WINE JOURNAL #27

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί να τρώμε μαγειρίτσα και σουβλιστό αρνί μόνο το Πάσχα, μελομακάρονα μόνο τα Χριστούγεννα, ταραμοσαλάτα μόνο την Καθαρά Δευτέρα και πάει λέγοντας. Τάσσομαι υπέρ της αντίδρασης στην ακατανόητη και εξόφθαλμη αυτή παρανόηση και κάπως έτσι, μια μεγάλη παρέα απολαύσαμε ένα σουβλιστό αρνί σε σπίτι φίλων, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού. Είμαι από αυτούς που θεωρούν το Ξινόμαυρο ιδανικό για το ταίριασμα με το αρνί και έτσι φέραμε στα ποτήρια μας μια κλασική Νάουσα Γη & Ουρανός 2018 από τους Αμπελώνες Θυμιόπουλου. Το υπέροχο κόκκινο φρούτο φρεσκάρει την παλέτα, τα γήινα αρώματα συνομιλούν με τα βουκολικά αρώματα του αρνιού και οι στιβαρές τανίνες στεγνώνουν τη λιπαρότητα του κρέατος.

Εξαιρετική τοποθεσία, πανέμορφη θέα, μοναδικές γεύσεις, εξαιρετική λίστα κρασιών, ελκυστικές τιμές. Όταν όλοι οι κρίκοι της απολαυστικής αλυσίδας είναι στη θέση τους, το εστιατόριο σε ελκύει να το επισκεφτείς ξανά και ξανά, και ξανά. Μιλώ για το εστιατόριο Glyfada στην παραλία Γλυφάδα της Λακωνίας, έξω από το Γύθειο, γνωστό επίσης και ως Ναυάγιο, παίρνοντας την ονομασία του από το εντυπωσιακό ναυάγιο που βρίσκεται στην ακτή. Δροσερές σαλάτες με ζουμερές τομάτες, παξιμάδι και ξινομυζήθρα, γαρίδες Λακωνικού Κόλπου τηγανητές ή γαριδομακαρονάδα, αστακός, καραβιδόψιχα, σαρδέλες, μαρίδες και χταπόδι φρέσκο, όλα δημιουργούν μια γευστική πανδαισία. Και από κρασί; Η λίστα προσφέρει από Ρομπόλες Κεφαλονιάς και Ασύρτικο Σαντορίνης, ροζέ Ξινόμαυρα και Μοσχοφίλερα, αλλά και τα πιο γνωστά ονόματα της Προβηγκίας και της Σαμπάνιας. Θα ξαναπάμε!

Το Fifty Fish στο εμπορικό κέντρο «Αίθριο» στο Μαρούσι παίζει all around: και dine-in και πακέτο, και παραδοσιακοί ελληνικοί θαλασσινοί μεζέδες και sushi, και φρέσκο ψάρι άψητο να το ψήσεις μόνος σου και έτοιμο ψημένο. Όσες φορές το έχουμε τιμήσει, μας έχει τιμήσει, αν και πάντα επιλέγουμε ανάμεσα στα φρέσκα του ρολά, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δεν πάσχει από τη σύγχρονη επιδημία της μαγιονέζας! Πακέτο για το σπίτι λοιπόν, με μια επιλογή από maki, nigiri και inside-out, ενώ στα ποτήρια μας φέραμε τη μοναδική Taittinger Brut Réserve, ανοιχτόχρωμη παρά τα τρία έτη παλαίωσης και βασισμένη σε 40% Chardonnay, 35% Pinot Noir και 25% Pinot Meunier. Πλούσιος, κρεμώδης αφρισμός με λεπτεπίλεπτες, συνεχόμενες φυσαλίδες και αρώματα από λεμόνι, πράσινο μήλο, λευκόσαρκο ροδάκινο, μπισκότο, φρυγανιά και μαγιά. Ύψηλή, κοφτερή, λεμονάτη οξύτητα, συγκρατημένο αλκοόλ 12,5%, ισορροπία, φινέτσα και μακρά επίγευση. Μερικές φορές, ανεξαρτήτως επιδημιολογικών συνθηκών, περνάμε καλύτερα όταν… μένουμε σπίτι!

Μια τελευταία φιάλη είχε μείνει στη συλλογή μου από τη Σαντορίνη Σιγάλα 2012. Αυτή ήταν που έκλεψε και την παράσταση σε μια δοκιμή Σαντορίνης με φίλους, όπου δοκιμάσαμε επτά Σαντορίνες διαφόρων παραγωγών μεταξύ 2015 και 2018. Είναι καλό να μην τα ωραιοποιούμε όλα: πέραν της εκπληκτικής Σαντορίνης Σιγάλα 2012, ένα κρασί δεκαετίας με ένταση, πυκνότητα, τυπικότητα και ισορροπία, όλες ή σχεδόν όλες οι άλλες, αρκετά νεότερες Σαντορίνες ήταν απογοητευτικές ή στην καλύτερη περίπτωση απλώς καλές. Ένα πολύτιμο μάθημα που μας έδειξε ότι δεν φτάνει το ανεπανάληπτο terroir της Σαντορίνης και η μοναδική στόφα του Ασύρτικου για να σφυρηλατηθούν μοναδικά κρασιά, αλλά παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο ο παραγωγός. Γίνεται δηλαδή όλο και πιο έντονη η πεποίθησή μου ότι ο άνθρωπος είναι το πιο νευραλγικό στοιχείο του terroir, ακόμα και όταν μιλάμε για τη Σαντορίνη!

Δείτε Επίσης

Στο εστιατόριο Μαργιώρα στη Χώρα της Κύθνου, με τη φιλόξενη και πανέμορφη αυλή, δοκιμάσαμε πιάτα πρωτότυπα και εκλεκτά. Σαλάτα Παντζάρι-Καρπούζι με μαστιχοτύρι Άνδρου, σουμάκ, κουκουνάρι και βασιλικό, ένα υπέροχο ορεκτικό με χόρτα αλμύρα, καπνιστό χέλι και τραχανά, ένα παιχνιδιάρικο πιάτο τόνου με χυμό εσπεριδοειδών, ανανά και πίκλα μαραθόριζα, όπως και καρέ αρνιού με πουρέ μελιτζάνας και πάστα φιστικιού Αιγίνης. Στα ποτήρια μας το Σαββατιανό Single Vineyard Vietzi 2019 από το Οινοποιείο Παπαγιαννάκου, ένα κρασί ισορροπίας που κινείται μεταξύ λεπτότητας και πλούτου, με συγκρατημένο αλκοόλ και ευελιξία, που είναι απαραίτητη όταν αλλάζουν τα πιάτα, οι υφές και οι εντάσεις. Περάσαμε όμορφα!

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!