Αφού πέρασε 15 χρόνια σε στούντιο ειδήσεων ασκώντας “σοβαρή δημοσιογραφία”…
Η Lenka Sedlackova κατάγεται από την Τσεχία, αλλά ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εργάζεται ως Brand Manager για τους εισαγωγείς Bancroft Wines, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων και την Ελλάδα. Έγινε Master of Wine το 2016 και καθιερωμένος κριτής στα Decanter Awards σε διεθνείς διαγωνισμούς, αλλά και στον ελληνικό διαγωνισμό «50 Great Greek Wines»,
που θα διοργανωθεί για δεύτερη φορά φέτος. Με πολύτιμη επαγγελματική εμπειρία –αφού έχει περάσει πάνω από 10 χρόνια στην Berry Bros. & Rudd– η Lenka Sedlackova λέει ότι βρέθηκε στον χώρο του κρασιού κατά λάθος (!), όταν αποφάσισε να μάθει τα βασικά προκειμένου να μπορεί να επιλέγει καλά κρασιά από τις περίπλοκες λίστες..
«Εγγράφηκα για μια οινογευσία στην κάβα της γειτονιάς μου, αλλά οι ερωτήσεις μου ήταν τόσο πολλές και τόσο ενοχλητικές, που μου πρότειναν μια δουλειά εκεί. Αυτό έγινε το 2004 και, παρεμπιπτόντως, εκείνη την εποχή το συγκεκριμένο μαγαζί ήταν ένα από τα ελάχιστα μέρη στο Ηνωμένο Βασίλειο που διέθετε Ασύρτικο από τη Σαντορίνη. Οινοποιός ήταν ο Χατζηδάκης και, επειδή ήταν ένα από τα αγαπημένα μου κρασιά, συχνά είχα ανοιχτό ένα μπουκάλι και το έδινα σε πελάτες να το δοκιμάσουν. Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι καθόλου εύκολο να πουλήσεις μια ελληνική ποικιλία σε πελάτες από το νοτιοανατολικό Λονδίνο! Το να τους πουλήσω ένα Sauvignon Blanc ή ένα Chablis θα ήταν παιχνιδάκι για μένα, ωστόσο άξιζε τον κόπο, αφού πάντα ξαφνιάζονταν ευχάριστα.
G. Πόσο καλά γνωρίζετε το ελληνικό κρασί
Νομίζω ότι ξέρω αρκετά καλά το ελληνικό κρασί και
ένα από τα βασικά μου πλεονεκτήματα είναι ότι μπορώ να γράφω και
να προφέρω τα ονόματα των ποικιλιών, των περιοχών και των παρα- γωγών αρκετά εύκολα, αφού η μνήμη μου είναι καλή. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι εύκολο για όλους, αφού τα ονόματα είναι δύσκολα! Επίσης, η Ελλάδα είναι μία από τις αγαπημένες μου χώρες και το ενδιαφέρον μου για το ελληνικό κρασί ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν. Η εξέλιξη της ελληνικής οινικής σκηνής την τελευταία δεκαετία είναι εντυπωσιακή. Αυτό όμως που κατά τη γνώμη μου βοήθησε την Ελλάδα να μπει στον οινικό χάρτη είναι η επιστροφή στην υπεράσπιση των γηγενών ποικιλιών έναντι των διεθνών.
G. Εντυπώσεις από τον πρώτο διαγωνισμό του «50 Great Greek Wines»;
LS. Μου άρεσε πολύ ο διαγωνισμός! Κατ’ αρχάς είναι διαφορετικός από τους άλλους, αφού δεν δίνουμε μετάλλια. Πρόκειται για μια υπέροχη γευστική εμπειρία, όπου πάντα μαθαίνεις κάτι νέο και ενδιαφέρον.
G .Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι αυτών των διαγωνισμών;
LS. Το να επιλέξεις μόνο 50 υπέροχα κρασιά, ενώ υπάρ- χουν τόσο πολλά καλά κρασιά, είναι για μένα η μεγαλύτερη δυσκολία. Επίσης, καμιά φορά απογοητεύομαι λίγο όταν βρίσκομαι μπροστά από κρασιά που έχουν πολύ καλή βάση, αλλά η οινοποίησή τους είναι λίγο, πώς να το πω, άτσαλη, με πολύ βαρέλι να καλύπτει τα αρώματα των φρούτων ή με σοβαρά λάθη.
G. Είναι η τυφλή γευσιγνωσία ο καλύτερος τρόπος για να σχηματίσετε γνώμη για το κρασί που δοκιμάζετε
Σαφέστατα! Ο τρόπος αυτός προσέγγισης ενός κρασιού καταργεί κάθε προκατάληψη που μπορεί να έχει κάποιος απέναντι σε μια ποικιλία ή μια περιοχή και εξασφαλίζει την αντικειμενικότητα. Όλοι εξάλλου έχουμε τους αγαπημένους μας παραγωγούς και στιλ, αλλά δεν θέλουμε να τα γνωρίζουμε στη γευσιγνωσία. Στόχος είναι να αξιολογούμε κάθε κρασί αξιοκρατικά.
Η σχέση της Lenka Sedlackova με τον Γιάννη Καρακάση, τον Γρηγόρη Μηχαήλο αλλά και τους άλλους κριτές ήταν πολύ αρμονική, αφού, όπως λέει χαρακτηριστικά, είναι όλοι επαγγελματίες και όλοι ανεξαιρέτως γνωρίζουν το ελληνικό κρασί. Ανυπομονεί στον δεύτερο φετινό διαγωνισμό να δει κάποιες εκπλήξεις, όπως πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η λίστα των κρασιών σε σχέση με εκείνη του 2021. «Η Ελλάδα εξελίσσεται πολύ γρήγορα την τελευταία δεκαετία, επομένως πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει· νέα προϊόντα, πειραματισμοί, παραγωγοί που εξελίσσουν το στιλ τους και ούτω καθεξής»
G. Η αγαπημένη σας ποικιλία; Χώρα; Οινική περιοχή;
LS Μπορεί να ακούγεται προβλέψιμο, αλλά σίγουρα είναι το Ασύρτικο, κυρίως από τη Σαντορίνη ή την Τήνο, αλλά δεν θα έλεγα ότι δεν μου αρέσουν και οι διαφορετικές εκφράσεις του. Για να σας πείσω, θα σας πω ότι ο σύζυγός μου και εγώ συσκευάσαμε όχι ένα, αλλά δύο μπουκάλια Ασύρτικο για να το απολαύσουμε στις διακοπές των Χριστουγέννων στην Καραϊβική. Υπάρχει κάτι τόσο αναζωογονητικό στο Ασύρτικο, ειδικά όταν έξω κάνει ζέστη! Αγαπημένη μου χώρα για κρασί είναι σίγουρα η Ελλάδα, ακολουθούμενη από την Ισπανία. Μάλλον είναι το γεγονός ότι, παρόλο που η Ελλάδα είναι μια καυτή μεσογειακή χώρα, μπορεί να παράγει τόσο φρέσκα και ισορροπημένα κρασιά που την κάνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα!
G.Πιστεύετε ότι ο διαγωνισμός «50 GGW» μπορεί να βοηθήσει τα κρασιά της Ελλάδας να γίνουν γνωστά στο εξωτερικό και, αν ναι, πώς;
LS. Φυσικά. Το έχω ξαναπεί, αλλά νομίζω ότι τα αποτε- λέσματα του διαγωνισμού μπορούν να χρησιμεύσουν ως οδηγός για το σύγχρονο τοπίο του ελληνικού κρασιού. Όποιος επιθυμεί να ανακαλύψει σε βάθος τα ελληνικά κρασιά μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη λίστα ως σημείο αναφοράς για όλες τις παραμέτρους: για ποικιλίες σταφυλιού με παρελθόν ή μέλλον, για περιοχές που είναι αναγνωρισμένες ή νέες που έρχονται στο προσκήνιο, αλλά και για παραγωγούς που έχουν βάλει τη δική τους σφραγίδα στην υψηλή ποιότητα και διαμορφώνουν με τον τρόπο αυτόν το μέλλον της πορείας του ελληνικού κρασιού. •