ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

Το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Μαΐου, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις της Δραμοινογνωσίας με τα οινοποιεία της Δράμας να ανοίγουν τις πόρτες τους στους οινόφιλους. Η μεγάλη γιορτή με πρωταγωνιστή το κρασί, άρχισε στις 20 Μαΐου και ήδη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής αλλά και επισκεπτών. 

Εστιατόρια, στέκια της πόλης, σοκάκια και μαγαζιά γέμισαν κόσμο. Μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα, οινικά συνέδρια και ημερίδες και βέβαια τα κρασιά της περιοχής, έδωσαν τον εορταστικό τόνο. Πληροφορίες για τις εκδηλώσεις του τελευταίου τριήμερου της Δραμοινογνωσίας μπορείτε να βρείτε στα social media. Facebook και Instagram

Γιορτάζοντας την Δραμοινογνωσία μαζί με τις “Ανοιχτές Πόρτες”,  το τελευταίο σαββατοκύριακο του Μαΐου, στα οινοποιεία της Δράμας έχουν ετοιμάσει γευσιγνωσίες, δράσεις και πολλές εκπλήξεις για τους επισκέπτες.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΩΝ

Κτήμα Παυλίδη στα Κοκκινόγεια

Το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Μαΐου θα είναι ανοικτό 11:00-18:00. Θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ημερίδα σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Σάββατο 28 Μαΐου 11:00-13:30 με θέμα: «Αξιοποίηση του μικροβιακού terroir των αμπελώνων  για την ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών των τοπικών οίνων – PavlidisTerroir». Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος και μόνο με κράτηση θέσεων στη γραμματεία του οινοποιείου.

Oenops (Καρατζά) στα Κοκκινόγεια

Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Μαΐου το οινοποιείο θα είναι ανοικτό 11:00-18:00 στο οινοφιλο κοινό για ξενάγηση, σεμινάρια οίνου και οινογευσία  όλων των προϊόντων με εδέσματα της περιοχής, μουσική και εκπλήξεις.

Κτήμα Τέχνη Οίνου στο Μικροχώρι

Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Μαΐου το οινοποιείο θα είναι ανοικτό 11:00-18:00. Θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις και δοκιμασίες  των κρασιών συνοδεία μουσικής. Επίσης είναι σε εξέλιξη  έκθεση ζωγραφικής από το εικαστικό εργαστήρι της Κατερίνας Σταματίου.

Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη στην Αδριανή

 Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Μαΐου από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 18.00 θα γίνονται ξεναγήσεις στους χώρους του οινοποιείου ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Το Σάββατο 12:00-13:30 θα γίνει Masterclass με τίτλο «Ένα τέλειο ταίριασμα».  Τι κρασί θα πρέπει να επιλέξουμε για το πιάτο μας; Πώς μπορούμε να πετύχουμε την τέλεια αρμονία στο τραπέζι; Υπάρχουν πιάτα «wine killers»; Ο οινογράφος, σύμβουλος  και καθηγητής οινοχοΐας Σίμος Γεωργόπουλος αναλύει όλα τα μυστικά του food pairing και γίνεται οδηγός σε ένα απολαυστικό διαδραστικό παιχνίδι! Κόστος συμμετοχής: 15 ευρώ/άτομο. 

Live μουσική 15:00-18:00 με το συγκρότημα «Johnny Rumble and the law 4000», που θα συνοδεύσει την εκδήλωση με Rock&Roll κομμάτια.

Την Κυριακή 29 Μαΐου το Masterclass που θα γίνει 12:00-13:30 έχει τίτλο: «Κρασί, πώς να το απολαύσουμε καλύτερα». Θερμοκρασίες, μετάγγιση, ποτήρια: ο Σίμος Γεωργόπουλος εξηγεί τα πάντα γύρω από το «ντάντεμα του κρασιού» και μας βοηθάει να μεγιστοποιήσουμε την ευχαρίστηση που προσφέρει μια ποιοτική φιάλη. Κόστος συμμετοχής: 15 ευρώ/άτομο. Τα έσοδα από τα δύο Masterclass θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό, για τον οργανισμό ∙Make a Wish∙ Ελλάδος. Θέσεις διαθέσιμες κατόπιν κράτησης και για περιορισμένο αριθμό ατόμων.

 Live μουσική 15:00-18:00 από  την μπάντα «Μπλε Μύρτιλα». Το Live πρόγραμμα που κλείνει τις εκδηλώσεις του Κτήματος για τη Δραμοινογνωσία του 2022, θα συνοδεύσει ο Πολιτιστικός σύλλογος Λατινοαμερικάνικης Κουλτούρας  «Kavalatino», με λάτιν χορούς όπως Salsa, Swing και Twist.

Chateau Nico Lazaridi στην Αγορά

Το οινοποιείο θα είναι ανοικτό 11:00-18:00 με πρόγραμμα ξεναγήσεων και γευστικές δοκιμές επιλεγμένων οίνων. 

Κτήμα Γέννημα Ψυχής (Μανωλεσάκη) στην Αδριανή

Το οινοποιείο θα είναι ανοιχτό την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Μαΐου για ξεναγήσεις. Το Σάββατο στις 21.00 οργανώνεται Λάτιν πάρτι με cocktail ενώ την Κυριακή 29 Μαΐου θα γίνει Κρητικό γλέντι που θα αρχίσει στις 12.00.

Κτήμα Οινογένεσις στην Αδριανή

Την εβδομάδα της Δραμοινογνωσίας  από τις 23 έως τις 29 Μαΐου θα φιλοξενηθούν, στην κάβα του οινοποιείου, έργα τέχνης των ζωγράφων Νικόλα Φωτιάδη και Βασίλη Σιββά από το καλλιτεχνικό εργαστήρι “Συναύγεια”. Το Σάββατο  28 Μαΐου 17:30 -18:30 έχει προγραμματιστεί χορευτική παράσταση από τον Σύλλογο Αθλητισμού και Χορού «Dance and Fitness». Αργότερα στις 19:30 και μέχρι τις 22:00 ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Διποτάμων Δράμας  «Ο Άγιος Νικόλαος» παρουσιάζει την οινική παράδοση του Πόντου μέσα από αφηγήσεις και τραγούδια. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν τα χορευτικά του τμήματα.

Την Κυριακή 29 Μαϊου στις 13.00 θα γίνει ένα mini σεμινάριο για όσους ενδιαφέρονται για το κρασί και θέλουν να μάθουν περισσότερα για αυτό από τον sommelier Δημήτριο Βουνάση. Απαραίτητη η κράτηση λόγω περιορισμένων θέσεων. Τηλ. κρατήσεων: 2521301048 – 6907915234

Στις 19.30 θα αρχίσει το cocktail Party. Closing time με τις μουσικές επιλογές του dj Jorgio Kioris της Movement Recordings  και τη δημιουργία μοναδικών κοκτέιλ με τους οίνους του οινοποιείου των bartender Γιώργου Βένου και Κλήμη Σουλικίδη.

Παράλληλα, θα “τρέχει” ωριαίο πρόγραμμα ξεναγήσεων από τους οινολόγους Μπάκη και Αλέξανδρο Τσάλκο.

 Κτήμα Μιχαηλίδη στον Άγιο Αθανάσιο 

Το Σάββατο 11:00-18:00 θα πραγματοποιηθεί γευσιγνωσία κρασιών,

ενώ την Κυριακή το οινοποιείο θα είναι κλειστό.

Το Κτήμα Ερυθρού Ρόδου και το Κτήμα Χρήστου Κλωναρίδη, δεν είναι επισκέψιμα.

Την Κυριακή 29 Μαΐου, τελευταία μέρα των εκδηλώσεων θα διεξαχθεί ο 4ος Αγώνας Ανώμαλου Δρόμου «Drama Wine Trail». Ο αγώνας γίνεται με σκοπό την ανάδειξη των αμπελώνων και των οινοποιείων της Ηδωνίδας γης της Δράμας. Οι δρομείς θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την ανοιξιάτικη φύση μέσα από τους αμπελώνες και να περάσουν μέσα από οινοποιεία σε έναν αγώνα ήπιων χαρακτηριστικών που απευθύνεται σε όλους τους δρομείς ανεξαρτήτως επιπέδου. Η συνολική απόσταση που θα διανύσουν ειναι 12 χιλιόμετρα, ενώ σημείο εκκίνησης και τερματισμού θα είναι το  κτίριο της Κοινότητας Αδριανής.

ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

Η οινοπαραγωγική ζώνη της Δράμας, σχεδόν άγνωστη μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 έχει εξελιχθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Χωρίς κανένα από τα βασικά στοιχεία ανάδειξης μιας οινικής ζώνης ( π.χ τοπικές ποικιλίες, ζώνες ΠΟΠ ) αλλά με μεγάλες και σοβαρές επενδύσεις των οινοποιών στο αμπέλι και στην παραγωγική διαδικασία έχει αναδειχθεί πλέον σε μία από τις κορυφαίες ζώνες της Ελλάδας και συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Τα οινοποιεία επενδύουν σοβαρά και στο κομμάτι του οινοτουρισμού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Δραμοινογνωσία για την διοργάνωση της οποίας συνεργάζονται η Περιφέρεια, Δήμοι, τοπικοί φορείς, σύλλογοι και ιδιώτες. Στην περιοχή της Δράμας ανοίγουν νέα οινοποιεία, ενώ τα κρασιά αποσπούν συνεχείς διακρίσεις σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς.

Στην πρόσφατη ProWein, τη διεθνή έκθεση κρασιού και ποτών που έγινε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων του διαγωνισμού Mundus Vini που είχε γίνει στις αρχές της άνοιξης. Συμμετείχαν οινοποιεία από όλο τον κόσμο με συνολικά 11.000 κρασιά. Ανάμεσα στις ελληνικές συμμετοχές ξεχώρισαν τα κρασιά από δύο οινοποιεία της Δράμας. Κορυφαίο ελληνικό κρασί μεταξύ όσων συμμετείχαν ( και καλύτερο ελληνικό λευκό) αναδείχθηκε η Μαλαγουζιά 2021 του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη που κέρδισε και το βραβείο «Best Producer Greece». Ο Γεράσιμος Λαζαρίδης, μίλησε στο grapemag.gr με αφορμή αυτές τις δύο διακρίσεις. 

Δείτε Επίσης
3ο ΟΙΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΗΒΑΣ

Ο Γεράσιμος Λαζαρίδης παραλαμβάνει τα βραβεία του Διαγωνισμού Mudus Vini Photo Credit #MeiningerVerlag Sascha Kreklau

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι ως αμπελοκαλλιεργητές και ως οινοπαραγωγοί για την επιβράβευση με τη διάκριση του καλύτερου οινοπαραγωγού από την Ελλάδα. Η προσήλωση του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη στην ανάδειξη περιοχών της Δράμας με δυνατότητα για παραγωγή οίνων με υψηλή ποιότητα είναι κάτι που αποτελεί στρατηγικό στόχο για εμάς και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο» μας λέει χαρακτηριστικά. 

Μιλώντας για το συγκεκριμένο κρασί, την Μαλαγουζιά  αναφέρεται κυρίως στην περιοχή από όπου προέρχονται τα σταφύλια και στην προσπάθεια της ομάδας του Κτήματος. «Η δημιουργία ενός πρότυπου αμπελώνα πλέον των 350 στρεμμάτων στο ορεινό Κατάφυτο Δράμας με υψόμετρο 900 μέτρων, νότια έκθεση και εδάφη με ξεχωριστή σύνθεση ήταν κάτι που πιστέψαμε ότι θα έδινε ξεχωριστά κρασιά. Ένα από αυτά είναι η single vineyard Domaine Costa Lazaridi Malagousia που με τα εκρηκτικά αρώματα και τη φρεσκάδα της εκφράζει άριστα τη συγκεκριμένη περιοχή και διακρίθηκε με χρυσό μετάλλιο αλλά και ως ο καλύτερος λευκός οίνος από την Ελλάδα.

Από το Κατάφυτο προέρχονται και τα σταφύλια ποικιλίας Sauvignon Blanc που χρησιμοποιούνται στον Amethystos Fumé ο οποίος ωριμάζει σε δρύινες δεξαμενές και βαρέλια και έλαβε το δεύτερο χρυσό. Με ένα ακόμη χρυσό διακρίθηκε και ο Amethystos cava αυτή τη φορά από τον αμπελώνα της Καλής Βρύσης όπου το 23 ετών Cabernet Franc διαπρέπει με την πολυπλοκότητα και την ξεχωριστή δομή του. Επίσης, με ασημένιο βραβείο διακρίθηκαν τα ερυθρά Chateau Julia Merlot και Chateau Julia Agiorgitiko και τα ροζέ Amethystos και Domaine Costa Lazaridi κάτι που επιβεβαιώνει το σταθερά υψηλό ποιοτικό επίπεδο.»

Καλύτερο ελληνικό κόκκινο κρασί, μεταξύ όσων διαγωνίστηκαν στον 30ό Διαγωνισμό Mundus Vini ανακηρύχθηκε το Emphasis Αγιωργίτικο 2018 από το Κτήμα Παυλίδη.  Το Κτήμα απέσπασε συνολικά 4 μετάλλια. Ο οινολόγος και Γενικός Διευθυντής του, Παναγιώτης Κυριακίδης απάντησε στις ερωτήσεις του grapemag.gr αμέσως μετά την τελετή βράβευσης.

Ο Παναγιώτης Κυριακίδης παραλαμβάνει το βραβείο για το Κτήμα Παυλίδη στο Διαγωνισμό Mudus Vini
Photo Credit #MeiningerVerlag Sascha Kreklau

G: Τι σημαίνει για εσάς στο Κτήμα Παυλίδη η διάκριση αυτή;

Π.Κ.: Η βράβευση έρχεται από έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς κρασιού στον κόσμο και αυτό την κάνει πολύ σημαντική. Τέτοιου επιπέδου βραβεία, βοηθούν φυσικά στην εμπορικότητα. Στο εξωτερικό ακόμα περισσότερο καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν ευκολότερα κρασί με διεθνείς διακρίσεις, από κάποιο που δεν έχει. Στο μονοπώλιο πώλησης αλκοολούχων στον Καναδά μάλιστα είναι από τις παραμέτρους που έχουν βαρύτητα στην επιλογή των κρασιών που μπαίνουν στα ράφια.

Είναι κάτι σημαντικό λοιπόν, εμείς έχουμε καταφέρει να κερδίζουμε βραβεία κάθε χρόνο. Είναι μια αναγνώριση της συνολικής προσπάθειας και λειτουργεί πολύ θετικά για την ομάδα που συμμετέχει σε όλη τη διαδικασία. Είναι μια επιβράβευση της προσπάθειας.  Οι γεωπόνοι κάνουν εξαιρετική δουλεια, το ίδιο οι άνθρωποι που είναι στο εμπορικό κομμάτι ή σε κάθε άλλο στάδιο. Έρχεται στο τέλος όμως ο οινολόγος και παίρνει το βραβείο κι όλη τη δόξα. 

G.: Τι είναι αυτό που κάνει τη Δράμα να ξεχωρίζει ως οινική ζώνη;

Π.Κ. : Η Δράμα αναπτύχθηκε σχετικά πρόσφατα οινικά. Αν και δεν είχαμε εδώ τοπικές ποικιλίες και δουλεύουμε κυρίως με τις διεθνείς καταφέραμε και κάναμε γνωστό το blend Sauvignon Blanc-Ασύρτικου σε τέτοιο βαθμό, που είναι σαν να έχουμε τη δική μας ξεχωριστή ποικιλία. Σε όλη τη ζώνη τα πιο πολλά οινοποιεία παράγουν ένα τέτοιο κρασί. Οι σοβαρές επενδύσεις σε σύγχρονο εξοπλισμό, η πολύ καλή δουλειά κυρίως στο  αμπέλι και η προσήλωση στην υψηλή ποιότητα, δεν χαρακτηρίζουν μόνο το δικό μας οινοποιείο.

Δουλέψαμε πολύ στην έρευνα. Οι περισσότεροι οινοποιοί κάνουν κρασιά υψηλού επιπέδου και οι συνεχείς διακρίσεις, μόνο καλό μπορούν να κάνουν στη ζώνη της Δράμας. Το κλίμα εδώ είναι μοναδικό και ο τόπος ιδανικός για την αμπελοκαλλιέργεια.

G.: Σε μια περιοχή που δεν έχει ανεπτυγμένη έντονη τουριστική δραστηριότητα, πως αντιμετωπίζετε το θέμα του οινοτουρισμού; 

Π.Κ.: Οι πιο πολλοί επισκέπτες έρχονται στη Δράμα για δύο λόγους. Για τη φύση και για το κρασί. Τα επισκέψιμα οινοποιεία καταφέρνουν και προσελκύουν κάθε χρόνο περισσότερους επισκέπτες. Αν και βρίσκονται αρκετά μακριά από μεγάλους τουριστικούς προορισμούς και η πρόσβαση σε αυτά δεν είναι τόσο εύκολη καθώς απέχουν από τους μεγάλους οδικούς άξονες, ο αριθμός των επισκεπτών μεγαλώνει. Η πόλη της Δράμας μπορεί πλέον να φιλοξενήσει αρκετό κόσμο καθώς αυξάνονται τα ποιοτικά καταλύματα.

Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να βρει καλά εστιατόρια με τοπική κουζίνα και ενημερωμένες λίστες κρασιών. Το κομμάτι αυτό του τουρισμού αναπτύσσεται όλο και περισσότερο μέσα από εκδηλώσεις όπως η Δραμοινογνωσία. Εμείς στο Κτήμα Παυλίδη έχουμε εστιάσει πολύ στο κομμάτι του οινοτουρισμού.

  

 

Author

  • Νίκος Ιωαννίδης

    Ξεκίνησε να γίνει φωτογράφος, αλλά μόλις ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο σπουδών στράφηκε στη δημοσιογραφία. Από το 1995 ασχολήθηκε με την επικαιρότητα σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και ιστοσελίδες. Το κρασί υπήρχε πάντα στη ζωή του και κάποια στιγμή συνδυάστηκε με τη δουλειά, ενώ σήμερα αποτελεί την κύρια απασχόληση. Ταξιδεύει και καταγράφει τις οινικές περιοχές και κυρίως τις ιστορίες των ανθρώπων.

    View all posts

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!