ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΥ

Ο Αρτέμης Καραμολέγκος ανήκει στην ομάδα των οινοποιών που θέλουν να αναδείξουν το μοναδικό terroir της Σαντορίνης, δημιουργώντας single vineyard κρασιά, μια τάση που καθιερώθηκε πρώτα από τον αείμνηστο Χαρίδημο Χατζηδάκη το 2008 και ακολούθησε ο Πάρις Σιγάλα το 2009.

Ωστόσο, ο συγκεκριμένος οινοποιός έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, εστιάζοντας όχι μόνο σε sinlge vineyard, αλλά και σε μοναδικά κλήματα, όπως αυτά στον Παπά στο Μεγαλοχώρι, ή άλλες στο Καμάρι, στην Έξω Γωνιά (όπου βρίσκεται το οινοποιείο), στη Μεσαριά, στον Πύργο και στο Ακρωτήρι. Ο κύριος στόχος του Καραμολέγκου είναι να ανακαλύψει όλα όσα μπορεί να προσφέρει το Ασύρτικο, καταλήγοντας σε διαφορετικές εκφράσεις της ποικιλίας, ανάλογα με τους διάφορους αμπελώνες του Λούρου, του Παπά ή του Φτέλου.

Οι παραδοσιακές κουλούρες του αμπελώνα της Σαντορίνης.

Τα κομμάτια του κάθε αμπελώνα οινοποιούνται ξεχωριστά, κυρίως σε ανοξείδωτες δεξαμενές και πήλινα δοχεία, και περνούν τουλάχιστον ένα χρόνο παλαίωσης, με αποτέλεσμα την παραγωγή κρασιών που χαρακτηρίζονται από λεπτότητα και πολυπλοκότητα.

“Χρησιμοποιούμε μικρές δεξαμενές που κυμαίνονται από 500 λίτρα έως δύο τόνους για να οινοποιήσουμε μεμονωμένα κομμάτια από τα κτήματα και να παρακολουθούμε τις διαφορές σε κάθε αμπελώνα,” λέει ο Καραμολέγκος. Εξηγεί ότι αυτές οι ετικέτες κυκλοφορούν μόνο στις καλύτερες χρονιές και ποτέ δεν ξεπερνούν τις 2.000 φιάλες. Το οινοποιείο παράγει επίσης μία ακόμη single vineyard ετικέτα, το Μυστήριο 14, ένα orange Ασύρτικο που προέρχεται από κλήματα ηλικίας άνω των 100 ετών, από τον Πύργο. Ωστόσο, η πιο γνωστή του ετικέτα είναι ο Πυρίτης, που φτάχνεται από τρία εξαιρετικά αμπελοτεμάχια Ασύρτικου που μπορεί να είναι άνω των 120 ετών: δύο στον Πύργο και ένα στο Μεγαλοχώρι.

Το οινοποιείο είναι ανοιχτό στους επισκέπτες, προσφέρει ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες κρασιού. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να απολαύσουν ένα γεύμα στο γραφικό τους εστιατόριο, το Άρωμα Αυλής, επιλέγοντας από ένα μενού βασισμένο σε τοπικά προϊόντα. Επίσης, το οινοποιείο προσφέρει μαθήματα μαγειρικής.

Δείτε Επίσης
ΚΤΗΜΑ ΑΡΓΥΡΟΣ

Wine Tasting

Πυρίτης 2021
Κλασική λευκή οινοποίηση υπό ελεγχόμενες θερμοκρασίες, όπου χρησιμοποιούνται μόνο ουδέτερες ζύμες για να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της ποικιλίας. Γεμάτο με την τυπική μεταλλικότητα και τον πυρόλιθο του Ασύρτικου της Σαντορίνης, έχει μεγάλο βάθος και όγκο στο στόμα, είναι πλούσιο και πυκνό με φινέτσα και καλά ισορροπημένη οξύτητα.

Μυστήριο 14
Single vineyard Ασύρτικο από τον Πύργο, ένα κρασί που παράγεται χωρίς προσθήκες, σταθεροποίηση ή φιλτράρισμα κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και της ωρίμανσης, εκτός από μια πολύ μικρή ποσότητα θειωδών πριν από την εμφιάλωση. Έντονη μύτη, αποκαλύπτει μια άλλη πτυχή του χαρακτήρα της Σαντορίνης.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!