WINE JOURNAL #20

«Οι άνθρωποι δεν θυμόμαστε μέρες. Θυμόμαστε στιγμές». Κρασιά, εστιατόρια, αρώματα, στιγμές και απόψεις που καταγράφηκαν σε ένα ημερολόγιο.

Όταν παρέλαβα το προσεγμένο κουτί με την πρώτη μονοποικιλιακή Μαλαγουζιά 2019 του Κτήματος Κυρ-Γιάννη, η περιέργειά μου με παρακίνησε να το ανοίξω την ίδια κιόλας μέρα στο σπίτι. Με πρώτη ύλη από τον single vineyard αμπελώνα Σαμαρόπετρα στο Αμύνταιο, από αμπέλια φυτεμένα το 2004, η Μαλαγουζιά αυτή ακολουθεί τον δρόμο της εκφραστικότητας και της εξωστρέφειας. Αρώματα από lime, ανανά, γλυκολέμονο, mango και ginger δημιουργούν μια γλυκόξινη πανδαισία στο ποτήρι, δένοντας όμορφα με τα πικάντικα maki που παραγγείλαμε από το Shisan Sushi Bar. Το κρασί, με μέτρια οξύτητα, αλκοόλ και σώμα, παρουσιάζει ένα ευλύγιστο σύνολο, εύκολο να ταιριάξει με διαφορετικές γεύσεις. Θα διατίθεται αποκλειστικά από τη διαδικτυακή πλατφόρμα warehouse10.gr του Κτήματος Κυρ-Γιάννη.

Λίγο πριν κλείσει η εστίαση, γιορτάζουμε γενέθλια με φίλους από Ελλάδα και εξωτερικό στο εστιατόριο Αιόλου 68, στο Εμπορικό Τρίγωνο. Παρότι καθόμαστε σε απόσταση και τα κεράκια σβήνουν με τα χέρια, η διάθεσή μας καθόλου δεν χαλάει. Ανεξαρτήτως εποχής, πιάτα όπως η καβουροσαλάτα, ο αχινός, οι όμορφες, τραγανές γαρίδες και τα αχνιστά μύδια μάς μεταφέρουν κατευθείαν στο Αιγαίο, ενώ η Ρομπόλα του Οινοποιείου Gentilini από την Κεφαλονιά μάς δροσίζει με τη λεμονάτη ορυκτότητά της και ανεβάζει την απόλαυση στα ύψη. Ευχάριστη έκπληξη, η θετική απάντηση του εστιατορίου στην ερώτηση «έχετε και παλαιότερες χρονιές;».

Δύο αγοράκια εγώ και τρία ο αδελφός μου. Φαντάζεστε τι γίνεται κάθε φορά που συναντιούνται τα πέντε ζωηρά ξαδελφάκια. Και όμως, όταν είναι όλα μαζί αυτοαπασχολούνται, και οι μεγάλοι είμαστε πιο άνετοι για να απολαύσουμε την παρέα αλλά και το φαγητό μας. Στον υπέροχο κήπο μιας αυλής απολαμβάνουμε γευστικό πατέ συκωτιού, δροσερή παντζαροσαλάτα και υπέροχες μπουκιές κοτόπουλου με ξηρούς καρπούς και άγριο ρύζι. Στα ποτήρια μας το Chardonnay 2015 του Κτήματος Κατσαρού από την Κρανιά Ολύμπου, το οποίο δεν κρατιόμουν να κρατήσω άλλο στην κάβα μου. Ένα μαγικό Chardonnay πενταετίας, που θυμίζει τα κορυφαία δείγματα της Καλιφόρνια, εντυπωσίασε τους πάντες.

Όταν λόγω lockdown δεν μπορείς να απολαύσεις την κρεατοφαγία των καλών steak houses της Αθήνας, αγοράζεις ο ίδιος δύο μοσχαρίσιες ταλιάτες και προσπαθείς να γίνεις ψήστης στη θέση του ψήστη. Με αυτή την αφορμή, άνοιξα το Le Roi Des Montagnes Cuvée 2014 του Κτήματος Παπαργυρίου, ένα πληθωρικό, ασυνήθιστο χαρμάνι από 80% Cabernet Sauvignon, 12% Μαυροδάφνη και 8% Touriga Nacional. Η καλλιέργεια στα 850 μέτρα στα Σοφιανά Κορινθίας εξασφαλίζει υψηλές οξύτητες και δυνατότητες παλαίωσης. Πυκνό μαύρο φρούτο, μαύρα μούρα, δαμάσκηνα, cassis, καπνός, δέρμα, μελάνι και πίσσα στη μύτη, με τονισμένη οξύτητα στο στόμα, υψηλές, ώριμες τανίνες, υψηλό αλκοόλ 15% και μακρά διάρκεια. Μια πραγματική οινική βόμβα που θα εξαφανίσει οτιδήποτε δεν είναι κρέας.

Τι γίνεται όταν το εύθραυστο, αιθέριο, λουλουδάτο Μοσχοφίλερο θέλει να τσαλακωθεί; Πώς είναι μια natural εκδοχή του χωρίς εμπορικές ζύμες, χωρίς θειώδη, με ζύμωση σε αμφορείς και εμφιάλωση αφιλτράριστο; Δοκιμάζοντας το νέο X·mf17 Natural 2017 του Κτήματος Τσέλεπου, έμπνευσης Άρη Τσέλεπου, σκέφτηκα ότι το Μοσχοφίλερο, όσο και να προσπαθήσει, αλήτης δεν γίνεται. Παραμένει ανθώδες, μεθυστικό, με λεπτά αρώματα ροδόνερου και φρέσκου λουκουμιού, μαζί με ρόδι, μανταρίνι και κάποιες γήινες νότες. Ελαφρώς τανικό, με υψηλή οξύτητα και λεπτό σώμα, παραμένει Μοσχοφίλερο και εντυπωσιάζει προσφέροντας μία ακόμα εκδοχή του. Το δε χρώμα του κρασιού φτάνει στα όρια του ερυθρού.

Ήρθε η ώρα να ανοίξω το Black Queen 2014 του Domaine Croissance Profonde, ένα ερυθρό κρασί από την Ταϊβάν που μου έκανε δώρο ένας φίλος πριν από λίγα χρόνια. Παράγει κρασί η Ταϊβάν; Ναι, εδώ και λίγες δεκαετίες, αλλά όχι από Vitis Vinifera, λόγω ζέστης και υγρασίας. Η ποικιλία Black Queen είναι διασταύρωση και μοιάζει λίγο με το δικό μας Μούχταρο. Πυκνό μαύρο φρούτο, δαμάσκηνα και πολύ υψηλή οξύτητα. Σε αντίθεση πάντως με το Μούχταρο, η έλλειψη συμπύκνωσης είναι τυπική σε μια χώρα με δύο τρύγους τον χρόνο. Μεγάλη εμπειρία η δοκιμή αυτού του κρασιού από αμπέλια πενήντα ετών. g

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | [email protected]
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

Νέες Ετικέτες

Νέες Ετικέτες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!