50 GGW- Η ΛΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ

Η λίστα με τα κρασιά που συνθέτουν την φετινή λίστα των 50 Great Greek Wines είναι έτοιμη. Ωστόσο θα χρειαστεί να κάνουμε υπομονή μέχρι τις 20 Οκτωβρίου για τα μάθουμε τα αποτελέσματα από το διαγωνιστικό κομμάτι που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Selene Restaurant που βρίσκεται στο Katikies Garden στη Σαντορίνη. Επτά κριτές, καταξιώμενες οινικές προσωπικότητες, δοκίμασαν συνολικά περισσότερα από 600 ελληνικά κρασιά. Κατέληξαν σε 50 από αυτά, τα οποία θα ανακοινωθούν όχι βάσει κατάταξης αλλά αλφαβητικά, με την αρίθμηση να υπάρχει μόνο στους νικητές των επιμέρους κατηγοριών.

Συζητώντας με τον Mark Andrew MW για το project μας λέει ότι αν και αναγνωρίζει τον ρόλο και τη σημασία των οινικών διαγωνισμών, δεν συμμετέχει πλέον ως κριτής σε αυτούς, παρά τις πολλές προτάσεις.

«Το project των 50 Great Greek Wines δεν είναι ένας διαγωνισμός αλλά μια πλατφόρμα που δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε για το ελληνικό κρασί. Δεν έχει να κάνει με μετάλλια και βραβεία. Είναι μία επιλογή από 50 εξαιρετικά παραδείγματα ελληνικών κρασιών, που για τους επόμενους 12 μήνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον Γιάννη Καρακάση MW και την ομάδα του, ως μέσο για επικοινωνία με τον κόσμο, προκειμένου να μάθουν τι είναι αυτό το τόσο συναρπαστικό που συμβαίνει με το ελληνικό κρασί. Εμείς επιλέξαμε 50 αντιπροσωπευτικά κρασιά και ο καθένας μπορεί με αφορμή αυτό να ανακαλύψει τον κόσμο του ελληνικού κρασιού.

Είναι σαν να σας παροτρύνουμε: πηγαίνετε και επισκεφθείτε την Κεφαλλονιά ή τις άλλες οινικές ζώνες, να γνωρίσετε παραγωγούς και ποικιλίες. Και τα κρασιά αυτά δεν είναι κάθε χρόνο τα ίδια, γιατί το στυλ των κρασιών, οι ποικιλίες, οι παραγωγοί αλλάζουν χρόνο με τον χρόνο. Το ίδιο και οι κριτές. Εγώ συμμετείχα φέτος, αλλά δεν είναι δεδομένο ότι θα είμαι εδώ και του χρόνου, αλλά μπορεί να επιστρέψω μετά από δύο χρόνια, δεν το ξέρουμε».

Για τους επτά Masters of Wine που αποτελούσαν την ομάδα των κριτών, υπήρχαν αρκετές εκπλήξεις όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, άλλωστε πολλές φορές αυτό είναι και το ζητούμενο. Αν και δεν μας μίλησαν για συγκεκριμένες ετικέτες, σεβόμενοι τον θεσμό, μας είπαν ότι οι νέες σοδειές τους εντυπωσίασαν.

«Η εμφάνιση νέων οινικών project, ακόμα κι αν δεν είναι τέλεια στο ξεκίνημά τους, είναι κάτι θετικό. Οι αλλαγές στα οινοποιεία με τη νέα γενιά να αναλαμβάνει τα ηνία είναι πάντα μια καλή αφορμή για συζήτηση», λέει ο Mark Andrew. Η Caro Mauer MW από τη Γερμανία μας λέει ότι «τα ελληνικά κρασιά εξελίσσονται κάθε χρόνο και τα βήματα προς την εξωστρέφεια είναι στη σωστή κατεύθυνση».

Στο ίδιο πνεύμα είναι και η συζήτησή μας με τον Γιάννη Καρακάση MW τον ιδρυτή του project. «Συνεχίζουμε και εξελίσσουμε με τον Γρηγόρη Μιχαήλο το όραμα που θέσαμε από την αρχή, νιώθοντας σε απόλυτο βαθμό πως έχουμε στο πλευρό μας τους Έλληνες παραγωγούς που συμμετέχουν σε ένα “διαγωνισμό” ο οποίος επιβραβεύει λιγότερο από το 10% των κρασιών».

Τους μήνες που μεσολάβησαν από την ανακοίνωση της περσινής λίστας μέχρι σήμερα, η ομάδα των 50 GGW επικοινώνησε το ελληνικό κρασί με εκδηλωσεις που είχαν μεγάλη απήχηση. Στα highlights σίγουρα είναι η παρουσία των κρασιών της λίστας στο Συμπόσιο των Masters of Wine που έγινε στο Wiesbaden της Γερμανίας. Μία παγκόσμια οινική εκδήλωση που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια και συγκεντρώνει κορυφαίες οινικές προσωπικότητες.

«Είναι αυτή η μοναδικότητα του 50 GGW που δίνει βαρύτητα στο βραβείο και αναδεικνύει πραγματικά την ιδέα του greatness. Συγχαρητήρια στα περισσότερα από 200 οινοποιεία που συμμετείχαν με περίπου 600 κρασιά, γιατί το να διαγωνίζεσαι δεν είναι μόνο η μέτρηση της ποιότητας ή της εμπορικής απήχησης, είναι κυρίως η συμμετοχή και ύπαρξη φωνής στην συζήτηση για την αναγέννηση του ελληνικού κρασιού», μας λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Καρακάσης MW.

Δείτε Επίσης

Στην τρίτη έκδοσή του το project εμφανίζεται ανανεωμένο σε κάθε διάσταση. Στο διαγωνιστικό κομμάτι, στις κατηγορίες των κρασιών, στην προέλευσή τους, στους κριτές και στην αισθητική με την ελληνική μυθολογία στο επίκεντρο.
Σημαντική καινοτομία για φέτος αποτελεί η δυνατότητα για συμμετοχή που δίνει το 50 GGW | 2023 σε κρασιά του πολλά υποσχόμενου Κυπριακού αμπελώνα..

Το line-up του 50 GGW | 2023 περιλάμβανε ακόμα περισσότερες, κορυφαίες διεθνείς προσωπικότητες από το παγκόσμιο οινικό στερέωμα, γεγονός που ενισχύει την αξιοπιστία της διαδικασίας. Πιο συγκεκριμένα, τα κρασιά αξιολογήθηκαν από τους: – Julia Harding MW (Senior Editor and Writer at JancisRobinson.com), – Μark Andrew MW (Noble Rot Magazine & Restaurants), – Lenka Sedlackova MW (Senior brand manager Bancroft), – Wojciech Bońkowski ΜW (Wine Writer), – Caro Maurer MW (Journalist and Wine educator), – Demetri Walters MW (Wine Consultant), – Christophe Heynen MW (Serial entrepreneur in the wine business).

Η τελετή ανακοίνωσης των 50 κρασιών που συνθέτουν την φετινή λίστα στο τρίτο 50 Great Greek Wines θα γίνει στο Grand Resort Lagonissi στις 20 Οκτωβρίου 2023. Μέχρι τότε, λίγη υπομονή!

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!