Ξεκίνησε να γίνει φωτογράφος, αλλά μόλις ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο…
«Πιάνεις στα χέρια σου τις ρώγες από τα τσαμπιά που έμειναν στα καμένα αμπέλια και διαλύονται,τα σταφύλια σκάνε σαν να έχουν βράσει, μας χτύπησε την χειρότερη στιγμή η φωτιά», λέει ο ο Κώστας Γκόφας, οινοποιός στη Νεμέα που είδε τις φλόγες να φτάνουν πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου την περασμένη Παρασκευή.
Η πυρκαγιά που χτύπησε την Κορινθία το Σαββατοκύριακο άφησε πίσω της σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες. Ελαιώνες και αμπελώνες καταστράφηκαν ενώ σε πολύ περισσότερες περιπτώσεις οι συνέπειες της φωτιάς μπορεί να μην είναι άμεσες, θα φανούν όμως σύντομα με την μειωμένη φετινή παραγωγή καθώς πολλά αμπέλια επηρεάζονται έμμεσα κυρίως λόγω των μεγάλων θερμικών φορτίων που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά.
Το Κούτσι η περιοχή με τα εντονότερα προβλήματα, είναι η πιο σημαντική υπο-περιοχή για τη Νεμέα, αν μιλάμε με γνώμονα την ποιότητα. Ένα μοναδικό Grand Cru Αγιωργίτικου, με ημιορεινό χαρακτήρα, υψόμετρο κοντά στα 500 μέτρα και μοναδικό συνδυασμό εδάφους – κλίματος που ευνοεί την παραγωγή ποιοτικών κρασιών.
Υπάρχουν παραγωγοί με ιδιόκτητους αμπελώνες αλλά και πολλοί αμπελουργοί που καλλιεργούν τα αμπέλια τους στο Κούτσι και πουλάνε τα σταφύλια σε οινοποιεία με τα οποία συνεργάζονται, πολλές φορές για χρόνια. Και οι περισσότερες από τις «μεγάλες Νεμέες» φτιάχνονται με σταφύλια από το Κούτσι.
«Η φωτιά χτύπησε δύο αμπέλια μας, το ένα από αυτά έχει έκταση τέσσερα στρέμματα και είναι φυτεμένο πριν από 56 χρόνια» μας λέει ο Κώστας Γκόφας.
Τα σταφύλια από το συγκεκριμένο αμπέλι προορίζονται για την πιο premium ετικέτα που φτιάχνει το Κτήμα Γκόφα, το «Βασίλειο», μια Grand Reserve Νεμέα που παλαιώνει για πάνω από δύο χρόνια σε βαρέλια και άλλα δύο στη φιάλη πριν κυκλοφορήσει στην αγορά. «Δεν θα πάρουμε την ίδια ποσότητα σταφυλιών, καθώς πολλά από τα πρέμνα του αμπελώνα έχουν καεί ενώ άλλα έπαθαν σοβαρές ζημιές και κάηκαν φύλλα ή τσαμπιά, όταν πέρασε από μέσα η φωτιά» Άνυδρο και ξερικό, το αμπέλι αυτό επιβίωσε μέσα στα χρόνια, έμαθε να μεγαλώνει μόνο του και να δίνει ποιοτικά σταφύλια που φτιάχνουν ένα κρασί με μεγάλη συμπύκνωση. Το αν θα αντέξει και θα ξαναπετάξει, μένει να διαπιστωθεί.
«Η άμεση κινητοποίηση και η έγκαιρη επέμβαση των δυνάμεων της πυροσβεστικής απέτρεψε τα χειρότερα» λέει στο Grapemag ο Νίκος Μπουζινέλος που από το 2006 έχει φτιάξει τη «Σοφία της Φύσης», μία μονάδα που παράγει ξύδι, πετιμέζι και κρασί και βρίσκεται στο Κούτσι. «Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν μέσα στην Νεμέα τρεις μεγάλες δεξαμενές νερού με χωρητικότητα πάνω από 300 τόνους η καθεμιά και από εκεί ανεφοδιάζονταν τα ελικόπτερα που επιχειρούσαν στη φωτιά. Η απόσταση από τη φωτιά ήταν ελάχιστη κι έτσι με συνεχείς ρίψεις σε πολύ σύντομο διάστημα κατάφεραν να περιορίσουν τις ζημιές». Οι εγκαταστάσεις του οξοποιείου δεν έπαθαν ζημιές αν και η φωτιά έφτασε πολύ κοντά όπως μας λέει. «Πάθαμε σοβαρές ζημιές όμως στους αμπελώνες και δυστυχώς ένα βιολογικό αμπέλι ηλικίας 25 ετών με Αγιωργίτικο έχει καεί. Τα σταφύλια αυτά ωρίμαζαν πρώιμα και μας έδιναν ένα πολύ καλό πετιμέζι, δυστυχώς όμως φέτοςο αμπελώνας αυτός δεν θα μας δώσει καρπό και θα πρέπει να δούμε το μέγεθος της ζημιάς»
Ανάμεσα στα κτήματα που κάηκαν είναι κι ένα νέο αμπέλι, έξι ετών, φυτεμένο με Μαυροδάφνη, Ασύρτικο και Αγιωργίτικο που ανήκει στο Κτήμα Γαία. Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, συνιδιοκτήτης του οινοποιείου που εγκαταστάθηκε τη δεκαετία του ‘90 στο Κούτσι και άλλαξε τον οινικό χάρτη της Νεμέας, μιλώντας στο grapemag.gr μας λέει: «Οι αμπελώνες που επλήγησαν βρίσκονταν μέσα στη χαράδρα που ήταν ο πυρήνας της φωτιάς. Το κομμάτι της Γαίας που κάηκε έχει έκταση περίπου 20 στρέμματα και πρέπει να δούμε το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς. Οι εγκαταστάσεις του οινοποιείου που βρίσκονται στο Κούτσι αν και ήταν σε πολύ μικρή απόσταση από τη φωτιά, δεν έχουν ζημιές»
Αρχική » ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΜΕΑ
Το ζητούμενο για τους αμπελουργούς και του οινοποιούς είναι να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και η καταβολή των αποζημιώσεων, αν και σε πολλές περιπτώσεις θα χρειαστούν χρόνια ή και δεκαετίες για να ξαναγίνουν οι ελαιώνες και οι αμπελώνες όπως ήταν.
«Μετά από τρεις μέρες ο κίνδυνος από τη φωτιά δείχνει να έφυγε, η καταστροφή όμως έμεινε λέει ο δήμαρχος Νεμέας Κώστας Φρούσιος. «Εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έγιναν στάχτη. Πρέπει να ευχαριστήσω πολιτειακούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για τις προσπάθειες που κατέβαλαν να περιορίσουν το «κακό». Όμως τα προβλήματα για μας τώρα αρχίζουν και πρέπει άμεσα από οποιαδήποτε θεσμική θέση υπηρετεί ο καθένας μας να δημιουργήσουμε σοβαρές λύσεις αντιμετώπισης για τη δυστυχία και την οικονομική καταστροφή των συμπολιτών μας».
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς ήταν πραγματικά πολύ ισχυρές. Συγκεκριμένα επιχηρούσαν την Πέμπτη και την Παρασκευή: 97 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περισσότερα από 40 οχήματα, 11 αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για συντονισμό, ενώ συνδρομή παρείχαν ομάδες εθελοντών, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.