης γραμμής. Έτσι λοιπόν θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή το ελληνικό τουριστικό προϊόν, έχει ανάγκη από κάποιον ο οποίος και θα μπορεί να σερβίρει το κρασί καλά και ταυτόχρονα να φτιάξει εξαιρετικό καφέ και να γνωρίζει κάποια κοκτέιλ, να γνωρίζει και την ιστορία του φαγητού. Να δίνει και λύσεις. Το να έχουμε έναν master sommelier σε κάθε πεντάστερο resort σε Σαντορίνη, Κρήτη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη θα ήταν ευτύχημα, αλλά έχουμε ανάγκη μεγάλη και μια ικανή και ποιοτική βάση.

G. Πού θα ήθελες να βρίσκεται το WSPC τα επόμενα πέντε χρόνια; 

K.Λ. Μας έχει μάθει η πείρα την τελευταία 10ετία, ότι τα πράγματα αλλάζουν τόσο πολύ που σχεδόν η έννοια του μακρόπνοου σχεδιασμού νομίζω ότι έχει καταλυθεί. Micro steps, mega decisions. Και το εξηγώ…το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι μικρά βήματα, αλλά από την άλλη παίρνοντας μεγάλες αποφάσεις όπως παραδείγματος χάριν το ότι εν μέσω πανδημίας επενδύσαμε για να φτιάξουμε μια μίνι εμφιαλωτική στο σχολείο έτσι ώστε να στέλνουμε δείγματα εγγυημένης ποιότητας, ήταν καλύτερο το που μπορούσαμε να κάνουμε. Το να ξέρουμε ότι εμφιαλώνουμε σήμερα και μετά από 1μιση μήνα μπορούμε να εγγυηθούμε την ποιότητα των δειγμάτων μας, ήταν μεγάλη επιτυχία – θα μπορούσαμε άνετα να δημιουργήσουμε και μία άλλη εταιρεία που θα στηρίζει με δείγματα αντίστοιχα εκπαιδευτικά κέντρο στην Ευρώπη! Αυτός είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και θέλουμε να συνεχίσουμε.

Δείτε Επίσης
ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΟΣΦΑΙΡΑ

O Kωνσταντίνος Λαζαράκης, MW την ώρα της απονομής.

Το WSPC ανακοίνωσε επίσης, το νέο «Ενισχυτικό Πρόγραμμα Υποτροφιών – WSPC Diploma Bursary», για τις 3 καλύτερες εργασίες, που αξιολογούνται από 3 οινοποιεία για κάθε τμήμα WSET Diploma. 6 συνολικά αριστούχοι έλαβαν την υποτροφία για τα έτη 2019 και 2021 αντίστοιχα από 6 εταιρείες του κλάδου: Κτήμα Βιβλία Χώρα, Κτήμα Διαμαντάκος, Κτήμα Παυλίδη, Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Κτήμα Σκούρα, Οινοποιία Άκραθος.

Συγκινητική ήταν η στιγμή που ανακοινώθηκαν οι Τιμητικές Υποτροφίες που δόθηκαν στην μνήμη των Θανάση Παπαϊωάννου, Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου, Γεώργιου Χατζηγιαννάκη, Βασίλη Κουρτάκη και Απόστολου Σπυρόπουλου που απονεμήθηκαν από τις εταιρίες ΑΙΟΛΟΣ Α.Ε., WSPC, τους Οινοποιούς της Σαντορίνης και το Κτήμα Σπυρόπουλου.

Ο Ντίνος Στεργίδης και ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης.

Η αποφοίτηση κορυφώθηκε με τη βράβευση του Ντίνου Στεργίδη πρωτεργάτη της οινοδημοσιογραφίας στην Ελλάδα, ιδρυτή της ετήσιας έκθεσης ελληνικών κρασιών «Οινόραμα» και Γενικό Διευθυντή της εταιρείας οινικής επικοινωνίας Vinetum.  « Ο Ντίνος Στεργίδης είναι ένας από τους μεγάλους αναμορφωτές του οινικού χώρου στην Ελλάδα. Είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε τον κοινωνικό ιστό του χώρου του κρασιού πολύ πριν τα social media. Είναι η φυσιογνωμία που αγκάλιασε την όποια καινοτόμα ενέργεια, ακόμα και αν ήταν ανταγωνιστική προς τις δικές του ενέργειες. Ήταν ο άνθρωπος που, ενώ είχε κάθε λόγο να υπηρετήσει τους καταναλωτές ή τους οινοπαραγωγούς, διάλεγε πάντα να υπηρετήσει το Κρασί. Το Ελληνικό Κρασί έχει ανάγκη από πολλές παρουσίες του αναστήματος του Ντίνου Στεργίδη» δήλωσε για την βράβευσή του ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW.

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!