ΠΕΣΚΕΣΙ ΚΡΗΤΗ

Η βιωσιμότητα κυριαρχεί στις συζητήσεις για κάθε γαστρονομικό project και είναι το trend της εποχής.

Όχι αβάσιμα, καθώς αυξάνεται η περιβαλλοντική ευαισθησία όπως και η ανάγκη για περιορισμό του κόστους, καθώς οι πρώτες ύλες ακριβαίνουν κάθε μέρα. Το zero waste δεν είναι άλλο ένα κίνημα της εποχής αλλά μια ανάγκη.

Το κρεοκάκαβο, ένα πιάτο με χοιρινή πανσέτα, πράσα, καρότα και θυμαρίσιο μέλι.

Στην Ελλάδα, αν μιλήσουμε για βιωσιμότητα στη γαστρονομία, υπάρχει ένα project που έχει καταφέρει να πετύχει πολλά, μέσα σε σύντομο χρόνο. Το Πεσκέσι είναι ένα εστιατόριο με παραδοσιακή τοπική κουζίνα που βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σερβίρει πιάτα με φαγητό το οποίο ξεφεύγει από την κάλυψη της βασικής ανάγκης της πείνας και αποτελούν φορείς πολιτισμού και ιστορίας. Πιάτα που δεν στήνονται για να εντυπωσιάσουν αλλά για να μεταφέρουν στο τραπέζι με απλότητα τον πλούτο της κρητικής γης.

Αγνά υλικά και συνταγές που χάνονται στο χρόνο, παρουσιάζονται μέσα από σύγχρονες, βιώσιμες  μεθόδους. 

Από το 1998 δημιούργησαν ένα αγρόκτημα στη Χαρασό που έχει έκταση 120 στρέμματα. Εκεί καλλιεργούν με βιολογική και βιοδυναμική μέθοδο τα δικά τους λαχανικά, βότανα και φρούτα. Ελαιώνες δίνουν υψηλής ποιότητας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.  Έχουν μελίσσια, εκτρέφουν δικά τους ζώα και όλα αυτά είναι (κατόπιν ραντεβού) επισκέψιμα για τον κόσμο που μπορεί να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις και στο κτήμα αλλά και να απολαύσει τα προϊόντα που παράγονται μαζί με τσικουδιά, κρασί, ή καφέ.

Οργανώνουν μαθήματα μαγειρικής, και όσοι παίρνουν μέρος, συμμετέχουν σε όλη τη διαδικασία από τη συγκομιδή μέχρι την παρασκευή. Οι  μαγείρισσες θα  μιλήσουν για τη διατροφική αξία των προϊόντων, τις παραδοσιακές συνταγές και τις πρακτικές που διαμόρφωσαν την κρητική διατροφή. 

 

Σαλάτα Παλικάρια ή ψαρο-κόλλυβα, μία από τις σπεσιαλιτέ του εστιατορίου.

Κρατήσεις για ξεναγήσεις, μαθήματα αλλά και για το εστιατόριο γίνονται μέσω του site

Στο πνεύμα της κυκλικής οικονομίας ξεκίνησαν με το σλόγκαν “Από το Αγρόκτημα στο τραπέζι” και σήμερα έφτασαν και στο αντίστροφο. “Από το τραπέζι στο Αγρόκτημα” που σημαίνει ότι τίποτα δεν πάει χαμένο και ό,τι περισσεύει επιστρέφει ως λίπασμα στη γη ή γίνεται τροφή για τα ζώα του κτήματος. 

Φροντίζουν για ήπια χρήση των πόρων όπως το νερό και η ενέργεια. Μέσα από εντατική έρευνα είναι σε θέση να αποδομήσουν κάθε πιάτο και να υπολογίσουν την ενέργεια που καταναλώθηκε για την παρασκευή του. Η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος είναι στις βασικές προτεραιότητες του project το οποίο εξελίσσεται διαρκώς.

Πεσκέσι, Καπετάν Χαραλαμπη 6-8 Ηράκλειο Κρήτης 71202

 www:peskesicrete.gr

Δείτε Επίσης
DELTA ΜΕ ΝΕΟ MENU

τηλέφωνο: +30  2810 288887

email: reservations@peskesicrete.gr

 

 

Author

  • Νίκος Ιωαννίδης

    Ξεκίνησε να γίνει φωτογράφος, αλλά μόλις ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο σπουδών στράφηκε στη δημοσιογραφία. Από το 1995 ασχολήθηκε με την επικαιρότητα σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και ιστοσελίδες. Το κρασί υπήρχε πάντα στη ζωή του και κάποια στιγμή συνδυάστηκε με τη δουλειά, ενώ σήμερα αποτελεί την κύρια απασχόληση. Ταξιδεύει και καταγράφει τις οινικές περιοχές και κυρίως τις ιστορίες των ανθρώπων.

    View all posts

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!