AUTUMN BEST BUYS 

Φθινόπωρο, ίσως η αγαπημένη μου εποχή. Όλα μπαίνουν στη θέση τους. Όλοι βρίσκουν τη σειρά τους και κάνουν τη μικρή ή τη μεγάλη τους επανεκκίνηση. Τρύγος, πρωτοβρόχια, μικρή αλλαγή της θερμοκρασίας, εποχικά εδώδιμα και μια υποσυνείδητη αντίστροφη μέτρηση για τον χειμώνα, για τα κρύα και τις γιορτές. Άλλα ωράρια, άλλες ίσως συνήθειες και τοπία. 

Συντροφιά μας, όμως, πάντα τα αγαπημένα μας κρασιά κι αποστάγματα. Λιπαρά λευκά, παιχνιδιάρικα ροζέ, ζωηρά αφρώδη αλλά και όλο και πιο γεμάτα κόκκινα σερβίρονται εναλλάξ με μοναστηριακές μπίρες και κρυστάλλινα αποστάγματα. Ακούτε; Το φθινόπωρο έξω βρέχει, αλλά η βροχή αυτή δεν ρίχνει μόνο νερό. Ρίχνει μαζί μικρές γουλιές κρασιού για να «μεθύσουν» για λίγο οι άνθρωποι και η φύση. 

1.Sincerely Mariah, Βoutari Selections (Grenache Rouge, Syrah) 18,60€

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συγκεντρώνει τα βλέμματα και στον χώρο του κρασιού, με μια ετικέτα που δημιουργεί αποκλειστικά για την αγαπημένη του σύζυγο Mariah. Το born-to-be-rose Grenache Rouge παντρεύεται το Syrah και το αποτέλεσμα είναι ένα ελκυστικό κρασί. Απρόσμενα ανθικό, με δροσερή οξύτητα, νεύρο και παιχνιδιάρικο κόκκινο φρούτο. Απολαυστικό ως απεριτίφ, αλλά και πλάι σε μια pasta θαλασσινών. 

2. La Fleur Solitaire Côtes du Rhône Blanc, Boutinot (Grenache Blanc, Viognier) 16,10€

Λευκό-αποκάλυψη από τη νότια κοιλάδα του Ροδανού, που σαν άλλος μοναχικός καβαλάρης πορεύεται ανάμεσα στις πολυάριθμες ερυθρές ετικέτες της περιοχής. Εντυπωσιακή γουλιά και ακόμα πιο εντυπωσιακή αντιστοιχία ποιότητας – τιμής. Ένα Côtes du Rhône με τα όλα του: φρούτο, λιπαρότητα, ισορροπία, φινέτσα και φρεσκάδα, αλλά κυρίως με μεγάλη ικανότητα σε επίπεδο συνδυασμού. Μάλλον ήρθε η ώρα για λευκό κρέας στον φούρνο!  

3.Low Λευκό, Κτήμα Semeli (Μαλαγουζιά, Μοσχοφίλερο) 9,80€

Το Κτήμα Σεμέλη συστήνει επί ελληνικού εδάφους το πρώτο χαμηλόβαθμο λευκό κρασί για τη δημιουργία του οποίου επιστρατεύονται οι αγαπημένες αρωματικές ποικιλίες Μαλαγουζιά και Μοσχοφίλερο. Αλκοόλ και θερμίδες μπορεί να πέφτουν στο μισό, ωστόσο η απόλαυση παραμένει στα ύψη, με το low να διατηρεί τη γοητεία και τα αρωματικά χαρακτηριστικά ενός καλοδουλεμένου λευκού. 

4.Cuvée III λευκό, Κτήμα Μέγα Σπήλαιο 2023 (Chardonnay, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά) 11,30€

Ο χαρισματικός αμπελώνας του Μεγάλου Σπηλαίου χαρίζει καρπό που στα χέρια του εξαιρετικού οινολόγου Στέλιου Τσίρη μεταμορφώνεται σε εντυπωσιακά κρασιά. Το οινοποιείο, έχοντας πάρει τον χρόνο του αμπελουργικά και οινοποιητικά, διανύει την καλύτερή του φάση. Αν είστε λάτρης των αναζωογονητικά τροπικών αρωματικών και ετοιμάζετε μενού με ρολό χοιρινό, πρασοσέλινο, μόλις βρήκατε το κρασί σας. 

 5.Petale de Rosé 2023, Château La Tour de L’Evêque (Cabernet Sauvignon, Grenache Rouge, Semillon, Syrah, Ugni Blanc) 21,70€

H πρωτοπόρος οινοποιός και σημερινή ιδιοκτήτρια και αμπελουργός του Château la Tour de l’Evêque, Regine Sumeire, βάζει την υπογραφή της σε ένα εξαιρετικό ροζέ. Το όνομά του σε συνδυασμό με την ανοιχτόχρωμη όψη του προδίδουν τον ντελικάτο ανθικό χαρακτήρα του. Μαζί με τα φίνα ροδοπέταλα συμβαδίζουν μικρά κόκκινα φρούτα, ζουμερά ροδάκινα αλλά και βότανα, όπως η λεβάντα. Ένα τέλειο και εξαιρετικά φιλικό απεριτίφ. 

6.Grace Icon Gin, Avantes distillery 40,70€

Η ποτοποιία της Εύβοιας μετά το υπέροχο grace δημιουργεί το grace icon, συνεχίζοντας έτσι την εξαιρετική δουλειά. Πίσω από αυτό το 100% διπλά αποσταγμένο gin βρίσκονται τρεις κυρίες, οι οποίες αναβαθμίζουν για ακόμη μία φορά την έννοια του ελληνικού αποστάγματος. Καλοδουλεμένο, με ενδιαφέρουσες εντάσεις φρεσκάδας κι έναν γοητευτικό συνδυασμό εσπεριδοειδών, όπως το περγαμόντο με καρπούς κυπαρισσιού.

7.Casamigos Reposado 67,90€

Hollywood goes tequila και ο George Clooney με τον φίλο του Rande Gerber δημιούργησαν, καθώς φαίνεται, ένα κορυφαίο brand. Μία εκ των πιο εντυπωσιακών της κατηγορίας, τόσο γευστικά όσο και στην εμφάνιση, με 7μηνη παλαίωση σε αμερικανική δρυ. Η μεταξένια της υφή, η καλά ενσωματωμένη αλκοόλη αλλά και τα αρώματα μελιού και καραμέλας την καθιστούν άψογη για λαχταριστές margaritas.

8.White Port, Ramos Pinto (Códega, Malvasia Fina, Rabigato) 15,50€

Το σπουδαίο πορτογαλικό σπίτι του port δίνει βάση στην πιο αδικημένη απόχρωση των ενισχυμένων και εντυπωσιάζει. Αρώματα λευκών λεμονανθών και φρούτων, χαμομήλι, μέλι και βουτυρένια αίσθηση. Η φινέτσα του το καθιστά ένα υπέροχο απεριτίφ, είτε σκέτο δροσισμένο είτε με πάγο. Για μεγαλύτερη απόλαυση φτιάξτε ένα highball με σόδα ή τόνικ και με γαρνιτούρα φλούδα λεμονιού ή γκρέιπφρουτ. 

9.Essential Púrpura Juvé & Camps (Macabeo, Parellada, Xarel-lo) 19,80€

Η φρεσκάδα σε πρώτο πλάνο για ένα ακόμη εξαιρετικό αφρώδες του εμβληματικού οίκου Juvé & Camps. Το κλασικό ποικιλιακό τρίπτυχο συστήνει μια ζωηρή, απολαυστική cava με ακαταμάχητα ελκυστική φρεσκάδα. H 100% βιολογική Essential Púrpura μπορεί να παλαιώνει για 24 μήνες, ωστόσο διατηρεί τις νεανικές της χάρες παρέα με το αυθόρμητο νεύρο που περιμένουμε από ένα τόσο καλά δουλεμένο αφρώδες.

10.Rimpatrio 2018, Οινοποιείο Γκιρλέμη (Creco di Tufo) 25,80€

Rimpatrio, όπως λέμε «επαναπατρισμός», για μια ποικιλία ιδιαίτερη και μοναδική όπως το ελληνικής καταγωγής Greco di Tufo. Το οινοποιείο Γκιρλέμη κάνει εξαιρετική δουλειά με το σταφύλι, χαρίζοντας στους καταναλωτές γευστικό πλούτο, γοητευτική ορυκτότητα, δροσερή οξύτητα και αρώματα ικανά για πολύπλοκους γευστικούς συνδυασμούς. Φρούτα, άνθη και μετρημένα βότανα πριμοδοτούν μια μύτη που κερδίζει. 

11.Magic Van λευκό, Κτήμα Μπαραφάκα (Chardonnay, Μοσχούδι) 8,60€

Chardonnay και Μοσχούδι συνεπιβάτες στο μαγικό βαν του Κτήματος Μπαραφάκα σε μια απολαυστική διαδρομή γεύσης. Φρούτα όπως το βερίκοκο, το μάνγκο και το λεμόνι σε πρώτο πλάνο, μαζί με ανθικές πινελιές. Η λιπαρή του γουλιά τού επιτρέπει συνδυαστική ευελιξία, ενώ στα θετικά συγκαταλέγεται και η χρωματιστή fun ετικέτα του και το βιδωτό πώμα για εύκολο άνοιγμα. Είστε έτοιμοι να επιβιβαστείτε;

12.Philosopher 2017, Akrathos Newlands Winery (Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο) 18,60€

Δεν αποτελεί έκπληξη πως το Αγιωργίτικο τα πάει περίφημα στη Βόρεια Ελλάδα, και η γενέτειρα του Αριστοτέλη στη Χαλκιδική δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Ο βιολογικός καρπός χαρίζει ζουμερά κόκκινα και μαύρα φρούτα, αλλά και γλυκά μπαχαρικά σε ισορροπία με τα ξηροκαρπένια αρώματα της δρυός, όπου παρέμεινε για έναν χρόνο το κρασί. Ώριμες τανίνες που εντυπωσιάζουν και πυκνό στόμα μέχρι το τέλος.

13.Ηγεμών 2005, Κτήμα Νεμείον (Αγιωργίτικο) 49,60€

Μια εντυπωσιακή Grande Reserve Νεμέα που κουβαλάει το μεγαλείο του ομώνυμου ΠΟΠ. Η μακρά παλαίωση συντελεί στη δημιουργία ενός premium κρασιού που φτιάχτηκε για να ευχαριστήσει όλους όσοι αγαπούν τα πολύπλοκα και πλούσια ερυθρά και τα εκλεκτά εδέσματα. Το μπουκέτο αρωμάτων, οι ζουμερές, βελούδινες τανίνες και η βοτανική οξύτητα είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που θα το λατρέψετε. 

14.Οργίων 2021, Κτήμα Σκλάβος (Μαυροδάφνη) 18,80€

Η βασίλισσα της Κεφαλονιάς, Μαυροδάφνη, αποτελεί σημείο αναφοράς στην ξηρή εκδοχή της τόσο για την ποικιλία και το νησί, όσο και για τα ελληνικά ερυθρά εν γένει. Οι ήπιες έως ελάχιστες παρεμβάσεις δίνουν μια πιο παραδοσιακή κοψιά στη γουλιά και στον χαρακτήρα του κρασιού. Ώριμα σκούρα φρούτα, ποτ πουρί λουλουδιών και βοτάνων, τσάι και μερικά ζωικά συνθέτουν ένα μοναδικό προφίλ. 

15.Chimay Première, Bières de Chimay 9,20€

Εξαιρετική μπίρα που παράγεται μέσα στα όρια του μοναστηριού Trappist, είτε από τους ίδιους τους μοναχούς είτε υπό την εποπτεία αυτών. Αυτή η Trappist, λοιπόν, με τη χάλκινη εντυπωσιακή όψη μπαίνει σε φιάλη 750 ml και σας περιμένει να την απολαύσετε. Φρουτένιος χαρακτήρας, ελαφρώς τροπικός, και μια ντελικάτη πικράδα που βοηθά πολύ στον συνδυασμό με φαγητό.  

16.Campari Bitter 22,60€

Ένα παγκόσμιο brand που αποτίνει φόρο τιμής στη γλυκόπικρη γεύση και στο βοτανικό ταμπεραμέντο. Κατακόκκινο και υπέροχο για τους λάτρεις της κατηγορίας, απαριθμεί εκατομμύρια οπαδούς ανά την υφήλιο. Απολαύστε το σκέτο, με σόδα, με φρεσκοστυμμένο πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ, αλλά και σε συνταγές όπως negroni, negroni sbagliato americano ή Campari spritz. 

17.Βαγγέλη Με Προσέχεις; 2023, Κτήμα Χατζηβαρύτη (Sauvignon Blanc, Ασύρτικο) 12,40€

We gave our wines cool names before it was cool! Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας εξαιρετικά εύστοχος τίτλος γι’ αυτό το νοστιμότατο λευκό του Κτήματος Χατζηβαρύτη. Το κλασικό πια βορειοελλαδίτικο blend Sauvignon Blanc με Ασύρτικο σε απολαυστική αρμονία. Ανάλαφρο, δροσερό και καλά δομημένο, με μια υπόνοια λιπαρότητας χάρη στην παραμονή του κρασιού στις οινολάσπες του, καλή οξύτητα και γευστικό φινάλε.  

18.Seiradi Vin Mousseux extra brut 2023, Αγροτική Κοινότητα Πάρου (Μονεμβασιά, Μανδηλαριά) 16,50€

To δίδυμο Δημήτρης Μανσόλας και Μαρία Ταμιωλάκη εμπλουτίζουν τη wine list του PFC (Paros Farming Community) με το πρώτο τους αφρώδες. Ένα εξαιρετικό κρασί υψηλής κλάσης, με σπαρταριστό φρούτο, ζωηρή οξύτητα και μαγευτικό αφρισμό. Κρεμώδης υφή, μίνεραλ ανησυχίες, καλοβαλμένη φυτικότητα κι εκρηκτικά αρώματα που ελκύουν λιχουδιές όπως καβούρια, αστακό, καπνιστό σολομό και σασίμι τόνου.  

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!