Ενα masterclass διαφορετικό από τα συνηθισμένα οργάνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας 16 Μαΐου οι Οινοποιοί της Βόρειας Ελλάδας. Με ένα μοναδικό concept, παρουσιάστηκαν 26 διαφορετικά κρασιά, όχι όμως σαν ετικέτες αλλά με κύριο γνώμονα τις ποικιλίες. Η τυφλή γευσιγνωσία που συντόνισε ο MW Κωνσταντίνος Λαζαράκης στις εγκαταστάσεις του WSPC έγινε στο πλαίσιο προγράμματος εκπαίδευσης- προώθησης που “τρέχει” η Ένωση Οινοποιών της Βόρειας Ελλάδας, στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Το ίδιο ακριβώς masterclass παρουσιάστηκε την ίδια ώρα σε αίθουσα γευσιγνωσίας στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης Prowein στο Ντίσελντορφ. Όπως είπε η Αλεξάνδρα Ανθίδου, υπεύθυνη επικοινωνίας και marketing της Ένωσης, οι τρεις άξονες του προγράμματος που αποτελούν και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή σε αυτό, περιλαμβάνονται και στις αξίες της Ένωσης. Αυτοί είναι:
- Παραγωγή οίνων με ένδειξη ΠΟΠ και ΠΓΕ
- Προσπάθεια περιορισμού του χύμα κρασιού και ανάδειξη του ποιοτικού εμφιαλωμένου
- κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο (Wine in moderation).
“Θεωρώ πολύ σημαντικό το άνοιγμα στις τοπικές αγορές και φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα αποφάσισαν να στραφούν και σε αυτή την κατεύθυνση διαθέτοντας σημαντικά κονδύλια. Δεν είναι μόνο οι τρίτες χώρες στις οποίες πρέπει να γίνει προσπάθεια προώθησης του ελληνικού κρασιού, το ίδιο πρέπει να γίνεται και στην εσωτερική αγορά” είπε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης.
Με στόχο την γνωριμία με τις γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες του αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας αλλά και των διαφορετικών οινοπαραγωγικών περιοχών που απλώνονται από τον Έβρο μέχρι την Ήπειρο, οι φιάλες μπήκαν στις θήκες και δοκιμάστηκαν σε έντονο και γρήγορο ρυθμό.
Η γευσιγνωσία ήταν πρόκληση και για τους ίδιους τους παραγωγούς καθώς τους ζητήθηκε να επιλέξουν από τη γκάμα τους και να στείλουν, το κρασί (ετικέτα και χρονιά) που οι ίδιοι θεωρούν ότι τους αντιπροσωπεύει καλύτερα και βρίσκεται στο απόγειο της εξέλιξής του. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε οινοποιείο- μέλος της Ένωσης συμμετείχε στο masterclass με ένα κρασί.
Αρχική » EXTRAVAGANZA MASTERCLASS: ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποτέλεσμα ήταν να δοκιμαστεί η ίδια ποικιλία σε διαφορετικές εκδοχές. Για παράδειγμα είδαμε Ασύρτικα με διαφορετικά στυλ οινοποίησης, ή Sauvignon Blanc προερχόμενα από διαφορετικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ενώ αυτό οδήγησε και στο εντυπωσιακό φινάλε με 8 κρασιά φτιαγμένα από Ξινόμαυρο. Από το πιο φρέσκο του 2019 μέχρι τις δύο εντυπωσιακές Νάουσες του 2007, τα κρασιά μετέφεραν στα ποτήρια μας τις εκφράσεις δτου terroir. Από τις εντός ζώνης ΠΟΠ του Αμυνταίου και της Νάουσας, αλλά και περιοχές όπως η ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας ή οι Πλαγιές Πάικου κοντά στη Γουμένισσα που παράγονται κρασιά με ένδειξη Προστατευόμενης Γεωγραφικής Προέλευσης.
Η επαφή των συμμετεχόντων με τις ποικιλίες, χωρίς να επηρεάζονται από τις ετικέτες των κρασιών οδήγησε σε μια γευσιγνωσία που είχε πραγματικά τα Καλύτερα της Βόρειας Ελλάδας” και άφησε πολύ καλές εντυπώσεις.