10 ΧΡΟΝΙΑ HETEROCLITO

Δέκα χρόνια πέρασαν από εκείνο το απόγευμα του Αυγούστου που σηκώθηκαν οι γρίλιες του αγαπημένου Heteroclito και ατέλειωτες φιάλες αλλά και ιστορίες έχουν φιλοξενήσει τα τραπεζάκια του στον πεζόδρομο απέναντι από την Μητρόπολη. 

Η Μαντλέν Λοράτου και ο Δημήτρης Κούμανης είχαν δει πολλά χρόνια πριν την τάση αυτή που διαμορφώθηκε με τα wine bars και αποφάσισαν να δοκιμάσουν τις γνώσεις και την τύχη τους, όπως αποδείχθηκε με μεγάλη επιτυχία. 

Η συνταγή απλή.  Μια αφορμή να δεις φίλους 
και να μοιραστείς ιστορίες, χαλαρά, 
χωρίς τις δηθενιές και τα περιττά που καταστρέφουν 
την απλότητα και την ομορφιά του κρασιού. 

Οι θαμώνες – φανατικοί-  δοκιμάζουν, μαθαίνουν, ανακαλύπτουν και αγαπούν το κρασί, χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζουν οξύτητες, υψόμετρα, σώματα, χρυσοκίτρινες ανταύγειες και αρώματα… κοπριάς και χώματος. Οποιος επιθυμεί επιπλέον πληροφορίες μπορεί συζητήσει τα πάντα με τους ιδιοκτήτες που είναι κινητές εγκυκλοπαίδειες κρασιού, όποιος όμως απλώς θέλει να μοιραστεί με φίλους ιστορίες και ένα καλό ποτήρι κρασί βρήκε τον σωστό τόπο. 

Ζητήσαμε από την Μαντλέν και τον Δημήτρη να ανατρέξουν πίσω σε αυτά τα 10 χρόνια σε πράγματα που τους κάνουν να χαμογελούν και ιδού το αποτέλεσμα.  

“Ο χρόνος είναι αμείλικτος και καθορίζει τα πάντα. Έτσι, χωρίς καλά καλά να το καταλάβουμε, πέρασαν 10 όμορφα χρόνια, με πολλούς νέους φίλους, χαμόγελα και τσουγκρίσματα. Αρχή το 2012, σε οικονομικό περιβάλλον ζοφερό, σε μια Αθήνα υποβαθμισμένη, ανύπαρκτη στους διεθνείς ταξιδιωτικούς οδηγούς, με μόνιμους όμως κατοίκους στο ιστορικό της κέντρο, που “διψούσαν” να γνωρίσουν οτιδήποτε νέο και διαφορετικό.

Αντίθετα λοιπόν από τις συγκρατημένες προσδοκίες πριν ανοίξουμε, 
το Ηeteroclito είχε απρόσμενα μεγάλη αποδοχή, 
από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας.

 Η σωστή διαχείριση της όποιας επιτυχίας, είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, γι’ αυτό και τους πρώτους μήνες έγιναν σημαντικά λάθη -κυρίως σε ότι αφορούσε την εκτίμηση της σωματικής και ψυχικής αντοχής μας. Σύντομα καταρρεύσαμε. Παράλληλα όμως, αντιμετωπίσαμε τον κόσμο με ειλικρίνεια και συνέπεια στα όρια που θέσαμε.

Με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι.

Το “δεν κάνουμε κρατήσεις” αφορούσε τους πάντες, όπως και το “δεχόμαστε τελευταία παραγγελία τα μεσάνυχτα”. Κάποιοι δυσαρεστήθηκαν και άλλοι -οι περισσότεροι- εκτίμησαν τέτοιες επιλογές.

Ο κυριότερος παράγοντας της αποδοχής, ήταν η προσήλωση σε ένα και μόνο προϊόν: το Επώνυμο Ελληνικό Κρασί. Παραμείναμε πιστοί, στην ανάδειξη σπάνιων ποικιλιών αμπέλου, ξεχασμένων οινοπεδίων, άγνωστων οικογενειακών οινοποιείων.

Από την πρώτη στιγμή, το κρασί στο Ηeteroclito προσφέρθηκε ανεπιτήδευτα και προσιτά, περισσότερο ως συστατικό καθημερινής απόλαυσης, παρά ως αφορμή για έξοδο. Και αυτό ναι, πέτυχε! 10 χρόνια μετά, πιστεύουμε βαθιά μέσα μας, ότι συμβάλλαμε στην οινική κουλτούρα που διαμορφώθηκε, κυρίως σε ηλικιακά νέους καταναλωτές.

Η φιλόξενη μπάρα του.

Τα ταξίδια σε οινοπαραγωγικές χώρες, αυτή τη φορά  είχαν επαγγελματικό ενδιαφέρον. Έχει στ’ αλήθεια μεγάλη διαφορά, επιλέγω το κρασί που μ’ αρέσει, σε σχέση με το επιλέγω σύμφωνα με αυτό που θα αρέσει στο κοινό μου -αρκεί να πρόκειται πάντα για κρασιά άρτια και ποιοτικά.

Σύντομα το ενδιαφέρον και οι επιλογές μας στράφηκαν σε κρασιά με ελάχιστες παρεμβάσεις, για τα οποία ακολουθήθηκαν ήπιες μέθοδοι καλλιέργειας. Αυτό όχι ως δόγμα, αλλά ως άποψη ενάντια στην ομογενοποίηση της γεύσης. 

Το word of mouth λειτούργησε γρήγορα και ευεργετικά, γι’ αυτό και αρκετοί ταξιδιώτες-επαγγελματίες του κρασιού, έκαναν απαρέγκλιτα μια “στάση” στο heteroclito.

Δείτε Επίσης
DR LOOSEN ΣΤΟ BORDEAUX

Αξέχαστη θα μείνει, Οκτώβριο του ’16, μια Ετερόκλητη Δευτέρα, 
που παρουσίασε ο John Szabo MS -πρώτος Καναδός που απονεμήθηκε 
ο τίτλος Master Sommelier το ’04. Μετά την εκδήλωση 
και άφθονο κρασί, πήγαμε για ρούμι στο αγαπημένο Baba au Rum. 
Ο John πετούσε νωρίς το πρωί για Βουδαπέστη, 
όρεξη για ύπνο δεν είχε κι έτσι μετά από μπόλικα ποτήρια
καταλήξαμε στο Batman,με τη βαλίτσα του ξεχασμένη 
στο πορτ μπαγκάζ ενός αθηναϊκού ταξί. 
Εντέλει η βαλίτσα βρέθηκε, την πτήση την πρόλαβε
και περάσαμε ένα υπέροχο βράδυ, 
βγαλμένο από ταινία του Jarmusch.

Αντί επιλόγου, θέλοντας να τονίσουμε τη συνεισφορά καλών συνεργατών σε αυτή τη διαδρομή, παραθέτουμε ένα τσιτάτο του Lou Reed: “Η μοτοσυκλέτα σου είναι καλή αν είναι καλός ο μηχανικός που σου τη φτιάχνει… Aν ο τύπος είναι ανίκανος και δεν ρυθμίζει σωστά τα φρένα, εσύ θα την πληρώσεις.”.

Το Ηeteroclito γιορτάζει τα 10 χρόνια, με ξεχωριστές οινικές απολαύσεις:

  • Τετάρτη 31-8 “Περασμένα αλλά όχι ξεχασμένα”. Προτείνουμε σε ποτήρι παλαιές εσοδείες φημισμένων ελληνικών κρασιών, με συμβολική τιμή.
  • Από Πέμπτη 1 έως Κυριακή 4-8, με κάθε φιάλη κρασί προσφέρουμε ένα πλατώ τυριών ή αλλαντικών.
  • Σάββατο 10-9, “Το μέγεθος μετράει;”. Ανοίγουμε παλαιές εσοδείες από magnum φιάλες εμβληματικών ελληνικών κρασιών και προτείνουμε σε ποτήρι, με συμβολική τιμή.
  • Δευτέρα 19-9  “The quirky Australia” η πρώτη θεματική του φθινοπώρου, με αγαπημένα κρασιά του Κωνσταντίνου Λαζαράκη MW. 
  • Δευτέρα 26-9, επιστροφή στην κανονικότητα με “Ετερόκλητη Δευτέρα” γιορτάζοντας τα γενέθλια (5 χρόνια) της Oenos Nature.

Και οι οινικές συγκινήσεις συνεχίζονται, όσο μπαίνουμε σε ρυθμούς φθινοπώρου.

😉🥂

 

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!