Ο Ιταλικός οινικός κολοσσός Marchesi Frescobaldi παρουσίασε την 50ή εσοδεία του πρώτου λευκού κρασιού που παλαίωσε σε βαρέλι στην Ιταλία. Το Chardonnay ‘Benefizio’ βγήκε για πρώτη φορά το 1973. Τα σταφύλια προέρχονται από έναν μοναδικό αμπελώνα στο κτήμα Castello Pomino στην Τοσκάνη.
Ήδη από το 1855, η προ-προγιαγιά του σημερινού ιδιοκτήτη, Lamberto Frescobaldi, είχε αποφασίσει να επικεντρωθεί στις βουργουνδέζικες ποικιλίες, με ιδιαίτερη έμφαση στο Chardonnay. Η Leonia degli Albizi είχε μελετήσει ενδελεχώς το terroir του Pomino πριν πάρει αυτήν την απόφαση κι εκεί ξεκίνησε να φτιάχνει τα κρασιά της.

Οι αμπελώνες βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 700 μέτρων, σε εδάφη που είναι κυρίως αμμώδη, αλλά περιέχουν επίσης άργιλο, μάργα, ασβεστόλιθο και σχιστόλιθο. Από το Castello Pomino, είναι ορατή η οροσειρά των Απεννίνων και το κύριο χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι ο καιρός παραμένει σχετικά δροσερός ακόμα και το καλοκαίρι, με έντονες διακυμάνσεις θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας ενώ τον χειμώνα πολύ συχνά έχουν χιόνια. Το Pomino πήρε την Ονομασία Προέλευσης (DOC) το 1983, αποτελώντας μία από τις πρώτες περιοχές της Τοσκάνης που απέκτησαν αυτόν τον χαρακτηρισμό.
Το νεοκυκλοφόρητο ‘Benefizio’, από την επετειακή σοδειά του 2023, ζυμώθηκε εξίσου σε καινούργια και χρησιμοποιημένα βαρέλια. Μέρος του κρασιού υποβλήθηκε σε μηλογαλακτική ζύμωση στα ίδια βαρέλια. Στη συνέχεια, παλαίωσε σε δρύινα βαρέλια, παραμένοντας στις οινολάσπες του, με τακτικό bâtonnage.