ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΥ

grape

Πανηγύρι γεύσεων και εμπειριών στο Φεστιβάλ του «Γαστρονόμου»

Μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στην ελληνική γεύση στήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Πειραιώς 260, εκεί όπου άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας — παραγωγοί, οινοποιοί, τεχνίτες, ακαδημαϊκοί, σεφ και αγιορείτες μοναχοί — συναντήθηκαν σε ένα πολύχρωμο πανηγύρι που διοργάνωσε το περιοδικό Γαστρονόμος.

Κοινός παρονομαστής όλων; Η αγάπη για τη μακρά ελληνική παράδοση και τη σύγχρονη δημιουργικότητα που την ανανεώνει. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν food talks και wine talks, μαθήματα μαγειρικής και παρουσιάσεις παραδοσιακών τεχνών — από την τέχνη του καλαθοπλέχτη της Λήμνου έως τον αγγειοπλάστη της Σίφνου.

Δεκατέσσερις μάγειρες και μαγείρισσες, εκπροσωπώντας περισσότερα από είκοσι εστιατόρια, μαγείρεψαν για το κοινό, που σχημάτισε ουρές στο τέλος της εκδήλωσης, μετά την απονομή των Βραβείων του Γαστρονόμου, για να γευτεί μοναδικά πιάτα και δημιουργίες που τίμησαν την ελληνική κουζίνα.

Wine Talks: Ένα ταξίδι στον κόσμο του ελληνικού κρασιού

Από νωρίς, τα εισιτήρια για τα Wine Talks είχαν εξαντληθεί. Έξι κορυφαίοι Έλληνες οινοποιοί συμμετείχαν σε 30λεπτες συναντήσεις, όπου οι γευστικές δοκιμές συνδυάστηκαν με εμπνευσμένες συζητήσεις γύρω από το κρασί και τον τόπο του.

Ο οινικός βορράς και νότος — Νάουσα και Πελοπόννησος — ενώθηκαν μέσα από τις αφηγήσεις του Στέλλιου Μπουτάρη και του Γιώργου Σκούρα, που μίλησαν για τη «γοητεία του κλασικού», παρουσιάζοντας τις εμβληματικές ετικέτες τους: Ράμνιστα και Μέγας Οίνος.

Στη συνέχεια, οι Αποστόλης Θυμιόπουλος και Άγγελος Ιατρίδης του Κτήματος Άλφα ανέδειξαν το θέμα «Παράδοση και Καινοτομία», μιλώντας για τις διαφορές του Ξινόμαυρου της Νάουσας από εκείνο του Αμυνταίου, αλλά και για τις προκλήσεις που συνοδεύουν την καλλιέργεια αυτής της τόσο σημαντικής ποικιλίας του ελληνικού βορρά. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να συγκρίνουν δύο εκφράσεις του Ξινόμαυρου: το Καιάφας του Θυμιόπουλου και το Ξινόμαυρο Reserve από το Κτήμα Άλφα.

Οι συναντήσεις αυτές ολοκληρώθηκαν με μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αμπελώνας της Σαντορίνης. Οι Πάρις Σιγάλας και Βαγγέλης Γεροβασιλείου τόνισαν ότι ο ιστορικός αμπελώνας βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, επισημαίνοντας το ζήτημα του νερού ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για το μέλλον του νησιού. Απηύθυναν έκκληση για την ολοκλήρωση των έργων διαχείρισης των υδάτινων πόρων, μέσω βιολογικού καθαρισμού και αφαλατώσεων.

Η γευστική δοκιμή των εμβληματικών ετικετών Acolumbo και Terrasea υπενθύμισε σε όλους πόσο μοναδικά κρασιά γεννά η γη της Σαντορίνης — ένας τόπος όπου η παράδοση και η αυθεντικότητα παραμένουν ζωντανές μέσα σε κάθε ποτήρι.

Ξεχωριστή στιγμή αναμφίβολα ήταν η βράβευση του Κώστα Σπηλιάδη, ιδρυτή της εστιατορικής αλυσίδας Mylos που έχει αναδείξει όσο λίγοι την ελληνική γαστρονομία σε διαθνές επίπεδο.

TAGS.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέες Ετικέτες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!