ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου έχουν τη δική τους μοναδική φυσική ομορφιά. Πράσινα επί το πλείστον, με κρυστάλλινα νερά και μια προσωπικότητα που γεφυρώνει την ανατολίτικη ενέργεια με την πελαγίσια αύρα και συνδυάζει την πολιτιστική κληρονομιά και τη ζεστή φιλοξενία.

Οινικά, τα νησιά αξιοποιούν και αναδεικνύουν γηγενείς ποικιλίες, πολλές από αυτές ιδιαίτερα σπάνιες, που αξίζει να ανακαλύψει και να γευτεί κάθε οινόφιλος.

Στη Σάμο – το πιο σημαντικό νησί οινικά- για τα μεγαλειώδη της γλυκά Μοσχάτα, τη Λήμνο για τα υπέροχα κι ευωδιαστά Μοσχάτα Αλεξανδρείας και το αρχαίο Καλαμπάκι, την ουζογέννα Λέσβο για το σπάνιο Χιδηριώτικο και την Ικαρία του Πράμνειου Οίνου και του θεού Διόνυσου για Φωκιανό και Μπεγλέρι.

Σάμος

Η Σάμος είναι ένας αγαπημένος τουριστικός προορισμός που συνδυάζει την πολιτιστική κληρονομιά, τη φυσική ομορφιά και τη ζεστή φιλοξενία. Aν και outsider στην παραθεριστική συνείδηση, το νησί προσφέρει μεγάλη ποικιλία από αξιοθέατα και εμπειρίες. Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν αρχαιολογικές θέσεις όπως το Ηραίο και τη σήραγγα του Ευπαλίνου, ή να χαλαρώσουν σε γραφικές -πράσινες κυρίως – παραλίες με κρυστάλλινα νερά. Οι λάτρεις της φύσης μπορούν να κάνουν πεζοπορία σε καταπράσινα μονοπάτια και να απολαύσουν σημεία με πανοραμική θέα.

Επισκεπτόμενος κανείς τα γοητευτικά χωριά του νησιού, όπως το Πυθαγόρειο και το Κοκκάρι, μπορεί να πάρει μία καλή ‘μυρωδιά’ της τοπικής κουζίνας αλλά και του συνολικού τρόπου ζωής.  Αν ωστόσο έπρεπε κανείς να επιλέξει ένα λόγο για τον οποίο η Σάμος είναι δημοφιλής αυτό είναι τα παγκοσμίου φήμης εξαιρετικά κρασιά της από Μοσχάτο και η οινοπαραγωγική της παράδοση. Οι μοναδικού terroir αμπελώνες του νησιού μοιάζουν να είναι ευλογημένοι στο να παράγουν μοναδικής ποιότητας σταφύλι που αργότερα θα μεταμορφωθεί στο μεγαλύτερό του όγκο σε λαχταριστά επιδόρπια κρασιά.  Γνωστά για το αρωματικό τους προφίλ, τις ανθικές νότες που περιπλέκονται με τη φλοράλ και φρουτένια διάθεση αλλά κυρίως την ισορροπημένη γλυκύτητα τους που οδηγεί τον ουρανίσκο σε ανάταση.

 Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου (ΕΟΣ Σάμου)

Ο ΕΟΣ Σάμου είναι ένας από τους παλαιότερους και πιο επιτυχημένους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα ενώ παράλληλα συγκαταλέγεται στα 10 μεγαλύτερα οινοποιεία της χώρας μας! Το σαμιώτικο κρασί επικοινωνεί εδώ και χρόνια το ελληνικό κρασί στο εξωτερικό, με εξαγωγές σε όλο τον κόσμο. Σήμερα ο συνεταιρισμός αριθμεί 2.200 φυσικά μέλη.

 • Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου,
 • Μαλαγάρι 83100, Σάμος
 • Τηλ: +30 2273087510
 • www.samoswine.gr
 • e-mail: info@samoswine.gr

Οινοποιείο Κουτσοδόντη

ΝΔ του νησιού βρίσκεται η πιο πρόσφατη άφιξη οινοποιείου που έχει ήδη πάρει τη θέση του στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών. Η δυνατότητα να αξιοποιηθεί στο έπακρο η μακρόχρονη κληρονομιά του νησιού στην αμπελοκαλλιέργεια, η μοναδική μορφολογία και το μικροκλίμα γίνεται ήδη αντιληπτή στο οργανοληπτικό προφίλ των κομψών κρασιών τους ενώ παράλληλα μας δίνεται η υπόσχεση πως έχουμε να περιμένουμε σπουδαίες γουλιές στο μέλλον.

 • Οινοποιείο Κουτσοδόντη,
 • Μαραθόκαμπος 83102, Σάμος
 • Τηλ. +30 2273101897
 • www.coutsodontiswinery.gr
 • info@coutsodontisfw.gr

Οινοποιείο Βακάκη

Ένα οινοποιείο με περιορισμένη παραγωγή σε αριθμό φιαλών αλλά με υψηλότατα στάνταρ ποιότητας.  Οι βιολογικής καλλιέργειας αμπελώνες του συνόλου των συνεργαζόμενων αμπελουργών που καλλιεργούν την ποικιλία  βρίσκονται σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 600 έως 1000 μέτρα. Από αυτούς θα υποδεχτούν το υψηλότερης ποιότητας καρπό.

 • Οινοποιείο Βακάκη, Μεγάλη Λάκα Νέο Καρλόβασι 83200, Σάμος
 • Τηλ: +30 2273079282, +30 6944941118
 • www.vakakiswines.gr
 • e-mail: info@vakakiswines.gr

Οινοποιείο Νόπερα

Με ιστορία που ξεκινά από τον 19ο αιώνα, όταν η οικογένεια εγκατέλειψε τη Μάλτα και μετακόμισε στη Σάμο, η Nopera δημιουργεί, συνδυάζοντας την παράδοση και την καινοτομία, μοναδικά κρασιά. Είναι το πρώτο ιδιωτικό οινοποιείο στο νησί μετά την ‘απελευθέρωση’ της παραγωγής. Στη γκάμα του συγκαταλέγονται κρασιά υψηλής ποιότητας: γλυκά Μοσχάτα, καθώς και μια σειρά από επιλεγμένα ξηρά κρασιά.

 • Οινοποιείο Νόπερα, Καρλόβασι 832 00
 • Τηλ: +302273 033413
 • www.noperawine.com

Ικαρία

Η Ικαρία είναι ένα πανέμορφο ελληνικό νησί ξακουστό ανά το κόσμο τόσο για τα φυσικά του τοπία και την πλούσια ιστορική και μυθολογική αφήγηση αλλά κυρίως για το χαλαρό τρόπο ζωής που συνδέεται με την ευ μακροζωία των κατοίκων.

Ως τουριστικός προορισμός, προσφέρεται για δραστηριότητες, όπως η πεζοπορία σε ειδυλλιακά μονοπάτια με πολλά από αυτά να  οδηγούν σε μαγευτικά σημεία και ‘κρυμμένους θησαυρούς’ όπως η περίφημη παραλία των Σεϋχελλών. Ξακουστά είναι επίσης και τα πανηγύρια της που με οινοποσίες και χορούς εναλλάσσουν με βιολιά ρυθμούς Ικαριώτικου και βαλς (δημοφιλέστερο αυτό του 15αύγουστου).  

Το νησί έχει χαρακτηριστεί από το 2004 ως μία από τις «Μπλε Ζώνες», εξαιτίας του μεγαλύτερου από το μέσο όρο προσδόκιμου ζωής και της τέχνης της καλής ζωής.

Η οινοπαραγωγική παράδοση στο νησί είναι μακρά. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί έχουν επαναπροσδιορίσει τη σύγχρονη οινική ταυτότητα του νησιού. Το μοναδικό terroir, η επιρροή της θάλασσας και του υψομέτρου, συμβάλλουν μαζί με τις παραδοσιακές μεθόδους και τη σύγχρονη τεχνογνωσία στην παραγωγή κρασιών με ξεχωριστό χαρακτήρα.

Κτήμα Αφιάνες

Το Κτήμα Αφιάνες αναβιώνει τεχνικές οινοποίησης από την αρχαιότητα και τις συνδυάζει επιτυχημένα με σύγχρονες πρακτικές. Το οινοποιείο είναι γνωστό για τη νατουραλιστική του διάθεση τόσο απέναντι στον αμπελώνα όσο και στα ίδια τα κρασιά. Το εξαιρετικά περιορισμένης ποσότητας γλυκό κρασί ταξιδεύει ανά τον κόσμο ενώ  γνωστά επίσης είναι τα αφρώδη αλλά και τα ήπια από τις τοπικές ποικιλίες Φωκιανό και Μπεγλέρι που αντικατοπτρίζουν μοναδικά το terroir του νησιού.

 • Κτήμα Αφιανές, Π. Ηλίας, Ράχες, 833 01
 • Τηλ: +30 2275 40008
 • www.afianeswines.gr
 • e-mail: info@afianeswines.gr

Οινοποιείο Καρίμαλη

Το οικογενειακό οινοποιείο Καρίμαλη οραματίζεται να διατηρήσει και να αναδείξει τον ικαριώτικο τρόπο ζωής και αφοσιώνεται στο να τον επικοινωνήσει εκτός νησιού.  

Σε μία υποδειγματική ανακαινισμένη ικαριώτικη κατοικία σε ένα κτήμα 500 ετών λαμβάνει χώρα η ένωση του τοπικού κληροδοτήματος με τις σύγχρονες ανθρώπινες λειτουργίες και η δημιουργία local variety driven κρασιών εκ των οποίων τα αφρώδη ξεχωρίζουν για τη χαρακτηριστική εξωστρέφειά τους.

 • Οινοποιείο Καρίμαλη Πηγή, Εύδηλος 833 02
 • Τηλ: +30 2275 031945
 • e-mail: wine@ikarianwine.gr

Λέσβος

Είναι το τρίτο μεγαλύτερο ελληνικό νησί και το μέγεθός του επιτρέπει μία εντυπωσιακή ποικιλομορφία τοπίων όπως εκπληκτικές ακτογραμμές, ορεινές περιοχές και εύφορες πεδιάδες. Το νησί διαθέτει εκπληκτικές παραλίες αυτή των Βατερών και της Ερεσού, το Βυζαντινό Κάστρο και το αρχαιολογικό μουσείο στη Μυτιλήνη, το μεσαιωνικό χωριό με το εντυπωσιακό κάστρο του Μόλυβου και βεβαίως το Απολιθωμένο Δάσος (Παγκόσμιο Γεωπάρκο της Unesco) στο Σίγρι.

Η Λέσβος φημίζεται για την παραδοσιακή παραγωγή ούζου και οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τοπικά αποστακτήρια και ποτοποιίες. Οινικά η μοναδική αντιπροσώπευση γίνεται από το Οινοποιείο Μεθυμναίος στα Χίδηρα της Λέσβου με εξαιρετικά δείγματα του τοπικού Χιδηριώτικου.

Οινοποιείο Μεθυμναίος

Το Οινοποιείο Μεθυμναίος έσωσε το τοπικό Χιδηριώτικο από την εξαφάνιση το 1985. Το ξεχωριστό ηφαιστειακό terroir όπου καλλιεργείται βιολογικά αυτό το μοναδικό και κομψό σταφύλι προσδίδει στα κρασιά ορυκτότητα και βάθος έκφρασης. Σε ερυθρή, blanc de noir και orange οινοποίηση το σταφύλι αναδεικνύει το δυναμικό terroir της Λέσβου.

 • Οινοποιείο Μεθυμναίος, Χίδηρα 811 03
 • Τηλ: +30697 208 5371
 • www.methymnaeos.com

Λήμνος

Η Λήμνος διαθέτει μια σχεδόν ανέγγιχτη φυσική γραφικότητα με όμορφα άγρια τοπία και γαλήνιες παραλίες. Γοητευτικά χωριά, νόστιμη τοπική κουζίνα, εντυπωσιακές αρχαιολογικές θέσεις όπως το Ιερό του Ηφαίστου, αλλά και water sport activities είναι στη to do  του κάθε επισκέπτη.

Δείτε Επίσης
Ο ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Πέραν αυτών, η Λήμνος είναι και μια μαγευτική οινοπαραγωγική περιοχή που υπόσχεται μια απολαυστική εμπειρία στους οινόφιλους.

Η Λήμνος είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα μοναδικά της ΠΟΠ κρασιά από τις γηγενείς ποικιλίες: το Μοσχάτο Αλεξάνδρειας, που παράγει τα ξακουστά αρωματικά (γλυκά) κρασιά και το αρχαίο ερυθρό Λημνιό γνωστό τοπικά και ως Καλαμπάκι. Το έδαφος του νησιού και το μεσογειακό κλίμα δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την αμπελοκαλλιέργει.

Ο συνδυασμός των εκπληκτικών τοπίων, των παραδοσιακών οινοποιείων και των εξαιρετικών κρασιών καθιστούν τη Λήμνο έναν προορισμό που πρέπει να επισκεφτείτε

 Αγροτικός Συνεταιρισμός Λήμνου – Η Ένωση

Η ουσία, το θεμέλιο και η συνέχεια του Συνεταιρισμού είναι οι παραγωγοί που τον αποτελούν. Άνθρωποι που ασχολούνται αποκλειστικά με τη Λημνία γη που φροντίζουν, διατηρώντας τον χαρακτήρα των τοπικών ποικιλιών και συνδυάζοντας τις παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές με σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας και περιποίησης του αμπελώνα.

 • Limnos Wines, Λιμάνι Αγίου Νικολάου,
 • Περιοχή Σωληνάρια, Μύρινα 81400
 • Τηλ: +302254022212
 • www.limnoswines.gr

Κτήμα Χατζηγεωργίου

Στο χωριό Καρπάσι, βρίσκεται το πρώτο ιδιωτικό οινοποιείο που ιδρύθηκε στο νησί από τον Πέτρο Χατζηγεωργίου, με στόχο την παραγωγή εξαιρετικά ποιοτικών κρασιών από (ΠΟΠ) Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Λημνιό. Εστιάζοντας στην έρευνα και την καινοτομία το κτήμα ξεχωρίζει ήδη για την παραγωγή αφρωδών κρασιών με την κλασική μέθοδο της Καμπανίας, απολαμβάνοντας ήδη τη μεγάλη αποδοχή και επιτυχία.

 • Κτήμα Χατζηγεωργίου, Επαρ.Οδ. Λιβαδοχωρίου-Καρπάσιο, Καρπάσι 814 01, Λήμνος
 • Τηλ: +30 2254031082
 • www.facebook.com/profile.php?id=100063061878966
 • e-mail: chatzigeorgiou_domaine@hotmail.com

Οινοποιείο Γκαράλη

Ένα οικογενειακό οινοποιείο με έδρα τη Λήμνο που από το 2000 παράγει κλασικής αλλά και ήπιας παρέμβασης κρασιά. Λευκά και orange κρασιά με παρατεταμένο skin contact, ροζέ, κόκκινα αλλά και δύο εκφράσεις ρετινίτη οίνου υψηλής ποιότητας. Με κάθε εμφιάλωση το οινοποιείο σφραγίζει το σήμερα και σηματοδοτεί το μέλλον.

 • Οινοποιείο Γαραλής, Άγιος Δημήτριος 81400, Λήμνος
 • Τηλ: +30 6977706491, +30 6979393271, +30 6970623344
 • www.garaliswinery.gr
 • e-mail: mgaralis@gmail.com

Myrm Family Winery

Ένα οικογενειακό οινοποιείο που παράγει εξαιρετικά κρασιά σε μικρές ποσότητες. Βρίσκεται στο Παλαιό Πεδινό Λήμνου συλλέγοντας σταφύλια από παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής. Κυρίαρχη βεβαίως ποικιλία είναι το Μοσχάτο Αλεξάνδρειας ενώ σε πολύ μικρή κλίμακα καλλιεργείται η αρχαία ερυθρή ποικιλία γνωστή ως Λημνιό ή τοπικά Καλαμπάκι.

Limnos Organic Wines

Ιδρύθηκε το 2002 με στόχο την παραγωγή περιορισμένης ποιότητας κρασιών από βιολογικά σταφύλια αλλά και την ανάδειξη της πλούσιας και χαρισματικής λημνίας γης. Το οινοποιείο αποτελείται από συνολικά περίπου 200στρ αμπέλια (ιδιόκτητα και συνεργαζόμενων αμπελουργών).

 • Limnos Organic Wines, Οινοποιείο Σαββόγλου Τσιβόλας,
 • Κάσπακας Λήμνος 81 400
 • Τηλ: +3022540 22270
 • www.limnosorganicwines.gr

Author

 • Γιοβάννα Λύκου

  Αφού κολύμπησε απόσταση ίση με την περίμετρο της γης, έβαλε στόχο να δοκιμάσει και τα κρασιά της. Με κάθε ευκαιρία, λερώνει τις μπότες της στα αμπέλια πιστεύοντας πως έτσι το vine styling φτάνει στο αποκορύφωμά του. Αν υπάρχει αισθητική, μπορεί ανά πάσα στιγμή, το ίδιο εύκολα, να απολαύσει ένα γαστρονομικό δείπνο, να χορέψει στην πλατεία ενός χωριού, να πιει ένα dry martini στο σπίτι ή να διαβάσει Εμπειρίκο στα ανοιχτά σε μια ψαρόβαρκα στη Σκύρο τρώγοντας αστακό. Θα ήθελε να μιλά όλες τις γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης και της γάτας της. Δεν παίρνει ποτέ τίποτα πιο σοβαρά από όσο πρέπει. Όταν ο χρόνος δε φτάνει για να πει όλα όσα κάνει με το κρασί και το απόσταγμα δηλώνει απλώς 360ᵒ sommelier ή Αwesomm Lady.

  View all posts

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!