WINES OF CRETE, ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Τα Οινοτικά της Αθήνας, η έκθεση κρασιών των Wines of Crete πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Intrcontinetal με μεγάλη προσέλευση τόσο από επαγγελματίες όσο και από οινόφιλους που είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα κρασιά του κρητικού αμπελώνα και να συντήσουν από κοντά τους παραγωγούς.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, με αφορμή την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου, μιλήσαμε με τον οινοποιό Ζαχαρία Διαμαντάκη (ταμίας στο νέο ΔΣ του Δικτύου οινοποιών της Κρήτης), για τα επόμενα βήματα των Wines of Crete.

Γιάννης Μουρατίδης: Ποιο είναι το μέγεθος του Δικτύου;

Ζαχαρίας Διαμαντάκης: Από τα 16 οινοποιεία που ξεκινήσαμε αρχικά μόνο από τον νομό Ηρακλείου, πλέον είμαστε στα 36 και καλύπτουμε όλη την Κρήτη. Η συνένωση των επιμέρους ομάδων έγινε πρακτικά πέρσι, οπότε δημιουργήσαμε το Δίκτυο Οινοποιείων Κρήτης ως ένα φορέα.

ΓΜ Υπάρχει κάποια κατηγοριοποίηση των μελών σας;

ΖΔ Εμείς κατατάσσουμε τα οινοποιεία της Κρήτης σύμφωνα με τον μέσο όρο παραγωγής τους και με αυτήν την κατάταξη γίνεται ο αναλογισμός της συμμετοχής τους στις δράσεις μας. Μέχρι 100 τόνους παραγωγή σε σταφύλια, το οινοποιείο ανήκει στους μικρούς παραγωγούς, από 101 μέχρι 500 τόνους είναι στη μεσαία κατηγορία και από 501 τόνους και πάνω είναι στην ανώτερη κατηγορία, όπου ανήκουν 4 με 5 παραγωγοί, καθώς η Ένωση Πεζών πλέον δεν υπάρχει. Η κατηγορία που βρίσκονται τα περισσότερα από τα μέλη μας είναι αυτή μέχρι 100 τόνους.

ΓΜ Πόσο μπορεί να μεγαλώσει το Δίκτυο;

ΖΔ Σε όλη την Κρήτη ίσως είναι και άλλα 15 με 20 οινοποιεία που θα μπορούσαν να είναι στο Δίκτυο. Να αναφέρω επίσης ότι τα μέλη του Δικτύου παράγουν ήδη πάνω το 90% του εμφιαλωμένου κρασιού στο νησί;

ΓΜ Οπότε πόσο είναι το μη εμφιαλωμένο κρασί;

ΖΔ Ανέκαθεν ένας από τους στόχους μας είναι να βρούμε έναν τρόπο να μαζεύουμε τα στοιχεία που θα μας επιτρέψουν να γνωρίζουμε την πραγματική εικόνα για το κρασί στην Κρήτη. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε μια φόρμουλα για να γίνει αυτό εφικτό. Επομένως δεν μπορώ να σας απαντήσω σε αυτό το ερώτημα.

ΓΜ Πως πήγε ο φετινός τρύγος;

ΖΔ Ο τρύγος δεν είχε ασθένειες, αλλά είχε μειωμένη ποσότητα και ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μείωσης. Ελπίζουμε αυτή τη χρονιά να έχουμε επάρκεια σε βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις για να αποκατασταθούν τα υπόγεια αποθέματα. Αν και φέτος δεν συμβεί αυτό, τότε στον ερχόμενο τρύγο, σίγουρα θα έχουμε σημαντικό πρόβλημα.

ΓΜ Οπότε θα χρειαστεί να εισάγετε κρασί για να καλύψετε τη ζήτηση;

ΖΔ Δεν χρειάζεται μέχρι τώρα να κάνουμε εισαγωγή κρασιού, αλλά αυτό πρέπει να το δούμε σε βάθος χρόνου ανάλογα με την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής.

Δείτε Επίσης
ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚO ΔΩΡΟ

ΓΜ Θα είναι πιο ακριβά τα κρητικά κρασιά την ερχόμενη χρονιά;

ΖΔ Αναμένουμε αύξηση των τιμών στα κρασιά. Το σταφύλι από τα 0,5 ευρώ έφτασε στο 1 ή ακόμα και στο 1,2 ευρώ ανά κιλό. Η αγορά ζει σε μια πληθωριστική κατάσταση, οπότε είναι λογικό και το κρασί να ακολουθήσει αυτήν την τάση. Από εκεί και πέρα, θα δείξει αν οι αγοραστές θα συνεχίσουν να αγοράζουν κρασί όπως στο παρελθόν. Αυτός είναι και ένας λόγος που προσπαθούμε να ενισχύσουμε τον εξαγωγικό μας χαρακτήρα. Μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη ποσότητα του κρασιού μας διατίθεται στην αγορά της Κρήτης.

ΓΜ Ποια είναι η πιο φρέσκια δράση σας;

ΖΔ Μέσα στο Νοέμβριο, στις Αρχάνες, ανοίγουμε ένα κέντρο ενημέρωσης για οινόφιλους επισκέπτες με παρουσία δειγμάτων όλων των μελών μας και αίθουσα προβολής. Είναι ένα έργο που έγινε με τη βοήθεια της Περιφέρειας και θεωρούμε ότι θα βοηθήσει σημαντικά στην προβολή των κρητικών κρασιών. Επίσης , είμαστε σε συνεργασία με το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου για να έχουμε εκεί έντονη παρουσία με ετικέτες κρασιών από την Κρήτη.

ΓΜ Υπάρχει κάτι που θα ζητούσατε από το κράτος ως αρωγό στην προσπάθεια σας;

ΖΔ Η σημαντικότερη απαίτηση μας από το κράτος αφορά τις νέες φυτεύσεις. Η Κρήτη ενώ συνεισφέρει το 10% της φυτεμένης αμπελουργικής παραγωγής με 70.000 στρέμματα, θα έπρεπε να πάρει περίπου 700 στρέμματα σε νέες φυτεύσεις. Αντί αυτού πήραμε μόλις 90 στρέμματα.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | [email protected]
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

Νέες Κυκλοφορίες

ANDA LUNA Vine Rose Extra Brut

ΓΗΟΙΝΟΣ

Ένα ροζέ αφρώδες κρασί από το νέο brand που χτίζει το Κτήμα Άλφα, με την επωνυμία ΓΗΟΙΝΟΣ.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!