ΖΗΤΩ Ο ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΚΑΙ Η ΡΕΤΣΙΝΑ

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά ανήκει στα πιάτα τα οποία συνοδεύουν τις μνήμες μας σαν από πάντα. Κλασική περίπτωση -στατιστικά τουλάχιστον- λιχουδιάς που μισείς παιδί και αποθεώνεις ενήλικας και βεβαίως συνταγής που είναι εξίσου επιφορτισμένη με χριστιανικότητα και ελληνικότητα.

Αυτό θα πείτε δεν είναι πιάτο είναι λαογραφικό στοιχείο και πράγματι αυτή είναι η αλήθεια. Αν θελήσουμε να επιδείξουμε εθνική γαστρονομική ταυτότητα ο μπακαλιάρος σκορδαλιά θα είναι σίγουρα στο μενού για να μην πω στο DNA μας.

Τζαναμπέτικο όπως χαρακτηριστικά το αποκαλεί η γιαγιά μου, πιάτο με μεγάλο χώρο για να επιδείξει ο μάγειρας τη δυναμική του και τη μαεστρία του. Λιπαρό, συχνά αλμυρό με συνδυασμό από υφές (κουρκούτι, φιλέτο, σκορδαλιά) με πικάντικη αίσθηση και μεταλλική, γοητευτική δυστροπία εκ μέρους της σκορδαλιάς.

Το απόλυτο, παραδοσιακό, κλασικό -ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το- οινικό ταίρι της σκορδαλιάς είναι η Ρετσίνα. Όχι γιατί άλλες κατηγορίες λευκών κρασιών (πχ αφρώδη, ενισχυμένα, λευκά με οξύτητα κ.ο.κ) δε μπορούν να ματσάρουν καλά μαζί του αλλά γιατί η Κατά Παράδοση Ρετσίνα μας, κερδίζει στα σημεία. Συμπληρώνει με τη μοναδικότητά της, την «Όλη δόξα, όλη χάρη, άγια μέρα ξημερώνει» αφήγηση της ημέρας.

Κατά τα τεχνικά: η ζητούμενη οξύτητα είναι παρούσα και το ρετσίνι κοιτά στα μάτια όλες τις κρασοφονικές ορέξεις της σκορδαλιάς. Ο υφάλμυρος χαρακτήρα του κρασιού θα περιπλανηθεί χέρι χέρι με το θαλασσινό χαρακτήρα του πιάτου και μπουκιά εναλλάξ με γουλιά θα προκαλέσουν μία γευστική παλιγγενεσία.

Απολαύστε:

Ρετσίνα Old Vines, Οινοποιία Αναστασίας Φράγκου

Μία από τις πιο κομψές αποδόσεις της παραδοσιακής Ρετσίνας έρχεται δια χειρός Αναστασίας Φράγκου. Μία εντυπωσιακή single vineyard απόδοση από την τιμημένη ποικιλία της Αττικής, το Σαββατιανό. Η σύγχρονη ματιά της οινοποιού χαρίζει μία εντυπωσιακή εξωστρέφεια με έντονα φρουτώδη και ανθικό χαρακτήρα. Πεπόνι, γκρέιπφρουτ, λεμονανθοί, δενδρολίβανο και μαστίχα συνυπάρχουν αρμονικά με το ρετσίνι.

Ροδίτης Nature 2021, Oenos Nature -Tετράμυθος

Η ήπιας παρέμβασης Ρετσίνα του Τετράμυθου υπερτονίζει του λόγους για τους οποίους ο συνδυασμός με το μπακαλιάρο σκορδαλιά θριαμβεύει. Μία ξεχωριστή φυσική έκφραση του κρασιού από παλιά αυτόριζα αμπέλια Ροδίτη στα 850μ υψόμετρο. Μεγαλείο δωρικής εκφραστικότητας με αρώματα εσπεριδοειδών, πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων. Βοτανικό ταπεραμέντο με mineral αποχρώσεις και μία ιδέα τανικότητας.

Δείτε Επίσης
Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 Ρόζα Ρετσίνα, Οινοποιείο Κεχρή

Η πρωτοποριακή ροζέ Ρετσίνα από Ξινόμαυρο με τη βαριά υπογραφή της οινοποιίας Κεχρή γνωρίζει πολύ καλά πως να τραβά πάνω της την προσοχή. Υπέροχη εναλλακτική πρόταση της κατηγορίας, τόσο χρωματικά όσο και ποικιλιακά. Υπέροχη οξύτητα και ζωντάνια, φινετσάτη τανικότητα και μπόλικα αρώματα από κεράσι, γλυκιά καραμέλα φράουλας, δενδρολίβανο και κόκκινη πιπεριά.

Βotanic, Οινοποιείο Νικολού

Δεν έχει το όνομα αλλά έχει την χάρη. Η παραγωγική φιλοσοφία της σαμπάνιας εφαρμόζεται σε ένα κρασί που ανοίγει δρόμο απόλαυσης στην αφρώδη απόδοση της Ρετσίνας. Οι έντονα παιχνιδιάρικες φυσαλίδες και η αξιοσημείωτη αίσθηση του ρετσινιού μονοπωλούν οριακά το ενδιαφέρον. Εσπεριδοειδή, ώριμα πυρηνόκαρπα, βότανα όπως το δενδρολίβανο συμπληρώνουν το αρωματικό προφίλ.

Ρετσίνα Γιάλτρα, Οινοποιείο Βρυνιώτη

Η Ρετσίνα Γιάλτρα Ονομασία κατά Παράδοση επανεμφανίζεται μετά από 50 χρόνια από την τελευταία χρονιά κυκλοφορίας της και λυτρώνει ηθικά και συναισθηματικά τόσο τον δημιουργό της όσο και τους καταναλωτές. Ήπια σε ένταση με φινέτσα στο ρετσίνι, mineral γουλιά και αρωματική κομψότητα. Ξεχωρίζουν γκρέιπφρουτ, λεμονανθοί, άγουρος γιαρμάς, κυδώνι και μέντες με θυμαρορίγανη.

Author

  • Γιοβάννα Λύκου

    Αφού κολύμπησε απόσταση ίση με την περίμετρο της γης, έβαλε στόχο να δοκιμάσει και τα κρασιά της. Με κάθε ευκαιρία, λερώνει τις μπότες της στα αμπέλια πιστεύοντας πως έτσι το vine styling φτάνει στο αποκορύφωμά του. Αν υπάρχει αισθητική, μπορεί ανά πάσα στιγμή, το ίδιο εύκολα, να απολαύσει ένα γαστρονομικό δείπνο, να χορέψει στην πλατεία ενός χωριού, να πιει ένα dry martini στο σπίτι ή να διαβάσει Εμπειρίκο στα ανοιχτά σε μια ψαρόβαρκα στη Σκύρο τρώγοντας αστακό. Θα ήθελε να μιλά όλες τις γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης και της γάτας της. Δεν παίρνει ποτέ τίποτα πιο σοβαρά από όσο πρέπει. Όταν ο χρόνος δε φτάνει για να πει όλα όσα κάνει με το κρασί και το απόσταγμα δηλώνει απλώς 360ᵒ sommelier ή Αwesomm Lady.

    View all posts

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!