ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ

Καλό Μήνα!

Η 1η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου (International Xinomavro Day).
Η Ένωση Οινοποιών του Αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας, έκανε αυτή την κίνηση και κατάφερε να καθιερώσει αυτή την ημέρα, που είναι και η πρώτη Διεθνής Ημέρα για ένα ελληνικό κρασί. Οι οινοποιοί που καλλιεργούν την συγκεκριμμένη ποικιλία καλούν τους οινόφιλους να τσουγκρίσουν τα ποτήρια τους που είναι γεμάτα με Ξινόμαυρο. Δεν έχει σημασία το χρώμα, το στυλ, η περιοχή ή το οινοποιείο απ’ όπου προέρχεται το κρασί. Πίνουμε Ξινόμαυρο, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Πολλά εστιατόρια, winebar και καταστήματα πώλησης κρασιού οργανώνουν εκδηλώσεις αφιερωμένες στην εμβληματική, ελληνική ερυθρή ποικιλία.

Το Ξινόμαυρο είναι μία σπάνια και ευγενική ερυθρή ποικιλία. Καλλιεργείται στη Βόρεια Ελλάδα αν και τελευταία έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές. Όπως λέει και το όνομά του έχει σκούρο χρώμα, αλλά και συνήθως υψηλές οξύτητες. Είναι μία από τις τέσσερις ποικιλίες πρεσβευτές του ελληνικού κρασιού. (Μαζί με το Ασύρτικο, το Αγιωργίτικο και το Μοσχοφίλερο).

Έχει πολυδύναμο χαρακτήρα, μπορεί να δώσει δηλαδή κρασιά διαφορετικού στυλ ανάλογα με την περιοχή που καλλιεργείται και τον τρόπο οινοποίησης. Από λευκά (blanc de noir), ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ροζέ, μέχρι αφρώδη κρασιά ψυχρού κλίματος και από φρέσκα και φρουτώδη κόκκινα μέχρι πολύπλοκα κρασιά με ανεξάντλητες δυνατότητες παλαίωσης στο χρόνο. Τελευταία βλέπουμε και orange. Το Ξινόμαυρο μας δίνει κρασιά με δομή και σύνθετο χαρακτήρα, με έντονες τανίνες, (αυτή τη χαρακτηριστική στυφάδα στο στόμα)

Οι περιοχές του Ξινόμαυρου

Νάουσα: Η καρδιά του Ξινόμαυρου χτυπάει στη Νάουσα και εδώ είναι η πρώτη ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Αυτή είναι και η γη έχει δουλευτεί από πολλούς παραγωγούς με διαφορετικές προσεγγίσεις. Μία ζώνη με διαφορετικά εδάφη, υψόμετρα και μικροκλίμα. Από την Φυτειά και τη Στράντζα μέχρι το Γιαννακοχώρι και το Ροδοχώρι θα βρούμε κρασιά διαφορετικού στυλ και ύφους. Στα Ξινόμαυρα της Νάουσας θα βρούμε δύο τάσεις. Από τη μία τα κλασικά στιβαρά κρασιά με τις έντονες και καλά δουλεμένες τανίνες,, κι από την άλλη οι εκφράσεις της νέας γενιάς που κυριαρχεί η φρεσκάδα και το φρούτο.

 Αμύνταιο & Αφρώδη: Ειδικά στην περιοχή του Αμυνταίου, την δεύτερη ζώνη ΠΟΠ με το Ξινόμαυρο μοναδικό πρωταγωνιστή, το σταφύλι έχει έναν τελείως διαφορετικό χαρακτήρα, που εκφράζεται τόσο από τα ξηρά και ήσυχα όσο και μέσα από τα αφρώδη κρασιά που φτιάχνουν οι παραγωγοί. Η καθαρή έκφραση του terroir, το ημιορεινό κλίμα με τις χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα και την έντονη ηλιοφάνεια μέσα στην ημέρα, κυρίως στους αμπελώνες που βρίσκονται μέσα στην ΠΟΠ ζώνη ανάμεσα στις δύο λίμνες, τη Βεγορίτιδα και των Πετρών, μεταφέρεται μέσα στα κρασιά και εντυπωσιάζει.

Υπάρχουν άλλες δύο περιοχές όπου το Ξινόμαυρο συμμετέχει σε κρασί που με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Είναι η Ραψάνη της Θεσσαλίας όπου σύμφωνα με τον νόμο το ΠΟΠ κρασί περιλαμβάνει Ξινόμαυρο, Σταυρωτό και Κρασάτο αλλά και η Γουμένισσα όπου, εκτός του Ξινόμαυρου η ποικιλία Νεγκόσκα πρέπει να συμμετέχει σε ποσοστό 20% στο blend.
Εκτός των ζωνών ΠΟΠ καλλιεργείται εκτεταμένα στο Βελβεντό της Κοζάνης, στη Μαγνησία και τα Τρίκαλα Θεσσαλίας, στην Καστοριά, στη Σιάτιστα και αλλού.

Εκδηλώσεις

Με ξεχωριστές εκδηλώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου.  Επιλέγουν τα διαφορετικά στυλ και μερικές από τις πλέον εκφραστικές εσοδείες των κρασιών τους, βασισμένων στο συναρπαστικό Ξινόμαυρο, αποδεικνύοντας τους λόγους για τη μοναδικότητά του.
Οίνοι ΠΟΠ, ΠΓΕ, Ποικιλιακοί, μέχρι και περιορισμένης κυκλοφορίας, ακόμη και ρετσίνα, στη διάθεση του κοινού. Καταναλωτές και οινόφιλοι που επιθυμούν να γνωρίσουν τις πτυχές της πολυδιάστατης αυτής ποικιλίας, αλλά και επαγγελματίες από το χώρο της εστίασης, της εμπορίας οίνων, sommelier, wine experts, οινοδημοσιογράφοι που ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω στο Ξινόμαυρο και στον αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας.

Στην Αθήνα

Τα ΒορΟινά του Ξινόμαυρου, μία τρισδιάστατη γιορτή με:
1. Ελεύθερη οινογευσία οίνων της ποικιλίας Ξινόμαυρο, από όλη τη Μακεδονία και σε όλες του τις εκδοχές, παρουσία sommelier.

2. Δύο διαφορετικά masterclasses τυφλής δοκιμής με θέμα‘’Terroir vs Vinification’’ με τον πολυβραβευμένο sommelier Άρη Σκλαβενίτη. Το κάθε masterclass θα πραγματεύται το πολυδιάστατο προφίλ της ποικιλίας, από την τρέχουσα εσοδεία προς παλαιότερες σοδειές, φτάνοντας πίσω στο 2007, αναλύοντας την πορεία συγκεκριμένων ετικετών στο πέρασμα του χρόνου.
Σημείωση: τα κρασιά των 2 masterclasses θα είναι διαφορετικά.

Δείτε Επίσης
DR LOOSEN ΣΤΟ BORDEAUX

3. Το θεματικό δωμάτιο «Τα Παλαιωμένα» με εσοδείες που φτάνουν μέχρι το 1996, παρουσία sommelier.

Τα ΒορΟινά του Ξινόμαυρου

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023
Ώρες εκδήλωσης: 17:00-22:00
Ώρες masterclasses: 17.30-18.30 & 19.30-20.30.
Χώρος: Κτίριο Αμαλίας 36, Λεωφόρος Αμαλίας 36, Αθήνα
Κόστος εισόδου στις δοκιμές (ελεύθερη οινογευσία και θεματικό δωμάτιο): 10 Eυρώ.
Κόστος εισόδου για κάθε masterclass (συμπεριλαμβάνει και τις υπόλοιπες δοκιμές): 35 Eυρώ.
Το εισιτήριο για την είσοδο των επισκεπτών στις δοκιμές και στα masterclasses διατίθεται ξεχωριστά ανά ενότητα μέσω της πλατφόρμας Viva. Η δυνατότητα για αγορά μέσω Viva ισχύει μέχρι και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και προτείνουμε την έγκαιρη αγορά του εδώ: https://www.more.com/happenings/ta-voroina-tou-xinomavrou-stin-athina/

Στη Θεσσαλονίκη

Οι εκφράσεις του Ξινόμαυρου στο The Wine Hub, το χώρο γευστικών δοκιμών της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», για μία ελεύθερη οινογευσία (walk around wine tasting) ανοιχτή στο κοινό.
Μία θαυμάσια ευκαιρία γνωριμίας με το Ξινόμαυρο μέσα από τις εκφράσεις του, blanc de noir (λευκής οινοποίησης οίνους), ροζέ και ερυθρούς ξηρούς οίνους, μονοποικιλιακούς και σε χαρμάνι. Στο πλαίσιο της κατανόησης των αρωμάτων και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών της ποικιλίας, θα συνδυάζονται παράλληλα με τα κρασιά, διάφορες γεύσεις, δίνοντας τη δυνατότητα για ένα ενδιαφέρον «small bites and wine pairing».

Οι εκφράσεις του Ξινόμαυρου

The Wine Hub
Ολυμπίου Διαμαντή 2 (Κτίριο Πολυτεχνείου 17β)
Θεσσαλονίκη (περιοχή Δικαστήρια)
Tετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023
Ώρες εκδήλωσης: 16:00-21:00
Είσοδος 10 ευρώ με κράτηση στο https://rb.gy/y674k
……….
Διοργάνωση: Ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος»

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!