Πέντε + 1 Ροζέ για το καλοκαίρι – ελληνικά, διαφορετικά και (πολύ) δροσιστικά
Το καλοκαίρι ζητάει ροζέ, αλλά όχι ό,τι κι ό,τι. Θέλει κρασιά με φρεσκάδα, οξύτητα, χαρακτήρα. Όχι υπερβολικά αλκοολικά, όχι «βαριά» – αλλά σίγουρα με προσωπικότητα. Από τα βουνά μέχρι τα νησιά, ιδού πέντε ροζέ κρασιά φτιαγμένα από ελληνικές ποικιλίες που καλύπτουν όλο το φάσμα: από κλασικά μέχρι φυσικά και «εκτός πλαισίου».
1. Μαύρο Καλαβρυτινό Nature Ροζέ 2024 – Τετράμυθος (Αιγιάλεια)
Από Μαύρο Καλαβρυτινό, τοπική ποικιλία της ορεινής Αιγιάλειας, προϊόν φυσικής οινοποίησης χωρίς πρόσθετα και παρεμβάσεις. Ένα κρασί με έντονη αρωματική ένταση και απόλυτη έκφραση του terroir.
2. Oenops Rosé 2023 – Oenops Wines (Δράμα)
Λημνιώνα, Μαυρούδι και Ξινόμαυρο σε ένα blend με σπάνια πολυπλοκότητα. Γαστρονομικό, με φρεσκάδα και διακριτική βοτανικότητα. Το ροζέ για όσους αποφεύγουν τα ροζέ.
3. Fine Ροζέ 2022 – Anatolikos Vineyards (Άβδηρα)
Ένα blend Μαυρούδι–Ασύρτικο από τη Θράκη. Ανοιχτόχρωμο και αρωματικό με τον δυναμικό χαρακτήρα και την ορυκτότητα του Ασύρτικου να συνδυάζονται με την αρωματική ένταση που έχει το Μαυρούδι.
4. Δάφνιος Ροζέ 2024 – Δουλουφάκης (Κρήτη)
Λιάτικο και Βιδιανό δίνουν ένα κρασί που λάμπει. Φρουτώδες και απολαυστικό δένει αρμονικά με τα μεσογειακά καλοκαιρινά πιάτα.
5. Gris de Nuit 2023 – Κτήμα Τσέλεπου (Μαντινεία)
Ένα φίνο, ροδακινί “blanc de gris” από Μοσχοφίλερο. Απαλό ροζ στο χρώμα με τυπικά αρώματα εσπεριδοειδών, τριαντάφυλλου και γιασεμιού στη μύτη και πλούσιο στόμα. Ιδανικό για κάθε στιγμή.
6. Ξινόμαυρο – Μοσχόμαυρο Ροζέ – Αμπελώνες Μαγκούτες (Σιάτιστα)
Ένα ροζέ από τη Σιάτιστα της Κοζάνης φτιαγμένο από Ξινόμαυρο (70%) και το σπάνιο Μοσχόμαυρο (30%). Λουλούδια και κόκκινα φρούτα συνθέτουν ένα πλούσιο και φρέσκο αρωματικό μπουκέτο.
Σερβίρονται στους 8–10°C και συνοδεύουν τα πάντα, από γεμιστά μέχρι sashimi. Μην τα πιείτε παγωμένα – αφήστε τα να σας μιλήσουν.