CENTRAL WINE FAIR
ΤΟ ΜΟΥΧΤΑΡΟ

H Central Wine Fair έρχεται στις 11 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental με κρασιά από τρεις διοικητικές Περιφέρειες της χώρας μας. Οινοποιοί από την Θεσσαλία, την Αττική, την Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε οινόφιλους και επαγγελματίες.
Ένα από τα κοινά χαρακτηριστικά των περιοχών είναι ότι αποτελούν σημαντικές οινοπαραγωγικές ζώνες με μικρά και μεγάλα οινοποιεία που καλλιεργούν και αναδεικνύουν τις τοπικές ποικιλίες.

Το Grape σάς συστήνει τις μοναδικές τοπικές ποικιλίες της κάθε ζώνης με κατεύθυνση από τον βορά προς τον νότο και η δεύτερη στάση στη διαδρομή είναι η Στερεά Ελλάδα και συγκεκριμμένα η Κοιλάδα των Μουσών στη Βοιωτία, για να γνωρίσουμε το Μούχταρο.

Το Μούχταρο είναι μία από τις πιο σπάνιες, γηγενείς ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα η οποία όμως έχει καταφέρει να στρέψει πάνω της την προσοχή του κόσμου. Η παραγωγή του είναι εξαιρετικά περιορισμένη καθώς είναι φυτεμένο σε περίπου 100 στρέμματα συνολικά και έτσι κι αλλιώς πρόκειται για ποικιλία χαμηλής σχετικά στρεμματικής απόδοσης.

Η καρδιά του Μούχταρου χτυπάει στην Κοιλάδα των Μουσών. Κάτω από τις πλαγιές του Ελικώνα στα μονοπάτια του Διόνυσου, εκεί που σύμφωνα με τη μυθολογία χόρευαν οι Μούσες. Η ποικιλία πρωτοεμφανίστηκε το 1998 όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά εμφιαλωμένο κρασί βασισμένο σε αυτή από το Κτήμα Μουσών. Ο τρύγος του 2017 ήταν άλλο ένα ορόσημο, καθώς το Οινοποιείο Σαμαρτζή, φτιάχνει την πρώτη δική του μονοποικιλιακή εκδοχή. Η τρίτη προσπάθεια ήρθε και αυτή από την Κοιλάδα των Μουσών και συγκεκριμένα από τη Θηβαϊκή Γη, ένα οινοποιείο που βρίσκεται στα Βάγια. Και αυτό είναι όλο, για την γενέτειρα της ποικιλίας με τρία μόλις οινοποιεία να παράγουν κρασί από Μούχταρο σε μονοποικιλιακές εκδόσεις.
Κάποιες νέες μικρές προσπάθειες με φυτεύσεις εκτός της Κοιλάδας έχουν γίνει στα Γεράνεια και στην Εύβοια. Στην αγορά θα βρούμε κόκκινα και ροζέ κρασιά από Μούχταρο αλλά και αποστάγματα. Το Lost lake Distillery παράγει μονοποιλιακό απόσταγμα σταφυλής από Μούχταρο

Στις πιο τυπικές κόκκινες εκφράσεις του, το Μούχταρο έχει περάσει από βαρέλι και τα αρώματά του είναι ώριμων φρούτων (δαμάσκηνο) και βοτάνων με έντονη αίσθηση σοκολάτας, δέρματος και καπνού. Είναι σκούρο στο χρώμα, έχει ζουμερές τανίνες και υψηλή οξύτητα και μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης. Στις ροζέ εκδοχές η μύτη θα πάει σε φράουλες και πιο φρέσκα κόκκινα φρούτα.

Δείτε Επίσης
3o ATHENS COCTAIL FESTIVAL

Το Grape είναι χορηγός επικοινωνίας της Central Wine Fair.

Author

  • Νίκος Ιωαννίδης

    Ξεκίνησε να γίνει φωτογράφος, αλλά μόλις ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο σπουδών στράφηκε στη δημοσιογραφία. Από το 1995 ασχολήθηκε με την επικαιρότητα σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και ιστοσελίδες. Το κρασί υπήρχε πάντα στη ζωή του και κάποια στιγμή συνδυάστηκε με τη δουλειά, ενώ σήμερα αποτελεί την κύρια απασχόληση. Ταξιδεύει και καταγράφει τις οινικές περιοχές και κυρίως τις ιστορίες των ανθρώπων.

    View all posts

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!