CENTRAL WINE FAIR
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ

Η Central Wine Fair, η έκθεση που καλύπτει τρεις διοικητικές Περιφέρειες της χώρας μας, έρχεται στις 11 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental. Οινοποιοί από την Θεσσαλία, την Αττική, την Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε οινόφιλους και επαγγελματίες.
Το Grape σάς συστήνει τις μοναδικές τοπικές ποικιλίες της κάθε ζώνης με κατεύθυνση από τον βορά προς τον νότο και η τρίτη και τελευταία στάση θα είναι στον Αττικό αμπελώνα για να γνωρίσουμε την πιο πολυφυτεμένη ποικιλία στην Ελλάδα, το Σαββατιανό.
Η καρδιά του αττικού αμπελώνα είναι το Σαββατιανό, μια ποικιλία που έχει ταυτιστεί απόλυτα με την περιοχή των Μεσογείων. Παράλληλα όμως είναι και μια ποικιλία που έχει ταυτιστεί με το αρχαιότερο και «πιο παραδοσιακό κρασί» παγκοσμίως, τη Ρετσίνα.

Κάποτε παρεξηγημένο και συνδεδεμένο με κακής ποιότητας κρασιά, σήμερα γνωρίζει σημαντική άνοδο κυρίως χάρη στις πολύ καλές δουλειές των αμπελουργών και οινοποιών και ειδικότερα της νέας γενιάς. Η συστηματική μελέτη και έρευνα, η χρήση σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης του αμπελώνα και οινοποίησης, έχουν επαναφέρει την ποικιλία δυναμικά στο προσκήνιο δίνοντας νέα διάσταση στη δυναμική του σταφυλιού και έχουν αναδείξει τη δυνατότητά του να δώσει και κρασιά με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης.

Η αντοχή του σταφυλιού στη ξηρασία, αλλά και η ικανότητα του να προσαρμόζεται σε διαφορετικές εδαφολογικές συνθήκες το κάνουν μια από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες όχι μόνον του Αττικού αμπελώνα, αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας της Κεντρικής Ελλάδας, όπου αποκαλείται και Λευκή Κουντούρα.
Στην Αττική υπάρχουν και σήμερα αμπελώνες μεγάλης ηλικίας, ακόμα και πάνω από 80 ετών διαμορφωμένοι σε κύπελλο. Ένα από μεγάλα ατού των κρασιών από Σαββατιανό είναι η πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής.


Ο πολυδύναμος χαρακτήρας του Σαββατιανού μας προσφέρει κρασιά διαφορετικών τύπων ανάλογα με την προσέγγιση και τη φιλοσοφία κάθε οινοποιείου. Συνήθως είναι φρέσκα, μαλακά, φρουτώδη και ευχάριστα με ισορροπημένη οξύτητα. Υπάρχουν κρασιά από Σαββατιανό με μεγάλη συμπύκνωση και πολυπλοκότητα. Εκδοχές με ωρίμανση σε βαρέλι, ήπιων παρεμβάσεων και orange, αφρώδη και φυσικά Ρετσίνες. Ειδικά οι νέες εκδοχές της Ρετσίνας με προσεκτική χρήση του ρετσινιού και προσεγμένες οινοποιήσεις δίνει κρασιά με χαρακτήρα, πολύ ευχάριστα αρώματα και γεύση.

Τα κύρια γευστικά χαρακτηριστικά των κρασιών από Σαββατιανό έχουν να κάνουν με αρώματα φρούτων, λουλουδιών και βοτάνων σε μύτη και στόμα.Ανάλογα με τον τύπο του κρασιού θα βρούμε και διαφορετικούς ιδανικούς συνδυασμούς με πιάτα στο τραπέζι.

Δείτε Επίσης
ΤΟ ROSSO DI MONTALCINO ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ


Στην έκθεση Central Wine Fair θα παρουσιαστούν 35 μονοποικιλιακές εκδοχές Σαββατιανού αλλά και κρασιά με blend όπου περιέχεται η ποικιλία ενώ οι Ρετσίνες θα έχουν τον δικό τους ξεχωριστό χώρο.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ GRAPE

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!