CHRISTIAN MOUEIX

H ηρεμία στη φωνή και στην έκφρασή του μαρτυρούν έναν άνθρωπο πολύ ιδιαίτερο. Τόσο ιδιαίτερο, όσο τα κρασιά που παράγει τα τελευταία 40 χρόνια και στα οποία συγκαταλέγεται το θρυλικότερο ίσως κρασί του κόσμου, το Château Pétrus.

Ιδιοκτήτης μερικών από τα πιο ονομαστά Châteaux του Pomerol, μεταξύ των οποίων τα Château La Fleur-Pétrus Trotanoy, Magdelaine, Bélair-Monange, Hosanna κ.ά., ο Christian Moueix είναι μέλος μιας οικογένειας που έχει χαρακτηριστεί από πολλούς μία από τις σημαντικότερες της οινικής Γαλλίας, αν όχι του πλανήτη. H παρουσία του στην Αθήνα τον Οκτώβριο –φιλοξενούμενος του WSPC και της ΑΙΟΛΟΣ Α.Ε., για μια μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή του Château La Fleur-Pétrus, με συντονιστή τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη ΜW– μας έδωσε μια σπάνια ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά έναν από τους διασημότερους οινοπαραγωγούς του κόσμου και να γευτούμε τα υπέροχα κρασιά του. Κρασιά τυπικά της Δεξιάς Όχθης του Μπορντό, όπου μεγάλος πρωταγωνιστής είναι το Merlot. Ο ίδιος επέλεξε να παρουσιάσει τα κρασιά του χωρίζοντας τις εσοδείες σε τρεις διαφορετικές περιόδους: Τα Χρόνια της Κομψότητας, Château La Fleur-Pétrus 2008 και 2012 — Οι Μεγάλες Εσοδείες, Château La Fleur-Pétrus 2009 και 2010 — Οι Νέοι Ορίζοντες, Château La Fleur-Pétrus 2015 και 2016. Όσην ώρα μιλούσε, παρατηρούσα τα χέρια του. Χέρια εκφραστικά, τα οποία κρύβουν μέσα τους όλη τη δύναμη του ανθρώπου που έχει περάσει ατελείωτες ώρες στα αμπέλια του, φροντίζοντας, αγωνιώντας, αναζητώντας καινούργιους δρόμους και τελικά δημιουργώντας μια ολόκληρη σχολή στον τομέα της αμπελοκαλλιέργειας με την εισαγωγή πρωτοπόρων πρακτικών, όπως ο πράσινος τρύγος και η αποστράγγιση εδαφών. Το πάθος του Christian Moueix είναι το αμπέλι. Εκεί συμβαίνουν όλα, εκεί γεννιούνται τα μεγάλα κρασιά.

Tα περίφημα κρασιά
O Christian Moueix συνδυάζει τέλεια τη γαλλική παράδοση και κουλτούρα με την πρακτικότητα που χαρακτηρίζει τους Αμερικανούς. Τα χρόνια που πέρασε στο UC Davis, ένα από τα διασημότερα πανεπιστήμια οινολογίας και αμπελουργίας στον κόσμο, έχουν αφήσει σαφώς το αποτύπωμά τους. Εκεί άλλωστε οφείλεται και η αγάπη του για τη Napa Valley, η οποία τον οδήγησε στην απόκτηση δύο οινοποιείων στην Καλιφόρνια, του Dominus και του Ulysses, όπου παράγει κρασιά που αντικατοπτρίζουν τη γαλλική φινέτσα προσαρμοσμένη στις πιο ξηρές συνθήκες της διάσημης οινοπαραγωγού ζώνης της Καλιφόρνια. Ως παραγωγός ενός εκ των ακριβότερων κρασιών στον κόσμο, αισθάνεται ότι οι τιμές σε πολλές περιπτώσεις έχουν ξεφύγει, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που είναι σε θέση να εκτιμήσουν σπουδαία κρασιά να στερούνται την ευκαιρία να τα γευτούν. «Εκείνοι που αντιμετωπίζουν το κρασί ως επενδυτικό προϊόν ευθύνονται κατά κύριο λόγο και για την εκτόξευση των τιμών. Φυσικά και ο κάθε παραγωγός θα ήθελε να πουλάει ακριβά το κρασί του, όμως αυτό που γίνεται σήμερα δείχνει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο των παραγωγών», μας λέει. Παράλληλα αποκαλύπτει ότι δεν τρέφει καμία εκτίμηση για τους συλλέκτες που υπερηφανεύονται για τα κρασιά που διατηρούν στο κελάρι τους χωρίς καμία πρόθεση να τα ανοίξουν και να τα απολαύσουν, παρά μόνο να τα πουλήσουν σε αστρονομικές τιμές σε δημοπρασίες. Αν και βρίσκεται στο τιμόνι του Châteaux Pétrus για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, ο Christian Moueix μοιάζει να έχει κλείσει αυτό το κεφάλαιο της ζωής του οριστικά. «Θεωρώ πως ό,τι είχα να δώσω στο κρασί αυτό το έδωσα, το να συνεχίζω εκεί ήταν σαν να αδικώ τα υπόλοιπα κρασιά που δημιουργώ».

Άλλωστε, η επιθυμία του ήταν να παραδώσει τα σκήπτρα στις νεότερες γενιές, κάτι που φαίνεται ότι εφαρμόζει ήδη και στο Château La Fleur-Pétrus. «Η σύντομη απουσία μου λόγω του ταξιδιού μου στην Αθήνα δίνει την ευκαιρία στον γιο μου να αναλάβει πρωτοβουλίες. Πρέπει να επιτρέπουμε στη νέα γενιά να τολμά και να κάνει και τα δικά της λάθη». Ποια είναι η συμβουλή του σε έναν νέο οινοποιό; «Το κρασί απαιτεί χρόνο και υπομονή. Χωρίς αυτά δεν μπορείς να πετύχεις τίποτε. Χρειάζεσαι εσωτερική δύναμη. Είναι η συμβουλή που μου έδωσε πριν από χρόνια ο μέντοράς μου, Αντρέ Τσελίτσεβ. Βλέπω τους νέους οινοποιούς που φθάνουν σήμερα στην Καλιφόρνια και μέσα σε έναν χρόνο θεωρούν ότι θα κάνουν το καλύτερο κρασί επειδή διαθέτουν τα χρήματα. Απελπισία».

1946
Γεννιέται στη Λιμπούρν της Γαλλίας.

1969
Ολοκληρώνει τις σπουδές Αμπελοκαλλιέργειας και Οινολογίας στο πανεπιστήμιο UC Davis.

1970
Αναλαμβάνει το Château Pétrus, το οποίο επί των ημερών του εξελίσσεται σε ένα από τα κορυφαία κρασιά του κόσμου, φθάνοντας σήμερα να κοστίζει 3.000 δολάρια η φιάλη.

1973
Εισάγει την επαναστατική για την τότε εποχή πρακτική του πράσινου τρύγου, δημιουργώντας νέα σχολή στην αμπελοκαλλιέργεια.

1991
Αναλαμβάνει πρόεδρος της οικογενειακής επιχείρησης Établissements Jean-Pierre Moueix.

1995
Aποκτά εξ ολοκλήρου τον έλεγχο του Dominus Estate στην Καλιφόρνια, όπου παράγει κρασιά που συνδυάζουν τη γαλλική φινέτσα με το ιδιαίτερο terroir της Νapa.

2008
Εγκαταλείπει το τιμόνι του Château Pétrus, στο οποίο παραμένει ως σύμβουλος έως το 2011, και αποκτά ένα ακόμη οινοποιείο στην Καλιφόρνια. g

Author

  • Θάλεια Καρτάλη

    Όταν ολοκλήρωσε τον επαγγελματικό της κύκλο στην εφημερίδα Καθημερινή, και με το μεγάλωμα δύο κοριτσιών ως full time job άρχισαν οι αναζητήσεις. H δίψα της για καινούργια πράγματα την οδήγησε στον δρόμο του κρασιού και στα θρανία του WSPC φθάνοντας ως το επίπεδο του DiplomaWSET . Oι εικόνες των αμπελώνων ήταν πάντα κάτι που τη γοήτευε H πορεία στη συνέχεια ήταν μονόδρομος Με τη δημιουργία του Grape έχει τη χαρά να συνδυάζει τις αγαπημένες της ασχολίες, τα ταξίδια και το γράψιμο γνωρίζοντας υπέροχους ανθρώπους στον μαγικό κόσμο του κρασιού.

    View all posts

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!