Ξεκίνησε να γίνει φωτογράφος, αλλά μόλις ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο…
Η βιωσιμότητα κυριαρχεί στις συζητήσεις για κάθε γαστρονομικό project και είναι το trend της εποχής.
Όχι αβάσιμα, καθώς αυξάνεται η περιβαλλοντική ευαισθησία όπως και η ανάγκη για περιορισμό του κόστους, καθώς οι πρώτες ύλες ακριβαίνουν κάθε μέρα. Το zero waste δεν είναι άλλο ένα κίνημα της εποχής αλλά μια ανάγκη.
Στην Ελλάδα, αν μιλήσουμε για βιωσιμότητα στη γαστρονομία, υπάρχει ένα project που έχει καταφέρει να πετύχει πολλά, μέσα σε σύντομο χρόνο. Το Πεσκέσι είναι ένα εστιατόριο με παραδοσιακή τοπική κουζίνα που βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σερβίρει πιάτα με φαγητό το οποίο ξεφεύγει από την κάλυψη της βασικής ανάγκης της πείνας και αποτελούν φορείς πολιτισμού και ιστορίας. Πιάτα που δεν στήνονται για να εντυπωσιάσουν αλλά για να μεταφέρουν στο τραπέζι με απλότητα τον πλούτο της κρητικής γης.
Αγνά υλικά και συνταγές που χάνονται στο χρόνο, παρουσιάζονται μέσα από σύγχρονες, βιώσιμες μεθόδους.
Από το 1998 δημιούργησαν ένα αγρόκτημα στη Χαρασό που έχει έκταση 120 στρέμματα. Εκεί καλλιεργούν με βιολογική και βιοδυναμική μέθοδο τα δικά τους λαχανικά, βότανα και φρούτα. Ελαιώνες δίνουν υψηλής ποιότητας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Έχουν μελίσσια, εκτρέφουν δικά τους ζώα και όλα αυτά είναι (κατόπιν ραντεβού) επισκέψιμα για τον κόσμο που μπορεί να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις και στο κτήμα αλλά και να απολαύσει τα προϊόντα που παράγονται μαζί με τσικουδιά, κρασί, ή καφέ.
Οργανώνουν μαθήματα μαγειρικής, και όσοι παίρνουν μέρος, συμμετέχουν σε όλη τη διαδικασία από τη συγκομιδή μέχρι την παρασκευή. Οι μαγείρισσες θα μιλήσουν για τη διατροφική αξία των προϊόντων, τις παραδοσιακές συνταγές και τις πρακτικές που διαμόρφωσαν την κρητική διατροφή.
Κρατήσεις για ξεναγήσεις, μαθήματα αλλά και για το εστιατόριο γίνονται μέσω του site.
Στο πνεύμα της κυκλικής οικονομίας ξεκίνησαν με το σλόγκαν “Από το Αγρόκτημα στο τραπέζι” και σήμερα έφτασαν και στο αντίστροφο. “Από το τραπέζι στο Αγρόκτημα” που σημαίνει ότι τίποτα δεν πάει χαμένο και ό,τι περισσεύει επιστρέφει ως λίπασμα στη γη ή γίνεται τροφή για τα ζώα του κτήματος.
Φροντίζουν για ήπια χρήση των πόρων όπως το νερό και η ενέργεια. Μέσα από εντατική έρευνα είναι σε θέση να αποδομήσουν κάθε πιάτο και να υπολογίσουν την ενέργεια που καταναλώθηκε για την παρασκευή του. Η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος είναι στις βασικές προτεραιότητες του project το οποίο εξελίσσεται διαρκώς.
Πεσκέσι, Καπετάν Χαραλαμπη 6-8 Ηράκλειο Κρήτης 71202
Αρχική » ΠΕΣΚΕΣΙ ΚΡΗΤΗ
τηλέφωνο: +30 2810 288887
email: [email protected]