Αφού πέρασε 15 χρόνια σε στούντιο ειδήσεων ασκώντας “σοβαρή δημοσιογραφία”…
Με αφορμή την σταδιακή επιστροφή στην πραγματικότητα- το Οινόραμα ανοίγει τις πύλες του το ΣΚ- ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, προχώρησε σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου για το μέλλον του ελληνικού κρασιού. Πολλά και ενδιαφέροντα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας στο New Hotel στο κέντρο της Αθήνας, για την ανάπτυξη των αγορών, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων αλλά και τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου του κλάδου.
“Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεταβατική περίοδο στο κρασί, αφήνοντας πίσω μας την πανδημία και μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο πιθανής αβεβαιότητας αλλά και ευκαιριών” δήλωσε ο Δρ Ιωάννης Βογιατζής πρόεδρος του ΣΕΟ, συνεχίζοντας αναλυτικά στις δράσεις του συνδέσμου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που δόθηκαν:
- Παραγωγή (περίοδος 2021/2022) 1.710 χιλ. hl, μείωση 28,9% από την προηγούμενη περίοδο, ιστορικό χαμηλό
- Μερίδιο ΠΟΠ 33%
- Αμπελουργική έκταση 63.517 ha
- Βιολογικά καλλιεργήσιμες εκτάσεις 8%
- Αξία εγχώριας παραγωγής σε ex-works τιμές 355 εκ. ευρώ
- >1300 οινοποιεία εκ των οποίων 700 παράγουν ΠΟΠ/ΠΓΕ
- >7500 ετικέτες
- Εγχώρια κατανάλωση 940 εκ. HL, μείωση 40% την δεκαετία 2009-2019
- Μερίδιο χύμα κρασιού στην ελληνική αγορά >50%
- Εξαγωγές (2020) 70,6 εκ. ευρώ & εισαγωγές 29,1 εκ. ευρώ
- Αύξηση συνόλου εξαγωγών κατά 34,5% την δεκαετία 2009-2019 (από 59 σε 79,5 εκ ευρώ)
- Αύξηση εξαγωγών προς ΕΕ +12,5% την δεκαετία 2009-2019 (από 47,8 σε 53,8 εκ ευρώ) και μέσης τιμής +31,8% (από 1,76 ευρώ/kg σε 2,32 ευρω/kg)
- Αύξηση εξαγωγών προς Τρίτες χώρες +127% την δεκαετία 2009-2019 (από 11,3 σε 25,7 εκ ευρώ) και μέσης τιμής κατά 69,4% (από 2,94 ευρώ/kg σε 4,98 ευρώ/kg)
Στα δυνατά σημεία του κλάδου, περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις με τεχνογνωσία και δημιουργικότητα, οι μοναδικοί αμπελώνες και τα προϊόντα, ενώ στα αδύναμα, ο μικρός κλήρος, και το περιοριστικό καθεστώς των αδειών φύτευσης. Η αύξηση των παραγωγών και η ανάπτυξη του οινοτουρισμού λειτουργούν θετικά, ενώ προβλήματα δημιουργούν οι μεγάλες ελλείψεις υλικών και συσκευασίας αλλά και οι αυξήσεις των τιμών λόγω της πανδημίας.
Κρασί και υγεία – Wine in Moderation.
Στη σημαντικότατη μάχη που κέρδισε πριν λίγες μέρες ο ευρωπαϊκός αμπελοοινικός τομέας, όταν το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε την τροποποιημένη έκθεση της Ειδικής Επιτροπής για την καταπολέμηση του καρκίνου έχουμε αναφερθεί εκτενώς.
https://grapemag.gr/wine-news/katanalosi-alkool-ti-apofasise-i-efropi/
Η κατανάλωση με μέτρο ήταν στο επίκεντρο για μία ακόμη φορά με τη Σοφία Πέρπερα Χημικό, Οινολόγο και Σύμβουλο του ΣΕΟ , να λέει χαρακτηριστικά “ιδιαίτερα θετικό ήταν το γεγονός ότι αποφύγαμε την αναγραφή στην ετικέτα της προειδοποίησης παρόμοιας με αυτή που αναγράφεται στα τσιγάρα, ενώ προστέθηκε μία αναφορά που λέει ότι πρέπει “υπάρχει λελογισμένη κατανάλωση κρασιού” που είναι και το πάγιο αίτημα του κλάδου πολλά χρόνια. Είναι μονόδρομος εξάλλου το Wine in Moderation, μία κίνηση κοινωνικής ευθύνης που δημιουργήθηκε το 2008 και πρέπει να υποστηριχθεί με κάθε μέσο.”
Στο επίκεντρο και η νέα ΚΑΠ που φέρει αλλαγές σε σημαντικά θέματα όπως οι άδειες φύτευσης αμπέλου, οι ονομασίες προέλευσης, η επισήμανση και η εμπορία. Ο Θεόδωρος Γεωργόπουλος διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), κάτοχος της έδρας Αμπελοοινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Ρενς, επεσήμανε ότι “υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για άδειες φύτευσης, και στο κομμάτι αυτό ”είχαμε μια μικρή νίκη μια και οι νέες άδειες φύτευσης θα υπολογίζονται με βάση τα στοιχεία του 2015 χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η μετέπειτα συρρίκνωση του αμπελώνα”, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην όπως τη χαρακτήρισε “νομική και αμπελοοινική επανάσταση” που λαμβάνει χώρα στο κομμάτι των οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ και αλλάζει εντελώς το τοπίο. Νέοι κανόνες τροποποίησης των φακέλων θα εφαρμόζονται απλοποιώντας τις διαδικασίες.
Αναφορά έγινε και στην Ψηφιακή ετικέτα U-label, η οποία λειτουργεί εδώ και δύο μήνες και στην οποία μπορούν να εγγραφούν τα οινοποιεία με σκοπό να δημιουργούν ετικέτες στις οποίες θα έχουν πρόσβαση όλοι οι καταναλωτές. Να σημειωθεί ότι τα μέλη στου ΣΕΟ έχουν σημαντική έκπτωση στην ετήσια συνδρομή ενώ μέχρι στιγμής 15 περίπου ελληνικά οινοποιεία έχουν εγγραφεί σε αυτή.
https://grapemag.gr/wine-news/e-label-ti-allazei-stis-etiketes-ton-krasion/
Στο κομμάτι των αγορών, ο ΣΕΟ δημιούργησε Επιτροπή Προβολής, Προώθησης και Αγορών (ΕΠΠΑ) με στόχο την παρακολούθηση των αγορών και τη χάραξη στρατηγικής για τη βελτίωση της παρουσίας του ελληνικού κρασιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αναφορά έγινε και στην ανάγκη για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων καθώς και στην σύνδεσή με τον στρατηγικό σχεδιασμό marketing, με συγκεκριμένες προτάσεις. Στο τραπέζι η Οργάνωση και εκπροσώπηση του κλάδου αλλά και τα προγράμματα επιμόρφωσης ΕΠΑΝΕΚ, τα οποία παρακολούθησαν 1000 άτομα.
Η πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση έκλεισε με τον Ντίνο Στεργίδη, δημιουργό του Οινοράματος που ανοίγει στις 12 Μαρτίου τις πύλες του στο κοινό.
“ Μετά από δύο χρόνια απουσίας επιστρέφουμε με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό! Πιστεύουμε ότι το κοινό θα αγκαλιάσει την προσπάθεια. Να θυμίσουμε ότι το 2020 όταν μόλις μία εβδομάδα πριν ακυρώθηκε το Οινόραμα όλα έδειχναν ότι έρχεται μία καταπληκτική χρονιά για το ελληνικό κρασί. Φέτος θα έχουμε γύρω στα 800 κρασιά του 2019 – μία εσοδεία η οποία χάθηκε λόγω του κορωνιού- ενώ και οι δύο πολύ καλές χρονιές του 20 και του 21 θα φιλοξενηθούν στην έκθεση και θα έχουν τη δυνατότητα οι επισκέπτες να τα δοκιμάσουν. 250 οινοποιεία και 2500 ετικέτες θα φιλοξενηθούν στο φετινό Οινόραμα, ενώ η λειτουργία της αναζήτησης στο site της διοργάνωσης είναι εξαιρετικά λειτουργικά και θα βοηθήσουν τους οινόφιλους να αναζητήσουν και να βρουν τα κρασιά και τους παραγωγούς που τους ενδιαφέρει να γνωρίσουν.