MEZZACORONA

Δάση, λόφοι, βράχια αλλά και αμπέλια περιβάλλουν το περίφημο Mezzacorona στην Ιταλία. Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες κοινοπραξίες κρασιού, που χρονολογείται από το 1904, από το Τrento έως το Bolzano, περιοχές όπου καλλιεργούνταν αμπέλια ήδη από τη ρωμαϊκή εποχή, με ντόπιες ποικιλίες όπως οι Teroldego, Marzemino και Lagrein.

To δραματικό τοπίο που περιβάλλει τα αμπέλια.

Όπως ακριβώς και τα κρασιά του, έτσι και το οινοποιείο είναι ένας συνδυασμός έντονων σχημάτων, ένα κολάζ εύπλαστων μορφών και υλικών που εναρμονίζονται με την καμπυλότητα των λόφων, ενώ ταυτόχρονα έρχονται σε δημιουργική αντίθεση με τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί, όπως ο πορφυρός λίθος, το ενισχυμένο τσιμέντο, οι δοκοί από πλαστικοποιημένο ξύλο, τα φύλλα γυαλιού και οι γαλβανισμένες περσίδες.

Κατ’ ουσίαν, το Mezzacorona δεν είναι ένα ενιαίο κτίριο, αλλά μια σύνθεση από αυτόνομες μονάδες, καθεμία με τη δική της ξεχωριστή λειτουργία, όπως για παράδειγμα η Cantina Rotari, για την παραγωγή αφρώδους οίνου, η Cantina di Vinificazione, στην οποία γίνεται η επεξεργασία των σταφυλιών, και το Pala Rotari, μια μεγάλη αίθουσα 1.200 ατόμων που φιλοξενεί εκδηλώσεις και δρώμενα.

Κάθε στοιχείο και κάθε χώρος εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο, όλοι όμως χαρακτηρίζονται από τη ρευστότητα και την αίσθηση ενότητας που αποπνέει συνολικά το οινοποιείο. Εντυπωσιακό στοιχείο της κατασκευής αποτελεί η κυματοειδής στέγη από ξύλο, που θυμίζει βλαστούς από αμπέλια, ενώ λειτουργεί και ως πειραματικός αμπελώνας.

Ο αμπελώνας μπροστά από το οινοποιείο.

Ακριβώς απέναντι, στην άλλη πλευρά του οινοποιείου, βρίσκεται η αίθουσα συναυλιών, ένα εξωτερικό αμφιθέατρο κατάλληλο για καλοκαιρινές συναυλίες, ενώ στη μέση δεσπόζει η λεία και γραμμική πτέρυγα της διοίκησης, που προστατεύεται από τον ήλιο χάρη σε μια σκεπή από ανοξείδωτο ατσάλι.

Ωστόσο τη νύχτα μετατρέπεται σε μια εντυπωσιακή διάφανη επιφάνεια που αποκαλύπτει το εσωτερικό του οινοποιείου και τις δραστηριότητές του. Τέλος, ιδιαίτερης αναφοράς αξίζει το ιστορικό κελάρι, το οποίο φιλοξενεί λαμπερές βραδιές και ιδιαίτερες συναντήσεις, με κεντρικό άξονα τα εκλεκτά κρασιά και τα τοπικά προϊόντα της περιοχής του Trento.¶

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.


© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ