WINE JOURNAL #37

Gregory Kontos Dip WSPC

  • Στην οδό Διός, σε μια γειτονιά της Νέας Κηφισιάς, λειτουργεί η Κιβωτός για τους λάτρεις της ποιοτικής κρεατοφαγίας, με μοσχάρια από την Ελλάδα και άλλες χώρες, εξ ου και η ονομασία «Κιβωτός». Ωραίες γεύσεις, σωστά ψησίματα, ζεστή ατμόσφαιρα. Θα τη λατρέψουν οι οινόφιλοι που αρέσκονται στο BYOB (Bring Your Own Bottle) – και εμείς τέτοιοι είμαστε εξάλλου.
    Δοκιμάσαμε κορυφαία Bordeaux και Châteauneuf-du-Pape, με τα τελευταία να κερδίζουν τις εντυπώσεις με το πυκνό φρούτο, τη στιβαρή δομή και τη μακρά επίγευσή τους. Domaine Saint Prefert, Le Ferme Du Mont “Côtes Capelan” και Cuvée Impériale του Domaine Usseglio ήταν για μένα η απόλυτη τριάδα CdP.
    «Κινδυνεύουμε με τα λευκά μας να ξεπεράσουμε σε ποιότητα τα κόκκινα». Τάδε έφη Απόστολος Θυμιόπουλος, ο δημιουργός του «Γη και Ουρανός» και του «Βράνα Πέτρα». Άδικο έχει; Μα τι κρασί είναι αυτό το Blanc des Coteaux! 45% Ασύρτικο, 35% Μαλαγουζιά, 15% Βιδιανό και 5% Αηδάνι, όλα καλλιεργημένα στη Νάουσα. Ασύρτικο ζυμωμένο σε βαρέλια με πίεση ολόκληρων τσαμπιών, όλες οι άλλες ποικιλίες σε αμφορείς με τις φλούδες.
    Ζωική πολυπλοκότητα, φρεσκάδα, ένταση, δύναμη· ένα κρασί umami που ζητάει επειγόντως λευκά κρέατα, ριζότο μανιταριών, μπαλοτίνες κοτόπουλου και καρέ χοιρινού. Ανεπανάληπτο!
  • Βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη με την άλλη μου ιδιότητα, του εισαγωγέα κρασιών. Μετά το tasting καταλήξαμε στο φοβερό και τρομερό Classico στην Καλαμαριά. Μαγικό μαγαζί, στημένο με γνώση από τον πιστοποιημένο sommelier Χρήστο Παπαδόπουλο. Πιάτα-κοσμήματα: λιγκουίνι με ταρτάρ γαρίδας, ζωμό καραβίδας και αυγοτάραχο. Μοσχαρίσιο φιλέτο με πουρέ καρότου, αλλά και το signature Bitoque à la russe: μπιφτέκι μοσχαρίσιο με σπαράγγια, baby πατάτες και Hollandaise.
    Συνδυάζοντάς τα με Chardonnay, και τα Cabs του David Ramey και τα Riesling του Franz Hirtzberger… καταλαβαίνετε τι έγινε!
  • «Τέτοιο μαγαζί στην Αθήνα δεν έχουμε», λέω στον Μένιο στο εστιατόριο «17 χωριά» στη Νεμέα, και με φυσικότητα μου απαντά: «Μου το έχουν ξαναπεί». Είναι τόσο ωραία να τρως εδώ, με τις υπέροχες μουσικές, τις αντίκες, τα ζεστά φώτα. Απόλαυσα το πιάτο «Ασπρόκαμπος» με αιγοπρόβειο τυρί από τη Ζήρεια, χόρτα τσιγαριστά και ντόπιο λουκάνικο, συνδυάζοντάς το με ένα ποτήρι Ασύρτικο Πλαγιές Άη Λια του Κτήματος Παπαϊωάννου. Το πιάτο «Μαλαδρένι», με χοιρινό φιλέτο, σάλτσα ψητού και πουρέ γλυκοπατάτας, πήγε τέλεια με τη Δρυόπη Reserve, ενώ για επίλογο είχαμε ένα αφράτο σπιτικό τιραμισού. Πάντα τέτοια! Το τυφλά, δίπλα σε γαρίδες, μυδοπίλαφο σε μαύρο μελάνι, τηγανητά καλαμαράκια και σουπιές. Όλοι γοητεύτηκαν από τα εκρηκτικά τροπικά αρώματα του Sauvignon Blanc και τη λεμονάτη δομή του Ασύρτικου. Φρεσκάδα, δύναμη και δροσιά· ένα κρασί καλοδουλεμένο, έντονο, επίμονο. Μα τι είναι, τι είναι; Ας το πάρει το ποτάμι: Amethystos Blanc 2024 του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη στη νέα εποχή του, με τη μοντέρνα φιάλη. Πόσο στανταράκι αυτό το κρασί!
  • Και να που βρέθηκα για πρώτη φορά σε οινοποιείο με τα παιδιά μου, χωρίς να το έχω κανονίσει εγώ! Εκδρομή στην Πάτρα και επίσκεψη στην Achaia Clauss, το αυτοκρατορικό κελάρι, το μουσείο της βαρελοποιίας με τα σκαλιστά βαρέλια-έργα τέχνης. Μια μυσταγωγική εμπειρία στο πιο πολύτιμο οινοποιείο της σύγχρονης ιστορίας μας.
    Αποκορύφωμα, η δοκιμή του γλυκού Μαυροδάφνη Reserve με 60% Μαυροδάφνη και 40% Μαύρη Κορινθιακή Σταφίδα: ένα κρασί που ωριμάζει για τέσσερα χρόνια σε μεγάλα δρύινα βαρέλια, αναπτύσσοντας ένα μοναδικό αρωματικό προφίλ από σταφίδες, καφέ, αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά.
  • Βρεθήκαμε στη Δράμα και στο Κτήμα Τέχνη Οίνου και είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε τους αμπελώνες του Κτήματος στην Καλή Βρύση αλλά και στο μακρινό, κρύο Νευροκόπι. Εμπειρία! Μαζί μας, ο έμπειρος γεωπόνος Ηρακλής Τοπαλίδης μάς έμαθε πολλά, πάρα πολλά για την περιοχή και τα κρασιά της.
    Plano Assyrtiko και Plano Malagouzia, Ήδυσμα Δρυός Ασύρτικο και Ήδυσμα Δρυός Chardonnay, Τέχνη Οίνου λευκό… Λευκά αριστουργήματα, φτιαγμένα με πολλή γνώση και πολλή τέχνη. Μια σταθερά στο κρασί της Ελλάδας.

 

TAGS

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέες Ετικέτες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!