WINE JOURNAL #31

«Οι άνθρωποι δεν θυμόμαστε μέρες, θυμόμαστε στιγμές. Κρασιά, εστιατόρια, αρώματα, στιγμές και απόψεις που καταγράφηκαν σε ένα ημερολόγιο».

Βαπτίσαμε τον υπέροχο ανιψιό μας. Και το όνομα αυτού Άρης! Στην υγειά του πίνω ένα από τα μοναδικά δώρα που έλαβα από τους γονείς του: Hibiki, το ξεχωριστό, σπάνιο γιαπωνέζικο ουίσκι που πρωτοκυκλοφόρησε το 1989 για τα 90 χρόνια της Suntory. Τα αρώματα φλούδας πορτοκαλιού, μελιού, σανδαλόξυλου και βελανιδιάς δημιουργούν ένα υπέροχα ισορροπημένο σύνολο, που θα κάνει κάθε οπαδό του ουίσκι, σε όποια σχολή και αν ανήκει, να το αγαπήσει και να το απολαύσει. Έγώ το απόλαυσα δίπλα σε βρετανικά shortbreads, φουντούκια, σταφίδες και κουβερτούρα. Τι εμπειρία! Άρη, να σε χαιρόμαστε!

Ταβέρνα «Το Χωνί», έξι χιλιόμετρα έξω από την Κάρυστο, με θέα την πόλη και τη θάλασσα. Τη γνωρίζετε; Υπέροχος ντάκος, λαχταριστά ψητά λαχανικά και, φυσικά, τα ασύλληπτα κρέατα της Καρύστου: τρυφερά αρνίσια παϊδάκια, βετούλι με κουρκουμπίνες, μπιφτέκι γεμιστό με κασέρι, τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι. Οι επιλογές
σε εμφιαλωμένο κρασί είναι λίγες, αλλά όχι ανύπαρκτες, και έτσι απολαύσαμε τα γευστικά εδέσματα συνοδεία ενός υπέροχου Βιβλία Χώρα ερυθρού από το Κοκκινοχώρι Καβάλας – ένα κλασικό blend από Cabernet Sauvignon, Merlot και Αγιωργίτικο.

Τον Ιανουάριο του 2016 επισκέφθηκα για πρώτη φορά το 67 Pall Mall του Λονδίνου ως απόφοιτος WSET Diploma. Χρειάστηκε να περάσουν επτά χρόνια για να έχω την τύχη να προσκληθώ σε ένα αξέχαστο δείπνο στο μοναδικό wine club… αυτή τη φορά στη Σιγκαπούρη! Το 67 Pall Mall Singapore βρίσκεται στους ορόφους 27 και 28 του ιστορικού Shaw tower στην καρδιά της Orchard Road και είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό, με ένα επιβλητικό wine tower να δεσπόζει στη μέση, φιλοξενώντας κρασιά που κάθε οινόφιλος θα ονειρευόταν να φέρει στο ποτήρι του. Υποδειγματικό service, αρχιτεκτονική που σε μαγεύει με την αισθητική της, ένα μπαλκόνι με θέα που κόβει την ανάσα και επιπλέον ένας υπέροχος όροφος με ιδιωτικές συλλογές σπάνιων ουίσκι και άλλων αποσταγμάτων. Έμπειρία once in a lifetime στα σίγουρα!

Η εισαγωγική εταιρεία Unibräu μού έδωσε να δοκιμάσω την Pale Ale της θρυλικής Sierra Nevada που εισάγει αποκλειστικά στην Έλλάδα. Με συνεπήραν αμέσως τα αρώματα κίτρου και βύνης, ο πλούτος αλλά και η μεστή γεύση της, ενώ εξίσου εντυπωσιακή είναι και η ιστορία της ζυθοποιίας, που ιδρύθηκε το 1979 από τους μέχρι πρότινος ερασιτέχνες ζυθοποιούς Ken Grossman και Paul Camusi. Κάπως έτσι ξεκίνησε από το Chico της Καλιφόρνια, 86 μίλια βόρεια του Sacramento, η επανάσταση της μικροζυθοποιίας της Καλιφόρνια, εμπνέοντας παραγωγούς και καταναλωτές.

Το Jerár είναι ένα μοναδικό wine restaurant στη Δάφνη, το οποίο «τρέχουν»ο σεφ Χάρης Νικολούζος και οι συνεργάτες του. Γιατί Jerár; Θυμάστε τον Jerár, τον Γάλλο φίλο του Γιάννη Μπέζου στο «Γαλλική κουλτούρα» επεισόδιο των «Απαράδεκτων»; Αν και ελληνογαλλικής έμπνευσης, εμείς οινικά απολαύσαμε μια ισπανική βραδιά. Στην Ισπανία όλοι γνωρίζουν ότι η Rioja μπορεί να είναι και λευκή, έτσι δοκιμάσαμε τη λευκή Crianza του Bodegas R. López de Heredia Viña Tondonia: πλούσια, γοητευτικά old school και ελαφρώς οξειδωτική από τη σοδειά του 2015. Το pâté en croûte δεν θα μπορούσε να θέλει κάτι άλλο. Ακολούθησε μια κλασική, αγαπημένη Ribera del Duero: η Valbuena 5° του 2017 του θρυλικού Tempos Vega Sicilia, με 94% Tinto Fino (Tempranillo) και 6% Merlot. Έδεσε υπέροχα με το πρόβατο από ελληνικές φάρμες με πουρέ καρότου, γιαούρτι, σπανάκι sauté και βανίλια. Τα υπόλοιπα δεν τα περιγράφω, πρέπει να επισκεφτείτε το Jerár!

Οι DIY βραδιές (κρασί από τις συλλογές μας, φαγητό από τα χεράκια μας) δείχνουν να έχουν τρομακτική επιτυχία. Ένα βράδυ στη Δροσιά, απολαύσαμε ένα δροσερό gazpacho και σαλάτες με αλμύρα και ροδάκινο δίπλα στο απίστευτο αφρώδες Blanc de Blanc Brut του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη. Έναν μυθικό χοιρινό λαιμό, καπνισμένο και ψημένο με μαεστρία στο Monolith, συνοδεία του κλασικού Cakebread Cellars Chardonnay 2019 από τη Napa Valley. Ένα υπέροχο dry blend των δύο Touriga (Nacional και Franca) αλλά και τα μεγαθήρια Flaccianello και Saffredi μαζί με εκπληκτικά Wagyu beef και άλλες εκλεκτές κοπές. Ήταν μια πραγματική πανδαισία γεύσεων και μοναδικής παρέας!

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | [email protected]
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!