ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΠΟΠ & ΠΓΕ

Τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊοντα που παράγονται στην ΕΕ θα αποκτήσουν ονοματεπώνυμο και αυτό δεν θα είναι άλλο από του παραγωγού. Τα πιο σημαντικά όργανα της ΕΕ έφτασαν σε μια συμφωνία για νέα κανονιστική ρύθμιση της ΕΕ για τη γεωργική γεωπροστασία στις 24 Οκτωβρίου μετά από χρόνια διαμάχη.

Βάση για τις συζητήσεις αποτελεί μια πρόταση κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία χρονολογείται στις 31 Μαρτίου 2022. Επικεφαλής των διαπραγματεύσεων είναι ο Ευρωβουλευτής Paolo De Castro, ο Ισπανός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Luis Planas και ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Janusz Wojchechowski. Η ΕΕ ενδιαφέρεται κυρίως για την καλύτερη προστασία των προϊόντων με γεωγραφικές ενδείξεις και ονομασίες  παραδοσιακών προϊόντων.

“Εισάγουμε την υποχρέωση να αναγράφεται το όνομα του παραγωγού στην ετικέτα κάθε Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ). Καταργούμε επίσης μια για πάντα τα κενά στο σύστημα που επιτρέπουν την παράνομη εκμετάλλευση της φήμης μιας ΠΓΕ. Συγκεκριμένα, αιτήσεις για την εγγραφή παραδοσιακών ονομάτων, όπως αυτό του κροατικού Prosek, δεν μπορούν πλέον να ληφθούν υπόψη επειδή είναι πανομοιότυπα ή ευφυέστερα των ονομάτων μιας υπάρχουσας ΠΟΠ ή ΠΓΕ”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής Paolo De Castro.

Τα προϊόντα που έχουν ιστορικούς δεσμούς με μια περιοχή θα προστατεύονται επίσης στο διαδίκτυο. Γι’ αυτόν τον σκοπό, θα εισαχθεί ένα σύστημα άμεσου αποκλεισμού γεωγραφικού περιεχομένου παράνομης φύσης. Επιπλέον, ο ρόλος των συνεταιρισμών προστασίας και των ενώσεων παραγωγών θα ενισχυθεί. “Εάν τα προϊόντα ΠΓΕ χρησιμοποιούνται ως συστατικά, είναι απαραίτητο να ενημερώνονται σχετικά με τη χρήση του προϊόντος. Τα κράτη μέλη που επιθυμούν μπορούν επίσης να προβλέπουν την υποχρέωση γραπτής άδειας από τους συνεταιρισμούς προστασίας,” εξήγησε ο De Castro.

Δείτε Επίσης
ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

Μετά την ολοκλήρωση των διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων, το κείμενο της συμφωνίας θα προωθηθεί στην ειδική επιτροπή του Συμβουλίου για τη Γεωργία, η οποία θα πρέπει να δώσει το επίσημο πράσινο φως. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από την πλευρά του, θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την τελική έγκριση με ψηφοφορία στην Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης. Η τελική ψηφοφορία στην Ολομέλεια αναμένεται μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Ο νέος κανονισμός της ΕΕ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2024.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!