ΚΤΗΜΑ ΑΡΓΥΡΟΣ

Η οικογένεια Αργυρού είναι γνωστή για την παραγωγή Vinsanto, και κατά την τρίτη μας επίσκεψη στο εντυπωσιακό σύγχρονο οινοποιείο τους, που χτίστηκε το 2014 στο χωριό Επισκοπή, ζητήσαμε από τον Ματθαίο Αργυρό, τον τέταρτης γενιάς οινοποιό επικεφαλής του κτήματος, να εστιάσει τη γευσιγνωσία μας στο παραδοσιακό γλυκό κρασί της Σαντορίνης.

Στα παλιά κελάρια του κτήματος, υπάρχουν 600 βαρέλια Vinsanto που χρονολογούνται από το 1947, και ο Ματθαίος Αργυρός μας έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μερικές από τις παλαιότερες εσοδείες, συμπεριλαμβανομένης αυτής του 1947, η οποία δεν έχει εμφιαλωθεί ποτέ, αλλά ίσως σύντομα να προστεθεί στις ετικέτες του κτήματος σε περιορισμένη κυκλοφορία.

Το Κτήμα Αργυρού έχει συνδέσει το όνομά του με το Vinsanto της Σαντορίνης.

Η ιστορία της οικογένειας Αργυρού ξεκινάει από τη δεκαετία του 1850, όταν παρήγαν Vinsanto για την Καθολική Εκκλησία. Το κρασί τους εξαγόταν στη Γαλλία και τη Ρωσία, σε αντάλλαγμα για ξύλο για την κατασκευή βαρελιών. Μερικά από αυτά τα βαρέλια εξακολουθούν να υπάρχουν στο νησί. Το 1903, η οικογένεια απέκτησε γη από την εκκλησία, και έτσι προέκυψε ένας από τους παλαιότερους αμπελώνες τους, ο Monsignori.

Όταν είδαμε τις τέσσερις φιάλες με τις ημερομηνίες 1947, 1956, 1965 και 1974, δυσκολευτήκαμε να πιστέψουμε ότι θα δοκιμάσουμε κρασιά τόσο παλιά, τα οποία φυλάσσονταν σε βαρέλια για δεκαετίες. Αυτό που μας εντυπωσίασε όμως περισσότερο ήταν η εκπληκτική ποιότητά τους. Αν και οι διαφορές στα αρώματα δεν ήταν μεγάλες, λόγω της μακροχρόνιας παλαίωσης, η πολυπλοκότητα και η καταπληκτική οξύτητά τους που ισορροπεί τη γλυκύτητα, ήταν εντυπωσιακή. Όπως εξήγησε ο Ματθαίος Αργυρός, η υπολειμματική ζάχαρη σε αυτά τα κρασιά μπορεί να φτάσει τα 400 γραμμάρια ανά λίτρο, αλλά χάρη στην υψηλή οξύτητα του Ασύρτικου,διατηρούν μια εκπληκτική ισορροπία.

Τα κρασιά δεν είναι  διαθέσιμα στην αγορά, το Κτήμα Αργυρού, ωστόσο, έχει δύο ετικέτες Vinsanto από πιο πρόσφατες εσοδείες: το Vinsanto First Release 2015 (το 2016 θα είναι σύντομα διαθέσιμο) και το Vinsanto Late Release 2003. Και τα δύο κρασιά παράγονται από σταφύλια υψηλής ποιότητας που καλλιεργούνται στους καλύτερους αμπελώνες του κτήματος. Τα σταφύλια τρυγιούνται αργά, προς το τέλος Αυγούστου, και στη συνέχεια αφήνονται να στεγνώσουν στον ήλιο για 12 έως 14 ημέρες. Μετά την πίεση, ο μούστος τοποθετείται σε μεγάλες τσιμεντένιες δεξαμενές και ζυμώνει για τουλάχιστον τρία χρόνια. Το Vinsanto First Release παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια για τέσσερα χρόνια, ενώ το Vinsanto Late Release παλαιώνει για τουλάχιστον 16 χρόνια πριν κυκλοφορήσει στην αγορά.

Δείτε Επίσης
SANTO WINES

Παρά την επιθυμία μας να εστιάσουμε στο Vinsanto, η επίσκεψή μας στο κτήμα δεν θα ήταν ολοκληρωμένη αν δεν δοκιμάζαμε τα τρία cuvées του κτήματος, τις τρείς εμβληματικές ετικέτες του κτήματος που αποτελούν και το καμάρι του Μ. Αργυρού.

Τα σταφύλια προέρχονται από τους παλαιότερους και καλύτερους αμπελώνες του Κτήματος:  Monsignori (από αμπελώνα ηλικίας 200 ετών), Evdemon (από αμπελώνες στον Πύργο και το Μεγαλοχώρι ηλικίας 80 ετών) και το πιο πρόσφατο,  Gerontampelo Τα τρία αυτά κρασιά προέρχονται από τη εσοδεία του 2020 και έχουν μεγάλο δυναμικό παλαίωσης. Ο στόχος του οινοποιείου είναι να δημιουργήσει premium κρασιά από Ασύρτικο, τα οποία έχουν την ευκαιρία να παλαιώσουν πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά, ώστε να αναδειχθεί το εξαιρετικό terroir και η ποικιλία των σταφυλιών. Το οινοποιείο είναι ανοιχτό για επισκέπτες και οργανώνει ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες επτά ημέρες την εβδομάδα.

Δοκιμάσαμε
• MONSIGNORI 2020: 100% Ασύρτικο από αμπελώνα ηλικίας 200 ετών στην Επισκοπή. Ζύμωση σε ανοξείδωτη δεξαμενή, χωρίς βαρέλι. Είναι μια από τις καλύτερες εκφράσεις του Ασύρτικου της Σαντορίνης.
• EVDEMON 2020: 100% Ασύρτικο από αμπελώνες στον Πύργο και το Μεγαλοχώρι, καλλιεργούμενο με βιοδυναμικές τεχνικές. Ζυμώνεται κατά 75% σε ανοξείδωτες δεξαμενές και κατά 25% σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 500 λίτρων.
• GERONTAMPELO 2020: Νέα προσθήκη στις ετικέτες cuvée.100% Ασύρτικο, ζυμώνεται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 225 και 500 λίτρων. Δυνατότητα παλαίωσης τουλάχιστον 15 χρόνια.
• VINSANTO FIRST RELEASE 2015: Έτοιμο προς κατανάλωση τώρα αλλά μπορεί να παλαιώσει σχεδόν επ’ αόριστον.
• VINSANTO LATE RELEASE 2003:Έντονο, βαθύ κρασί με εκπληκτική πολυπλοκότητα, έτοιμο για κατανάλωση τώρα, αλλά μπορεί να παλαιώσει επιπλέον.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!