ΣΤΑ CRU ΤΟΥ ΡΟΔΑΝΟΥ ΤΟ LAUDUM

Μετά από 11 χρόνια αναμονής από την διατύπωση της πρόθεσης, η περιοχή Laudun αναγνωρίστηκε ως το 18ο Cru της Κοιλάδας του Ροδανού και το 2024 θα είναι η πρώτη χρονιά που θα παράγει το πρώτο της κρασί με αυτόν τον χαρακτηρισμό. Η περιοχή θα παράγει λευκά και κόκκινα κρασιά που θα έχουν την Ονομασία Προέλευσης, αλλά όχι και το ροζέ, καθώς αυτό δεν προβλέπεται στην Ονομασία Προέλευσης, σύμφωνα με το ρυθμιστικό πλαίσιο. Από το 1967, το Laudun ήταν στην κατηγορία Côtes du Rhône Villages AOC.

Οι κύριες κόκκινες ποικιλίες της περιοχής είναι τα Syrah και Grenache, ενώ επιπλέον καλλιεργούνται οι ποικιλίες Mourvèdre, Carignan, Cinsault, Counoise και Vaccarèse. Τα λευκά κρασιά που αντιπροσωπεύουν το 30% της συνολικής παραγωγής, πρέπει να περιλαμβάνουν ως βασικές ποικιλίες Grenache Blanc και Clairette, ενώ μπορούν να έχουν ακόμα Roussanne, Viognier και Bourboulenc. Η Ονομασία Προέλευσης Côtes du Rhône μπήκε στο καθεστώς AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) το 1937, μόλις δύο χρόνια μετά τη δημιουργία του συστήματος AOC. Τα Côtes du Rhône Villages, μια ταξινόμηση που είναι ένα επίπεδο πάνω από την περιφερειακή ονομασία, καθιερώθηκαν το 1967 και ήρθαν στη συνέχεια τα κορυφαία Côtes du Rhône Crus.

Σήμερα εκτός από το Laudum, στο ανώτατο επίπεδο ταξινόμησης είναι τα: Beaumes-de-Venise, Cairanne, ChâteauGrillet, Châteauneuf-du-Pape, Condrieu, Cornas, Côte-Rôtie, Crozes-Hermitage, Gigondas, Hermitage, Lirac,Rasteau, SaintJoseph, Saint-Péray, Tavel, Vacqueyras Vinsobre. Πρόκειται για κάποιες από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας που φημίζονται για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας και αναγνωρισμένης ονομασίας προέλευσης (AOC), με κάθε μία να έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ποικιλίες σταφυλιών.

Δείτε Επίσης
ΔΥΟ ΚΟΦΙΝΙΑ ΤΡΥΓΟΣ

Η τελευταία αναβάθμιση σε Côtes du Rhône Cru ήταν το Cairanne το 2015. Το Gigondas, στο βόρειο Vaucluse, είναι Cru (για τα κόκκινα κρασιά) από το 1971 και επεκτάθηκε και στους λευκούς οίνους από τον τρύγο του 2023.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!