SUMMER BEST BUYS

Οι ελληνικοί αμπελώνες είναι θησαυροί μοναδικών και σπάνιων ποικιλιών σταφυλιών, κάθε μία από τις οποίες προσφέρει μια ματιά στην πλούσια αμπελουργική ιστορία της χώρας μας. Μεταξύ αυτών των πολύτιμων ποικιλιών είναι η Κυδωνίτσα, που καλλιεργείται κυρίως στη Λακωνία και παράγει δροσερά, ισορροπημένα λευκά κρασιά με έντονες νότες κυδωνιού, και η Νεγκόσκα, που προέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα και είναι γνωστή για τα παραδοσιακά, ταννικά ερυθρά της.

Η Μαυροκουντούρα, που σχεδόν εξαφανίστηκε αλλά τώρα κάνει δυναμική επιστροφή, δίνει αρωματικά ροζέ με ανθώδη και φρουτώδη χαρακτηριστικά, ενώ το Μαύρο Καλαβρυτινό, που καλλιεργείται στους αμπελώνες της Αιγιαλείας, προσφέρει αρωματικά, ζωντανά ερυθρά με μια πινελιά μπαχαρικών. Αυτές οι ποικιλίες, μαζί με πολλές άλλες, αντικατοπτρίζουν το ποικιλόμορφο ελληνικό terroir και συμβάλλουν στην ζωντανή οινική κουλτούρα της χώρας, καθιστώντας τις απαραίτητες δοκιμές για κάθε οινόφιλο που αναζητά κάτι πραγματικά μοναδικό.

1. Novita, Οινοποιείο Γράμψα (Γουστολίδι) €14.80

Το Οινοποιείο Γράμψα έχει καταβάλει μεγάλες (και ευτυχώς επιτυχημένες) προσπάθειες για να διασώσει και να προωθήσει το Γουστολίδι, μια σπάνια τοπική ποικιλία. Ένα κρασί που δείχνει το μεγάλο δυναμικό της ποικιλίας και τη σημασία της αναβίωσής της. Αρώματα λεμονανθών, εσπεριδοειδών, γιασεμιού και αχλαδιού, η μύτη είναι στρογγυλή και καλά ισορροπημένη, ενώ η λεμονώδης, ανθική γεύση διαρκεί μέχρι την επίγευση. Ταιριάζει ιδανικά με θαλασσινά, τυριά και μεζέδες, καθώς και με λεμονάτες εκδοχές ελληνικών “λαδερών” ή πιάτων μαγειρεμένων με ελαιόλαδο.

2. Tachtas, Οινοποιείο Δουλουφάκη (Ταχτάς) €11.50

Η Κρήτη διαθέτει έναν ανεξάντλητο πλούτο κρυμμένων οινικών θησαυρών, όπως η λευκή ποικιλία Ταχτάς. Αυτό το κρασί είναι μοναδικό και ιδιαίτερα ευέλικτο στο τραπέζι. Το βαθύ κίτρινο χρώμα του υποδηλώνει ένα αρωματικό προφίλ ώριμων αχλαδιών, ροδάκινων, βερίκοκων και λευκών λουλουδιών, ενώ η βελούδινη υφή και η κρεμώδης γλυκιά αίσθηση εναρμονίζονται τέλεια με μια ήπια αναζωογονητική οξύτητα. Μια γλυκιά αίσθηση στον ουρανίσκο με τη μορφή απαλότητας και στρογγυλότητας.

3. Negoska Rosé, Μικρό Κτήμα Τίτος (Νεγκόσκα) €14.80

Η περιοχή της Γουμένισσας, γνωστή για την ποιοτική παραγωγή κρασιών, έχει ένα νέο μέλος στο οινικό της κλαμπ, ένα 100% ροζέ από Νεγκόσκα που θα σας καταπλήξει όσο και το παραμυθένιο σκηνικό αυτού του μαγευτικού οινοποιείου, κρυμμένου στο πυκνό δρυοδάσος. Αρώματα κόκκινων φρούτων, ανθώδεις νότες και νύξεις από ροζ γκρέιπφρουτ, λάιμ και περγαμόντο δημιουργούν μια ευχάριστα φρέσκια, μεταξένια γουλιά. Είναι εξαιρετική επιλογή ως απεριτίφ ή σε συνδυασμό με ελληνικούς μεζέδες και άλλα καλοκαιρινά πιάτα.

4. Διάσελο Κυδωνίτσα Wild Yeast, Κτήμα Παλιβού (Κυδωνίτσα) €21.10

Το Κτήμα Παλυβού επαναπροσδιορίζει το προφίλ της ανερχόμενης λευκής ελληνικής ποικιλίας Κυδωνίτσα, σε ένα κρασί που εκφράζει το terroir και έχει μια πινελιά από γαλλικό και αμερικανικό δρύινο βαρέλι (δύο μήνες το καθένα, στη σειρά). Υπάρχουν σύνθετα αρώματα εσπεριδοειδών, κυδωνιού (το χαρακτηριστικό της ποικιλίας), ροδάκινου, μελιού και καραμελας βούτυρου. Η αναζωογονητική οξύτητα ισορροπεί τέλεια με την κρεμώδη, σχεδόν full-bodied υφή και οδηγεί σε μια μακράς διάρκειας επίγευση.

5. Σκλάβα Οινοποιείο Ζαχαριά (Σκλάβα) €12.50

Διασωσμένη από τον Ηλία Ζαχαριά, η ποικιλία Σκλάβα μπορεί να περίμενε υπομονετικά για χρόνια στο αμπέλι, αλλά μόλις αυτό το μοναδικό και σπάνιο σταφύλι από την περιοχή της Νεμέας στην Πελοπόννησο εμφιαλώθηκε, έγινε ακαταμάχητο. Αρώματα αχλαδιού, πράσινου μήλου, εσπεριδοειδών, βοτάνων, φύλλων τσαγιού και χαμομηλιού, μαζί με ήπια οξύτητα και ελαφριά επίγευση, συνθέτουν ένα νόστιμο και ιδιαίτερο κρασί.

6. Βουδομάτο, Οινοποιείο Γαβαλά (Βουδομάτο) €31.00

Σε έναν τόπο όπου κυριαρχεί το Ασύρτικο – και όχι αδίκως – το Οινοποιείο Γαβαλά αγκαλιάζει το Βουδομάτο, μια από τις πολλές ξεχασμένες ποικιλίες του αμπελώνα της Σαντορίνης. Αυτό το ροζέ είναι αδιαμφισβήτητα ένα εξαιρετικό κρασί, τόσο ως ποικιλιακό όσο και ως terroir-driven. Είναι κρυστάλλινο, δροσιστικό και απαλό, με αίσθηση φρεσκάδας και αρώματα κόκκινων φρούτων. Η οξύτητα αποδίδει φόρο τιμής στη γη του και, μαζί με τα μεταλλικά του στοιχεία, συνδυάζεται εξαιρετικά με θαλασσινά γεύματα.

7. Μεθυμναίος Orange, Οινοποιείο Μεθυμναίος (Χιδηριώτικο) €17.20

Σε ένα νησί που είναι ευρέως γνωστό για την παραγωγή ούζου, το Μεθυμναίος Orange αναδεικνύει πόσο ευλογημένη είναι η γη της Λέσβου και τι υπέροχο terroir διαθέτει. Φτιαγμένο από την τοπική ποικιλία Χιδηριώτικο, το Μεθυμναίος είναι ένα πορτοκαλί κρασί, του οποίου τα σταφύλια προέρχονται από έναν αμπελώνα που έχει φροντιστεί προσεκτικά εδώ και χρόνια. Αρώματα πορτοκαλιού και μαρμελάδας πορτοκάλι, καθώς και κυδωνιού, βερίκοκου και μια νύξη tofu κυριαρχούν στη μύτη. Με τη στρογγυλή αίσθηση στο στόμα που θυμίζει γλύκα, την ορυκτότητα και τις απαλές τανίνες αλλά και την γήινη επίγευση, συνδυάζεται τέλεια με κρέας και θαλασσινά.

8. Αποσπερίτης, Οινοποιείο Λειψών (Φωκιανό) €22.30

Ένα βραβευμένο γλυκό κόκκινο κρασί από λιαστά σταφύλια Φωκιανού που έβαλε το νησί των Λειψών στον οινικό χάρτη της Ελλάδας. Παράγεται όπως στο παρελθόν, με το πάτημα των υπερώριμων σταφυλιών με το μούστο και στη συνέχεια την παλαίωση του σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον δύο χρόνια, ώστε να αποκτήσει πολύπλοκο χαρακτήρα. Είναι γεμάτο, πυκνό και καλά ισορροπημένο, με αρώματα μελιού, γλυκών σταφυλιών και αποξηραμένων φρούτων που ταιριάζουν τέλεια με ώριμα τυριά και παραδοσιακά γλυκά.

9. Petite Fleur, Οινοποιείο Παρπαρούση (Σιδερίτης) €11.20

Ο Σιδερίτης, μία από τις λευκές ποικιλίες της Πελοποννήσου, κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Ο αείμνηστος Θανάσης Παρπαρούσης δημιούργησε μοναδικά κρασιά από αυτή τη σπάνια ποικιλία, και το Petite Fleur είναι ένα από αυτά. Είναι ένα ασυνήθιστο (για τα ελληνικά δεδομένα) ροζέ με φωτεινό και ανοιχτό χρώμα σολωμού, κοντά στο στυλ της Προβηγκίας, με λεπτά ανθικά αρώματα, έντονο φρουτώδη χαρακτήρα και μύτη από κεράσι και φράουλα, γκρέιπφρουτ και καραμέλα.

10. Πάμιδι, Κτήμα Βουρβουκέλη (Πάμιδι) €16.10

Το Πάμιδι είναι μία από τις κύριες ποικιλίες της Θράκης, ένα κόκκινο σταφύλι που, με κατάλληλη οινοποίηση, είναι ιδανικό για την παραγωγή ροζέ κρασιών με πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα. Το Κτήμα Βουρβουκέλη, που έχει ιστορικό επένδυσης σε ντόπιες ποικιλίες, προσπαθεί να αναβιώσει την οινοποιητική παράδοση της περιοχής και να την επαναφέρει στον οινικό χάρτη της Ελλάδας. Σε αυτό το κρασί, έχουν δημιουργήσει ένα καταπληκτικό ροζέ με φωτεινά, πλούσια φρουτώδη αρώματα και γοητευτικό χαρακτήρα. Είναι ιδανικό με σαγανάκι, τηγανητά λαχανικά και συνταγές με ελληνικά ζυμαρικά.

11.Πλυτό Ψαράδες, Οινοποιείο Λυραράκης (Πλυτό) €14.90

Η οικογένεια Λυραράκη διέσωσε τη σπάνια και ελπιδοφόρα κρητική ποικιλία, Πλυτό, από την εξαφάνιση και την αναβίωσε. Την φύτεψαν στον αμπελώνα “Ψαράδες” σε υψόμετρο 480 μέτρων στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ακολουθώντας βιολογικές καλλιεργητικές πρακτικές. Το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικό σταφύλι που παράγει ένα αρκετά κομψό και μοναδικό κρασί. Το έδαφος του νησιού προσδίδει φρουτώδη και ορυκτά χαρακτηριστικά, με κιμωλιακές νότες, πλούσια γεύση, ζωντανή οξύτητα και ελαφρώς κρεμώδη επίγευση.

12. Μουχτάρο, Κτήμα Μουσών (Μουχτάρο) €22.20

Το Μουχτάρο είναι μια σπάνια κόκκινη ποικιλία από την περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας που οφείλει την ύπαρξή της εν μέρει στο Κτήμα Μουσών από την Ασκρή Βοιωτίας. Είναι ένα σοβαρό κόκκινο κρασί, ταυτόχρονα φρουτώδες και απαλό. Δείχνει το δυναμικό της ποικιλίας και μας προετοιμάζει για τα καλά για την αναμενόμενη μελλοντική της ανάπτυξη. Το κρασί διαθέτει ζουμερή γεύση, με υψηλή βοτανική οξύτητα και βελούδινες ευγενείς τανίνες που διεγείρουν ευχάριστα τον ουρανίσκο μέχρι την επίγευση. Συνδυασμένο με παστίτσιο, αρνί ή ακόμα και φιλέτο τόνου, είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσει.

13. Ίαμα, Οινοποιείο Βρυνιώτη (Βραδιανό) €14.30

Ένας μικρός ιδιωτικός αμπελώνας φιλοξενεί την τοπική ποικιλία Βραδιανό στο Οινοποιείο Βρυνιώτη, στο όρος Τελέθριο στη Βόρεια Εύβοια. Ένα ζουμερό ροζέ, με γοητευτικά αρώματα κόκκινων φρούτων όπως φραγκοστάφυλο, κεράσια και φράουλες, είναι δελεαστικό για τις αισθήσεις. Έχει έναν δελεαστικό, ανθικό και φρουτώδη χαρακτήρα, με μια ουσία που γλυκά και ευχάριστα αναζωογονεί τον ουρανίσκο, ενώ διατηρεί τη δύναμη της γεύσης με την πάροδο του χρόνου. Συνδυάστε αυτήν την κυρίαρχη φρεσκάδα στο στόμα με ψητά λαχανικά και μικρά ψάρια και μπορείτε να με ευχαριστήσετε αργότερα.

14. Πετρουλιανός, Οινοποιείο Βατίστα (Πετρουλιανός) €14.00

Η Μαρία Βατίστα πρωτοπορεί με την ποικιλία Πετρουλιανός, τολμώντας να προωθήσει αυτή την λευκή ποικιλία από τη Λακωνία και δημιουργεί ένα κρασί αποκλειστικά από αυτήν. Αυτό το σταφύλι, γνωστό για την ήπια οξύτητά του, χρησιμοποιούνταν προηγουμένως μόνο σε blend. Το κρασί υφίσταται ζύμωση και ωρίμανση στις λεπτές του οινολάσπες σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Το αποτέλεσμα είναι αρκετά κομψό, με διακριτά αρώματα εσπεριδοειδών και λευκών φρούτων. Απολαύστε το σε συνδυασμό με τηγανητά καλαμάρια και εποχιακά χόρτα.

15. Αυγουστιάτης, Κτήμα Μπριντζίκη (Αυγουστιάτης) €18.10

Λόγω της σπανιότητας αυτής της ποικιλίας, οι ποικιλιακές εμφιαλώσεις είναι δύσκολο να βρεθούν. Ωστόσο, το Κτήμα Μπριντζίκη την καλλιεργεί στον αμπελώνα του στην Ηλεία και παράγει μια ποικιλιακή εκδοχή που είναι πραγματικά συναρπαστική. Αν είστε ανοιχτοί στην εξερεύνηση νέων και προκλητικών διαδρομών, δοκιμάστε αυτό το ευχάριστα απαλό, ώριμο αλλά όχι βαρύ ξηρό ερυθρό κρασί, με βελούδινες τανίνες. Συνδυάστε το με ψητό κρέας και σκληρό τυρί για να βιώσετε την κομψότητα σε συνδυασμό με τη τόλμη.

16. Πλαγιές Γερακίων, Κτήμα Αβαντίς (Μαυροκουντούρα) €15.50

Ο Απόστολος Μουντρίχας φροντίζει αυτή τη χαρισματική, σπάνια, υψηλής ποιότητας ποικιλία δημιουργώντας μια εντυπωσιακή σειρά ετικετών. Μία από τις πιο αξιοσημείωτες είναι αυτή η ροζέ εκδοχή. Προσφέρει μια πραγματικά νέα έκφραση του σταφυλιού με έντονα αρώματα από πολύ τραγανά, φρέσκα κόκκινα φρούτα τόσο στη μύτη όσο και στον ουρανίσκο. Νότες από ανθικά και βοτανικά στοιχεία προσθέτουν μια ιδιαίτερα ελκυστική διάσταση στο κρασί. Οι Πλαγιές Γερακίων δεν απαιτούν συγκεκριμένα συνδυασμούς. Είναι κρασί πολύ φιλικό προς τα περισσότερα φαγητά, αλλά ταιριάζει εξαιρετικά με αστακό, φιλέτο τόνου ή ασιατική κουζίνα, αν και μπορείτε να το απολαύσετε και μόνο του, ως απεριτίφ.

17. Μαύρο Καλαβρυτινό Natur, Οινοποιείο Τετράμυθος (Μαύρο Καλαβρυτινό) €12.60

Αν είστε λάτρης των φυσικών κρασιών, πρέπει να δοκιμάσετε αυτό το κρασί, μια κλασική εκδοχή μιας σπάνιας ποικιλίας που ονομάζεται Μαύρο Καλαβρυτινό. Καλλιεργείται σε μεγάλο υψόμετρο και οινοποιείται με γηγενείς ζύμες. Οι πρακτικές χαμηλής παρέμβασης στο οινοποιείο αναδεικνύουν τη φρεσκάδα του φρούτου μαζί με γοητευτικές και γεμάτες φινέτσα βοτανικές νότες. Ισορροπημένη οξύτητα, μέτριο σώμα και χαλαρές τανίνες δημιουργούν μια απαλή γουλιά, ιδανική με φιλέτο τόνου, ελληνικούς μεζέδες και μελιτζάνες ψητές στον φούρνο.

18. Πρεκνάδι, Οινοποιείο Διαμαντάκος (Πρεκνάδι) €10.70

Είναι περισσότερο από προφανές ότι όταν ένας οινοποιός παράγει μόνο δύο κρασιά, αυτά τα κρασιά πρέπει να είναι εξαιρετικά. Το Διαμαντάκος Λευκό παράγεται από Πρεκνάδι, μια πολύ σπάνια, σχεδόν εξαφανισμένη, αυτόχθονη λευκή ποικιλία από τη Νάουσα. Οφείλει το όνομά της στις φακίδες της (“πρέκνα”), μικρές καφέ κηλίδες στη φλούδα του σταφυλιού. Αυτό το μοναδικό και νόστιμο κρασί διαθέτει φρουτώδη αρώματα, ισορροπημένη οξύτητα και – εκπληκτικά – σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Είναι ένα γαστρονομικό κρασί που συμπληρώνει μια ευρεία γκάμα συνδυασμών φαγητών.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!