ENA WINE BAR ΜΕ ΘΕΑ

Το Ασύρτικο Sur Lie του Κώστα Βρυνιώτη έχει καταφέρει να προκαλέσει συζητήσεις μεταξύ των οινόφιλων και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα κάποιοι φανατικοί, το βάζουν στην ίδια φράση με τα κρασιά της Σαντορίνης. Πιο μετριοπαθείς το χαρακτηρίζουν ως «ένα από τα καλύτερα Ασύρτικα εκτός Σαντορίνης».  Όπως και να έχει, οι περισσότεροι συμφωνούν στο ότι πρόκειται για μια εξαιρετική εκδοχή της ποικιλίας.

Η σύγκριση με το νησί των Κυκλάδων για το Οινοποιείο Βρυνιώτη δεν σταματά στο Ασύρτικο που παράγει. Μια επίσκεψη στα Γιάλτρα της Βόρειας Εύβοιας και η απόλαυση των κρασιών δίπλα στα αμπέλια, σε ένα μπαλκόνι με μαγευτική θέα, αλλά και ολόκληρη η οινοτουριστική εμπειρία που προσφέρεται είναι πολύ υψηλού επιπέδου και θυμίζει αυτές που συναντά κανείς στη Σαντορίνη. 

«Πέρσι ήταν η πρώτη χρονιά που λειτουργήσαμε ένα wine bar στο οινοποιείο αλλά ήταν μια πραγματικά δύσκολη χρονιά», μας λέει ο οινοποιός Κώστας Βρυνιώτης. «Η σεζόν είχε ξεκινήσει με lock down λόγω του Covid και έκλεισε με την καταστροφική πυρκαγιά που έκαψε πολλές περιοχές στην Βόρεια Εύβοια. Φέτος με τα πρώτα δείγματα να είναι θετικά, αποφασίσαμε να επαναλειτουργήσουμε το κομμάτι του επισκέψιμου. Εστιάζουμε στην οινοτουριστική εμπειρία για τον επισκέπτη. Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε δίπλα στην Αιδηψό, την αρχαιότερη τουριστική πόλη της Ελλάδας που έγινε γνωστή λόγω των ιαματικών πηγών. Από το 2008 που λειτούργησε για πρώτη χρονιά το οινοποιείο, παράλληλα με την παραγωγή, ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειάς μας είναι και η ανάπτυξη του οινοτουρισμού».

Κάθετη δοκιμή Ασσύρτικο Sur Lie Βρυνιώτη από το 2015 μέχρι το 2021.

Στο οινοποιείο Βρυνιώτη, η οινοτουριστική εμπειρία είναι προσαρμοσμένη στoν επισκέπτη. Για τους πιο απαιτητικούς υπάρχει εξειδικευμένη γευστική δοκιμή των κρασιών, οργανωμένη από τον οινοποιό ή κάποιον sommelier.

Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που δεν ενδιαφέρονται για οργανοληπτικά στοιχεία και τεχνικές αναλύσεις. Αναζητούν απλώς στιγμές χαλάρωσης με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, να μοιραστούν μια φιάλη με την παρέα και να δοκιμάσουν τοπικές γεύσεις.  Όλα αυτά,  σε ένα μπαλκόνι με ατελείωτη θέα σε βουνό και θάλασσα. Το μέρος προσφέρεται για κάτι τέτοιο. Ο αμπελώνας που περιβάλλει το οινοποιείο, ο βόρειος Ευβοϊκός από τη μία και τα βουνά της Μαγνησίας, της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας από την άλλη, εκτός από τις ιδανικές συνθήκες για αμπελοκαλλιέργεια που δημιουργούν, συνθέτουν κι ένα μοναδικό τοπίο. 

Ο Κώστας Βρυνιώτης, ασχολείται ιδιαίτερα με την αμπελοκαλλιέργεια και μεταξύ άλλων προσπαθεί να αναδείξει τις τοπικές ποικιλίες. Ξεκίνησε με το Βραδιανό το οποίο ο ίδιος εκτιμά ότι προέρχεται από τις Σποράδες και μεταφέρθηκε στην Εύβοια, την Μαγνησία και τη Φθιώτιδα. Τελευταία καταπιάνεται και με μια άλλη τοπική ποικιλία που ήταν φυτεμένη στα Γιάλτρα: «Το σταφύλι που καλλιεργούσαν εδώ ήταν το Mοδιάτικο ή Mοδιάτης και είναι μια πολύ παλιά ποικιλία. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον και προσπαθούμε να την αναβιώσουμε όπως κάναμε και με το Bραδιανό» λέει χαρακτηριστικά. 

Δείτε Επίσης

Ο οινοποιός Κώστας Βρυνιώτης

Ένα χρόνο μετά, ο κόσμος στην περιοχή έχει αρχίσει να ανακάμπτει μετά την περσινή καταστροφή. Η τουριστική κίνηση, ένας βασικός άξονας στήριξης της τοπικής οικονομίας φαίνεται να επανέρχεται σιγά σιγά στην πρότερη κατάσταση και οι άνθρωποι στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας αισιόδοξοι και αποφασισμένοι, κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια να προχωρήσουν μπροστά.

 

Author

  • Νίκος Ιωαννίδης

    Ξεκίνησε να γίνει φωτογράφος, αλλά μόλις ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο σπουδών στράφηκε στη δημοσιογραφία. Από το 1995 ασχολήθηκε με την επικαιρότητα σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και ιστοσελίδες. Το κρασί υπήρχε πάντα στη ζωή του και κάποια στιγμή συνδυάστηκε με τη δουλειά, ενώ σήμερα αποτελεί την κύρια απασχόληση. Ταξιδεύει και καταγράφει τις οινικές περιοχές και κυρίως τις ιστορίες των ανθρώπων.

    View all posts

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!