WINE JOURNAL #24

Ένα βράδυ που πεθυμήσαμε λίγο Tom Yam Kung, που η όρεξή μας τράβηξε λίγο Bun-Cha και λίγο Kai-Yang, βρε αδερφέ, βρεθήκαμε με ένα πολύ αγαπημένο μας ζευγάρι στο ταξιδιάρικο Buba στην Κηφισιά. Ένα εστιατόριο εμπνευσμένο από τις κουζίνες της Ταϊλάνδης, του Βιετνάμ και του Χονγκ Κονγκ, τις οποίες προσφέρει στις αυθεντικές και όχι τόσο στις fusion εκδοχές τους. Πολλές και διαφορετικές γεύσεις, χρώματα και αρώματα: τζίντζερ, κρεμμύδι, λάιμ, γάλα καρύδας, ξηροί καρποί, καυτερές πιπεριές chili, βότανα, γαρίδες. Αλλά και ποικίλες υφές: ζεστές σούπες, τηγανητά Thai Rolls, αχνιστά dumplings. Ποιο κρασί θα τα καταφέρει; Μα το ροζέ Akakies Sparkling φυσικά! Με τις τσαχπίνικες φυσαλίδες και τα 18,8 γραμμάρια σακχάρων που το θέτουν ως Sec, ταίριαξε με μοναδική ευελιξία με τη γλυκιά, πικάντικη και αρωματική ασιατική κουζίνα.

Μιλώντας για εξωτικές γεύσεις, θυμάμαι την πρόσφατη επίσκεψή μου στο βραζιλιάνικο εστιατόριο Picanha στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης. Στα ηχεία; Βραζιλιάνικη μουσική. Στα πιρούνια; Το νόστιμο λιπάκι να στεφανώνει τη λαχταριστή Picanha και δίπλα συνοδευτικό ρύζι, vinaigrette με λάδι, σκόρδο, πιπεριά και ένα ντιπ με mandioca –από τη ρίζα του φυτού mandioca– και ξερά κρεμμύδια. Στα ποτήρια; Ερυθρό Thema Παυλίδη, ένα υπέροχο blend Αγιωργίτικου και Syrah. Το Αγιωργίτικο να τιθασεύει την κάψα από τα πικάντικα ντιπ, το Syrah να παλεύει την πρωτεΐνη και να εξισορροπεί το στόμα από τη λιπαρότητα. Ένα στέκι καλοφαγάδων και όχι μόνο ποδοσφαιριστών της βραζιλιάνικης παροικίας της πόλης!

Και αφού βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη, πού αλλού έχει καλό φαγητό; Στο κρητικό εστιατόριο Χαρούπι, μου λένε, του chef Μανώλη Παπουτσάκη. Εξάλλου, όλοι για τη σειρά «Σασμός» μιλάνε και ήμουν στο mood! Τι να πρωτοδιαλέξεις; Πήρα χοχλιούς μπουμπουριστούς με φρέσκο δεντρολίβανο, παλαιωμένο ξίδι Μαρουβά και ψητό σκόρδο. Μελάτους κρόκους με κρέμα στάκας, chips απάκι, σπαράγγια και τρούφα. Παραδοσιακό γαμοπίλαφο με ζυγούρι. Τι γεύσεις, τι βάθος!… Από την υπέροχη λίστα κρασιών με αποκλειστικά κρητικά κρασιά διάλεξα το Δαφνί του Λυραράκη, για να κουβεντιάσει με τους χοχλιούς με το δεντρολίβανο. Ονειρεμένος συνδυασμός! Ιδανικός γλυκός επίλογος το ξεροτήγανο με παγωτό και μέλι από χαρούπι. Ένα εστιατόριο ταξιδιάρικο, ζεστό, φιλόξενο, ουσιώδες!

Μιλώντας για Κρήτη, τον Σεπτέμβρη έλαβα δώρο μια διπλή κασετίνα των Wines of Crete με 23 φιαλίδια με κρασιά, ένα από κάθε παραγωγό του αεικίνητου Δικτύου. «Μέχρι να ξανασυναντηθούμε» ήταν το όμορφο μήνυμα του Συνδέσμου και τα ποτήρια γέμισαν με αρωματικά Μοσχάτα, μοναδικά Βιδιανά, υπέροχα Λιάτικα και δροσερά Θραψαθήρια, Βηλάνες και Μαλβαζίες. Η ισχύς εν τη ενώσει!

Η Στροφιλιά κατάφερε να με κάνει να αλλάξω τη λίστα των προσωπικών μου αγαπημένων στη Νεμέα και να εντάξω σε αυτήν τις Σπάνιες Γαίες Μαύρος Κώνος 2020. Μια αφιλτράριστη, single vineyard Νεμέα που θα γράψει ιστορία, από τον ιδιόκτητο αμπελώνα της εταιρείας στον Ασπρόκαμπο. Εξόχως εκφραστική και ευγενής μύτη από βύσσινα, γλυκά άνθη, βιολέτες, μαύρα κεράσια, κανέλα και σοκολάτα γάλακτος. Το υψόμετρο των 800 μέτρων χαρίζει στο κρασί μια υπέροχα δροσιστική οξύτητα. Υποδειγματικές, μεταξένιες τανίνες, γεμάτο αλκοόλ, μακρά επίγευση. Την απολαύσαμε στην πρώτη της παρουσίαση στο εστιατόριο Fuga, δίπλα σε miso μελιτζάνας με dressing από ταχίνι, κάσιους, τζίντζερ και αποξηραμένη παλαμίδα. Η σειρά Σπάνιες Γαίες αποτελεί το επιστέγασμα χρόνιων πειραματισμών και έρευνας και συμπληρώνεται από δύο ακόμα κρασιά από τον Ασπρόκαμπο (Βίδια Chardonnay και Ταμπούρι Cabernet Franc) αλλά και το Γαλάρι, ένα κομψό χαρμάνι Αγιωργίτικου, Petit Verdot και Tannat από την Αρχαία Νεμέα.

Δείτε Επίσης

Τείνω να πιστεύω ότι η καλύτερη ξηρή εκδοχή του Μοσχάτου είναι η natural εκδοχή του. Δοκιμάζοντας το σαμιώτικο Muscat Nature Selection 2019 της Oenos Nature, το ποτήρι μου γέμισε αρώματα από κορινθιακή σταφίδα, ζελέ κυδωνιού, γιασεμί, φύλλα τσαγιού και γήινες νότες. Η καλλιέργεια στα 900 μέτρα του Όρους Καρβούνης τού χαρίζει δροσερή οξύτητα, τα 60χρονα αμπέλια γευστικό βάθος και η ζύμωση σε χρησιμοποιημένα βαρέλια, έξτρα δομή και σώμα. Ένα Μοσχάτο με όγκο ερυθρού κρασιού, που κάνει την αρωματική ποικιλία πιο food-friendly από ποτέ. •

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!