Τα κρασιά που παράγονται από υβριδικές ποικιλίες (Piwi) αναμένεται να έχουν κεντρικό ρόλο στην επερχόμενη έκθεση ProWein που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 12 Μαρτίου 2024. “Τα Piwis θα αποτελέσουν ένα από τα πιο σημαντικά trends στην έκθεση,” ανακοίνωσε η διοργανώτρια αρχή της έκθεσης, Messe Düsseldorf. Πολλοί Ευρωπαίοι παραγωγοί έχουν ήδη αρχίσει να πειραματίζονται με υβριδικές ποικιλίες Piwi. Για παράδειγμα, ο συνεταιρισμός Winzer Krems
βασίζεται ήδη σε τρία κρασιά από τέτοιες ποικιλίες που έχουν αναπτυχθεί στην Αυστρία: Blütenmuskateller, Donauriesling και Donauveltliner.
Η προσβολή από μύκητα, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη βιολογική αμπελουργία. Ωστόσο, οι φυσικές ιδιότητες των υβριδικών ποικιλιών μειώνουν τις χρήσεις οργανικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων κατά την περίοδο της βλάστησης και αρκούν μόνο δύο ή τρεις εφαρμογές. Αυτό συνεπάγεται μείωση του κόστους κατά περίπου 80% με ταυτόχρονη μείωση των εκπομπών CO2. Τα υβρίδια θεωρούνται οι ποικιλίες σταφυλιού της επόμενης γενιάς και ένα απαραίτητο στοιχείο της μελλοντικής αμπελουργίας, σύμφωνα με ανακοινώσεις από την ProWein.