ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ, ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΕΥΡΩΠΗ

Θετικά είναι τα νέα που μας έρχονται από τις Βρυξέλλες σε σχέση με τη σκληρή γραμμή -κατά πολλούς υπερβολικά σκληρή-απέναντι στην κατανάλωση αλκοόλ. Παρόλο που  δεν έγιναν δεκτές όλες οι συμβιβαστικές τροπολογίες, η υιοθέτηση της θεμελιώδους διαφοράς μεταξύ της “επιβλαβούς” από τη “με μέτρο κατανάλωση αλκοόλ” είναι αναμφισβήτητα μία θετική εξέλιξη. 

Σε πλήρη συνάφεια με τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Οινικού τομέα, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, δραστηριοποιήθηκε ενεργά και με τη βοήθεια των Ελλήνων Ευρωβουλευτών που συμμετείχαν, κατάφεραν να κάμψουν τη σκληρή γραμμή ενάντια στο αλκοολ στρέφοντας το βλέμμα στην ουσία του προβλήματος που είναι η επιβλαβής κατανάλωση αλκοόλ και όχι η εν γένει κατανάλωση του. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο είχε παρουσιαστεί το τελικό κείμενο της έκθεσης της επιτροπής BECA για την καταπολέμηση του καρκίνου, στο οποίο υπήρχαν δύο βασικά αρνητικά σημεία: δεν υπήρχε διαχωρισμός μεταξύ της ήπιας και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και το δεύτερο ότι υπήρχε αναφορά σε μια υπό αμφισβήτηση μελέτη του 2018 που έλεγε ότι δεν υπάρχει “ασφαλές επίπεδο” κατανάλωσης αλκοόλ.

Από το κείμενο επίσης αφαιρέθηκε η αναφορά στην πρόταση αναθεώρησης της φορολογίας για τα αλκοολούχα και η επιβολή ενδείξεων υγείας στις ετικέτες όπως συμβαίνει με τα τσιγάρα. Αντίθετα, συνιστάται η υιοθέτηση της υπεύθυνης ενημέρωσης για την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ για τη διαφήμιση στις αθλητικές εκδηλώσεις η απαγόρευση περιορίστηκε σε εκείνες τις εκδηλώσεις στις οποίες θα παρευρίσκονται νέοι.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου χαιρετίζει την έγκριση από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου της τροποποιημένης έκθεσης της Ειδικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση του Καρκίνου (BECA), καθώς πρόκειται για ένα σχέδιο που συνιστά μεγάλη πρόοδο για την διαφύλαξη της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΟ Dr. Γιάννης Βογιατζής αναφέρει ότι ο οινικός κλάδος παραμένει δεσμευμένος μέσω της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Wine in Moderation στην προώθηση της βιώσιμης οινικής κουλτούρας και της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ.  “Η αρχική αναφορά ότι δεν υπάρχει «ασφαλές επίπεδο» κατανάλωσης αλκοόλ ήταν παραπλανητική και απλοϊκή καθώς δεν λάμβανε υπόψη τα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ και άλλους παράγοντες που αφορούν στον τρόπο ζωής. Η νέα διατύπωση ικανοποιεί μερικώς τον κλάδο, που αγωνίστηκε και θα αγωνιστεί περαιτέρω για την βελτίωσή της και την αναγνώριση των πολλαπλών επιστημονικών δεδομένων για τα οφέλη της κατανάλωσης με μέτρο του οίνου στην καλή υγεία εδώ και αιώνες.

Είναι ευρύτατα γνωστά τα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση κρασιού με μέτρο, με ένα γεύμα και ως μέρος της μεσογειακής διατροφής μπορεί να συμβάλει σε μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης σημαντικών ασθενειών όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης και καρκίνος. Πάγια θέση μας είναι ότι το κρασί διαφέρει από τα άλλα αλκοολούχα ποτά λόγω της πλούσιας σύστασής του και της αποδεδειγμένης υψηλής διατροφικής του αξίας, και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο, στην ίδια ομάδα αλκοολούχων ποτών» προσθέτει ο κος Βογιατζής.

Όσον αφορά στο αλκοόλ, καλεί τους αρμόδιους φορείς να εστιάσουν στην επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ, αποφεύγοντας πολιτικές και δράσεις που θα βλάψουν τις αμπελοοινικές περιοχές της χώρας μας και που αναμφίβολα αποτελούν μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, του ελληνικού τρόπου ζωής και της γαστρονομικής μας παράδοσης. Ας μην ξεχνάμε ότι η με μέτρο κατανάλωση κρασιού μπορεί να είναι μέρος μιας ποικίλης, ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής και τρόπου ζωής.

 

Δείτε Επίσης
ΠΟΠ ΔΡΑΜΑ

 

 

Author

  • Πηνελόπη Κατσάτου

    Αφού πέρασε 15 χρόνια σε στούντιο ειδήσεων ασκώντας “σοβαρή δημοσιογραφία” αποφάσισε να πάρει τη “ζωή αλλιώς". Μαθήτευσε στα θρανία του WSPC και του Κωνσταντίνου Λαζαράκη και κατάφερε να κάνει το χόμπι της επάγγελμα. Έκτοτε έχει τη χαρά να συνεργάζεται και να γνωρίζει ενδιαφέροντες ανθρώπους, να ταξιδεύει και να έχει περισσότερο χρόνο για τον άντρα της, τα τρία της παιδιά, το σκύλο και το μποστάνι της.

    View all posts

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!