Afternoon Tea
Στρέφουμε συχνά την προσοχή μας σε εντυπωσιακές γαστρονομικές εμπειρίες. Τις περισσότερες φορές, όμως, μιλάμε για πολυσύνθετες συνταγές συνδυασμένες περίτεχνα με μεγάλα κρασιά ή ακόμη (σπανιότερα) και αποστάγματα. Είναι ελάχιστες οι φορές που επιλέγουμε να μιλήσουμε για το τσάι, τα αφεψήματα και το εθιμοτυπικό πλαίσιο απόλαυσης αυτών, που χωρίς αμφιβολία έχει μεγάλο ενδιαφέρον και πλούσιο περιεχόμενο. Θα μου πείτε, είμαστε εξοικειωμένοι με το τσάι;
Η αλήθεια είναι πως το τσάι και η κατανάλωση/απόλαυσή του δεν είναι κάτι ξένο για εμάς. Τουναντίον! Μπορεί και συνοδεύει από πρωινά και απογευματινά ένθετα της ημέρας μας μέχρι και κλείσιμο γευμάτων.
Αν μιλήσω από προσωπική εμπειρία, η μνήμη μου φέρνει εξ Ανατολής επηρεασμένες απογευματινές συναθροίσεις των παππούδων μου με φλιτζάνια τσαγιού στο χέρι. Στο τραπεζάκι λιχουδιές για να το συνοδεύσουν, μουσική στο ραδιόφωνο ή στο πικάπ, αν είχαν κέφι, και κουβέντα ή ανάγνωση.
Σε μια σύγχρονη πραγματικότητα, η πραγμάτωση αυτής της εμπειρίας σκηνοθετείται υποδειγματικά με μια πιο εξευρωπαϊσμένη ταυτότητα στο Winter Garden του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία. Το ατμοσφαιρικό αίθριο του χειμωνιάτικου κήπου στέκεται με αποχρώσεις του ροδί και του πορτοκαλί, με πράσινες πινελιές. Έπιπλα αναπαυτικά, στο ύφος της εσωτερικής διακόσμησης της Μεγάλης Κυρίας, προσφέρουν την ανεπιτήδευτη πολυτέλεια της άνεσης και της αισθητικής καθαρότητας.
Το γοητευτικότερο στοιχείο και το πιο περιπετειώδες παραμένει αυτό της επιλογής του τσαγιού. Κάθε ποικιλία έχει διαφορετικό γευστικό χαρακτήρα, εντάσεις και ιδιαιτερότητες ως προς το σερβίρισμά της. Λόγου χάρη, το γάλα, το μέλι ή το λεμόνι αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες ποικιλίες.
Αναφορικά με τα συνοδευτικά υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα γλυκά και τα αλμυρά εδέσματα, τα οποία δεν είναι γωνιώδη σε επίπεδο εντάσεων, για να μη «σκεπάσουν το τσάι» και να συνθέσουν ένα αρμονικό σύνολο.
Αν θεωρήσουμε πως υπάρχει σειρά για να τα καταναλώσουμε, τα ζεστά scones, είτε με clotted cream (παχύρρευστη κρέμα που γίνεται θερμαίνοντας πλήρες αγελαδινό γάλα) είτε/και με μαρμελάδα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την εμπειρία. Αμέσως μετά, η παρουσία της σαμπάνιας με τα σάντουιτς δίνει ένα υπέροχο twist. Ενώ τα γλυκά μπορούν να κάνουν φινάλε.
Το μενού περιλαμβάνει:
- Ποικιλία από επιλεγμένο τσάι:
English Breakfast, Lapsang Souchong, Earl Gray, Jasmine Pearls, Golden Assam, Darjeeling Springtime, China Mao Feng, White Yin Long, Superior Oolong κ.τ.λ.
- Εναλλακτικά, ποικιλίες καφέ
- Ποικιλία από finger sandwiches με σπιτικά αρτοποιήματα
Ψίχα καβουριού με αγγούρι | καπνιστός σολομός με κρέμα τυριού |αυγό-μαγιονέζα | roast beef
- Φρεσκοψημένα scones με crumble μοσχολέμονου και cranberries, σερβιρισμένα με εποχικές μαρμελάδες και την αυθεντική clotted cream
- Γλυκά και κέικ από το ζαχαροπλαστείο του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία
- Προαιρετικά συνοδεύεται από ένα ποτήρι σαμπάνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, λόγω της επετείου των 150 χρόνων του ξενοδοχείου, για τον μήνα Δεκέμβρη θα τεθεί σε εφαρμογή το επετειακό Αfternoon Τea, το οποίο έχει επιμεληθεί με μαεστρία ο ταλαντούχος pastry chef Αλέξανδρος Κούφας, προσδίδοντας μια νοσταλγική νότα αυθεντικής αθηναϊκής αίγλης. Ανάμεσα στις λιχουδιές που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι το παραδεισένιο εκλέρ σοκολάτας, η μαγική μίνι νουγκατίνα και το φανταστικό Saint Honoré cake με αφράτο choux.
Brunch New Hotel
Το New Hotel είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά σύγχρονα ξενοδοχεία στην πόλη. Η contemporary art και design oriented αισθητική του δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα που θέτει τον πήχη της φιλοξενίας ψηλά. Η γαστρονομική του ταυτότητα όχι μόνο συνδράμει σε αυτό, αλλά και έχει καθιερωθεί.
Το περίφημο must visit brunch του σερβίρεται πλέον κάθε Σαββατοκύριακο σε δύο χώρους: στο Art Lounge, στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου με θέα όλη την Αθήνα, έναν χώρο που πραγματώνει το αισθητικό όραμα των αδερφών Campana και ο οποίος την περίοδο αυτή φιλοξενεί στους χώρους του την έκθεση «Contemporary Artists at NEW Museum Hotel» με έργα Ελλήνων δημιουργών. Το μενού υπογράφει ο executive chef Μπάμπης Κουντούρης, ο οποίος, παρότι δείχνει τις προτιμήσεις του στο παραδοσιακό ελληνικό συνταγολόγιο, κρατάει απόλυτη ισορροπία. Στο επίκεντρο της προσοχής του παραμένουν οι εξαιρετικές, κορυφαίας ποιότητας πρώτες ύλες και οι εκλεπτυσμένες εφαρμογές μαγειρικών τεχνικών.
Από τα αγαπημένα μικρών και μεγάλων είναι το viennoiserie basket με τις φρεσκοψημένες σφολιάτες, κατηγορία στην οποία φημίζεται και η παραδοσιακή πίτα ημέρας.
Ξεχωριστό και απολαυστικό κεφάλαιο αποτελεί και το born to be brunch αυγό με κλασικές, διεθνείς αποδόσεις benedict και scrambled, αλλά και με τις αγαπημένες μου παραδοσιακές: τον Καγιανά (aka στραπατσάδα) με σύγλινο και φέτα Καλαβρύτων, αλλά και την Κυκλαδίτικη Φρουτάλια – ομελέτα με σαλάμι, πατάτα και συριανό Σαν Μιχάλη.
French toast με καραμελωμένο τσουρέκι, βατόμουρα και κηρήθρα μελιού, αλλά και γλυκά ή αλμυρά pancakes.
Σαλάτες αλλά και κυρίως πιάτα, όπως ο iberico γύρος και η κοτολέτα, μέχρι πολυτελείς κοπές black angus εμπλουτίζουν τον κατάλογο.
Οινικά η λίστα δίνει έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα με κρασιά από τις πιο σημαντικές ζώνες της χώρας. Η λευκή απόχρωση όπως και τα αφρώδη έχουν την τιμητική τους, καθότι παντρεύονται με μεγαλύτερη επιτυχία με το comfort μέρος του μενού. Παρ’ όλα αυτά, ροζέ που επίσης δουλεύουν εξαιρετικά και κόκκινα για τα πιο main πιάτα δίνουν ηχηρή παρουσία.
H cocktail list, πέραν των κλασικών που μπορεί να παραγγείλει κανείς, χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες: Τα signature, από τα οποία ξεχωρίζουν τα ελληνικού χαρακτήρα Forgotten Elixir με παλαιωμένο τσίπουρο Dark Cave, κουμκουάτ, λικέρ βοτάνων και μέλι με θυμάρι και βερίκοκο, και το Aegean Breeze με μαστίχα και ούζο Πλωμαρίου, λεβάντα, αστεροειδή γλυκάνισο, μέλι με βασιλικό και αγγούρι. Τα afternoon, με το Espressionist από βότκα, μπαχαρικά, φουντούκι καφέ και γάλα. Τα twisted classic με μια λαχταριστή new εκδοχή Bloody Mary, αλλά και τα mocktails με το δροσιστικό Incognito από μέλι με βασιλικό, αγγούρι, πιπεριά και pink grapefruit.
Ειδικά για την περίοδο των εορτών που θα μπουν σε ισχύ τα Christmas και New Year’s Eve dinner, καθώς και τα Buffet και share menu Lunch ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Ο εντυπωσιακός lunch μπουφές στo Lobby Bar αλλά και οι ξεχωριστές επιλογές to share στο Art Lounge θα χαρίσουν νόστιμα ξεχωριστές στιγμές, με θέα 360 μοιρών στο γιορτινό κέντρο της Αθήνας.