ΕΝΑΣ SOMMELIER ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ

Ο Jan Konetzki είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς sommelier στον κόσμο με όψη celebrity. Έχει βραβευτεί τέσσερις φορές ως sommelier της χρονιάς στη Μεγάλη Βρετανία, έχει εργαστεί σε κορυφαία εστιατόρια με ξεχωριστό του σταθμό τα τρία χρόνια ως επικεφαλής στο εστιατόριο του Gordon Ramsay και έχει φροντίσει πολλά κελάρια ιδιωτών όπως αυτό του David Beckham.
Είναι Director of Wine στο Four Seasons Hotel London, συμπεριλαμβανομένου και του Ten Trinity Square private members’ club που έχει γίνει σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες του Château Latour.

Από το 2018 έχει ιδρύσει τη δική του ομώνυμη εταιρία προσφέροντας απλόχερα μία ευρεία γκάμα υπηρεσιών όπως συμβουλευτική, εκπαιδεύσεις, παρουσιάσεις ακόμα και στρατηγική επικοινωνίας, όλα γύρω από το κρασί.
Το Grapemag.gr πέρασε λίγο χρόνο μαζί του, μία ανάσα πριν το ξεχωριστό Wine Dinner στο εστιατόριο Pelagos που έχει επιμεληθεί οινικά.

G Ποιος είσαι;
JK Το όνομά μου είναι Jan Konetzki και είμαι ανεξάρτητος sommelier με έδρα το Λονδίνο. Πελάτες μου είναι σεφ με αστέρια Michelin, κορυφαία ξενοδοχεία και γνωστοί ιδιώτες.

G Περίγραψε μας μία τυπική μέρα σου.
JK Δεν υπάρχουν τυπικές μέρες και μου αρέσει πολύ αυτό.
«Meditation, wine, sleep, repeat!»

G Έχεις ένα αρκετά εντυπωσιακό βιογραφικό. Θα μπορούσες από αυτό να ξεχωρίσεις ως αγαπημένη κάποια συνεργασία;
JK Όλες οι προτάσεις στις οποίες τελικά λέω ναι είναι ιδέες και συνεργασίες που με ενθουσιάζουν. Αυτό είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα μεγάλα οφέλη της αυτοαπασχόλησης. Τη δεδομένη στιγμή είμαι πολύ ενθουσιασμένος για τη συνεργασία μου με το Luca Piscazzi στο Pelagos.

G Αν μπορούσες να κάνεις κάποια άλλη δουλειά, ποια θα ήταν αυτή και γιατί;
JK Στον κόσμο των ξενοδοχείων και της φιλοξενίας θα ήμουν μάλλον concierge, καθώς μου αρέσει να κάνω το αδύνατο δυνατό.

G Αν πραγματικά μπορεί να έχει ισχύ μία τέτοια ερώτηση σε ένα sommelier.
Ποιο είναι το αγαπημένο σου κρασί;
JK Το αγαπημένο μου κρασί είναι πάντα το επόμενο, αυτό που δεν έχω δοκιμάσει ακόμα. Εκείνο που θα με κάνει να ανακαλύψω κάτι νέο και θα μου αφηγηθεί μία διαφορετική ιστορία.

G Αγαπημένη ποικιλία και προέλευση;
JK Την ώρα που μιλάμε η αγαπημένη μου περιοχή είναι το Bordeaux και αγαπημένη μου ποικιλία το Cabernet Sauvignon. Μόλις παρέλαβα μερικά εκπληκτικά double magnum Grand Vin Chateau Latour 1999 για το δείπνο στο Four Seasons Athens.

G Έχεις αγαπημένα εστιατόριο και μπαρ;
JK Αυτήν τη στιγμή το αγαπημένο μου μπαρ στο Λονδίνο είναι το Soma για τα κοκτέιλ του. Εστιατόρια ξεχωρίζω πολλά, αλλά πραγματικά έμεινα έκπληκτος στο Plentitude στο ξενοδοχείο Cheval Blanc στο Παρίσι.

G Πιστεύεις ότι το ελληνικό κρασί έχει την παρουσία που του αξίζει και του αντιστοιχεί σε λίστες κρασιών ανά τον κόσμο;
JK Όχι, σίγουρα δεν έχει την παρουσία που θα έπρεπε. Ωστόσο, χαίρομαι που βλέπω όλο και πιο συχνά, όλο και περισσότερα ελληνικά κρασιά σε λίστες κρασιών σε όλον τον κόσμο.

G Έχεις κάποιο αγαπημένο ελληνικό κρασί ή/και ελληνική ποικιλία?
JK Επισκέπτομαι κάθε χρόνο για λίγες ημέρες τα ελληνικά νησιά και κάπως περιορίζω τις δοκιμές μου είτε στα τοπικά κρασιά/ποικιλίες ή στις εκεί διαθέσιμες wine lists. Ένα κρασί που με είχε εντυπωσιάσει πολύ όταν το δοκίμασα είναι η Λημνιώνα από το Κτήμα Ζαφειράκη. Ένα κρασί που για μένα δίνει άλλη διάσταση στο προφίλ των ελληνικών κόκκινων κρασιών. Είναι τραγανό, πιο φυτικό και πιο ελαφρύ στιλιστικά.

G Ποιο είναι το πιο αιρετικό food & wine pairing που έχεις κάνει ποτέ;
JK Chateau Grillet 1990 με καραβίδα braisé και λευκή τρούφα.

G Το πιο ακριβό κρασί στο κελάρι σου;
JK Στο κελάρι του Four Seasons Ten Trinity Square, το Château Latour του 1961.

Δείτε Επίσης
Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

G Το πιο πολύτιμο κρασί στο κελάρι σου;
JK Μάλλον το λευκό κρασί από τον αμπελώνα Eisele στην Καλιφόρνια που παραλαμβάνουμε κάθε χρόνο σε εξαιρετικά περιορισμένη ποσότητα.

G Τι δεν έχεις καταφέρει ακόμα επαγγελματικά;
JK Να γίνω ο πρώτος sommelier στο φεγγάρι…

G Είσαι εξαιρετικά καλοντυμένος. Ποιο είναι το αγαπημένο αντικείμενο στη γκαρνταρόμπα σου;
JK Ω σε ευχαριστώ! Ένας χαρτοφύλακας Bottega Veneta. Ήταν αποχαιρετιστήριο δώρο από την ομάδα του Gordon Ramsay πριν από λίγα χρόνια.

G Ποιον θα προσκαλούσες στο δείπνο των ονείρων σου;
JK Carl Lagerfeld, Ιησούς ο Ναζωραίος, Iris Apfel, Jean d’arc, Erykah Badu και Ru Paul.

G Τι σημαίνει για σένα το «Πες μου ποιος είσαι και θα σου πω τι να πιεις»;
JK Είναι ένα απόσπασμα που από τον πρώτο μάλλον foodie του 19ου αιώνα Jean Anthelme Brillat-Savarin. Σημαίνει πως σε όλους μας αντιστοιχεί ένα ποτό, το οποίο μάλιστα μπορεί να μην είναι ποτέ το ίδιο…

G Τι να περιμένουμε από το wine dinner με το Luca Piscazzi στο Pelagos;
JK Να περιμένετε υπέροχες κλασικές γεύσεις και απροσδόκητες ανακαλύψεις.
Κρασιά που έχουν έρθει κατευθείαν από τα κελάρια των Kτημάτων και θα ανοιχτούν για να προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις πλάι στα πιάτα του chef.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!