ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ

Ο Δήμος Αμυνταίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την ομάδα οινοποιών «Αμύνταιον Οίνος», διοργανώνουν το πρώτο Φεστιβάλ Ξινόμαυρου.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 18 και 19 Νοεμβρίου στην αίθουσα του επισκέψιμου τμήματος του Κτήματος Δημόπουλου που βρίσκεται στο Ξινό Νερό της Φλώρινας. Στις δράσεις του φεστιβάλ, περιλαμβάνονται συζητήσεις για την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση, με εισηγήσεις καταξιωμένων επιστημόνων αλλά και ενότητες για τον οινοτουρισμό και την τοπική γαστρονομία. Το κλείσιμο της πρώτης ημέρας περιλαμβάνει οινογνωσία με κρασιά από τα οινοποιεία του Αμυνταίου που συμμετέχουν στην ομάδα «Αμύνταιον Οίνος» ενώ τη δεύτερη ημέρα έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στους αμπελώνες και το οινοποιείο του Κτήματος Άλφα και δοκιμή κρασιών από τα οινοποιεία που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.

Το Αμύνταιο είναι μία από τις τέσσερις αμπελουργικές ζώνες Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) όπου το Ξινόμαυρο είναι πρωταγωνιστής. Είναι η βορειότερη, έχει το μεγαλύτερο μέσο υψόμετρο και ψυχρό κλίμα ενώ η μορφολογία του εδάφους με τις λίμνες, τους λόφους και τις πλαγιές δημιουργούν ξεχωριστές και ιδιαίτερες συνθήκες για την καλλιέργεια του αμπελιού.
Τα μοναδικά αφρώδη και ροζέ ΠΟΠ κρασιά από Ξινόμαυρο ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους καθώς δεν τα συναντάμε με αυτή την κατηγοριοποίηση σε άλλες ζώνες,  χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παράγονται και εξαιρετικά, υψηλής ποιότητας, ήσυχα ροζέ και κόκκινα κρασιά τα οποία έχουν τα δικά τους τυπικά χαρακτηριστικά. Στα ψυχρού κλίματος κρασιά από Ξινόμαυρο του Αμυνταίου θα βρούμε κυρίως φρεσκάδα και φινέτσα με έντονα φρουτώδη χαρακτήρα, χωρία να χάνεται η οξύτητα και η αίσθηση της πολυπλοκότητας που χαρακτηρσίζει την ποικιλία.

Δείτε Επίσης

Author

  • Νίκος Ιωαννίδης

    Ξεκίνησε να γίνει φωτογράφος, αλλά μόλις ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο σπουδών στράφηκε στη δημοσιογραφία. Από το 1995 ασχολήθηκε με την επικαιρότητα σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και ιστοσελίδες. Το κρασί υπήρχε πάντα στη ζωή του και κάποια στιγμή συνδυάστηκε με τη δουλειά, ενώ σήμερα αποτελεί την κύρια απασχόληση. Ταξιδεύει και καταγράφει τις οινικές περιοχές και κυρίως τις ιστορίες των ανθρώπων.

    View all posts

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!