ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΦΥΣΑΛΙΔΕΣ

Πρωτοχρονιά σημαίνει bubbles! Τα κρασιά των γιορτών είναι αναμφισβήτητα τα αφρώδη. Σε όλο τον κόσμο η αλλαγή του χρόνου συνδυάζεται με φυσαλίδες στα ποτήρια και στην κορυφή των κρασιών του είδους, στέκονται επάξια οι γαλλικές Σαμπάνιες. Η περιοχή της Καμπανίας, βρίσκεται στην βορειοανατολική Γαλλία και είναι καθιερωμένη από τον 17ο αιώνα για την παραγωγή κρασιών πολύ υψηλού επιπέδου. Το 2022, ήταν όπως όλα δείχνουν μια χρονιά με πολύ μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση Σαμπάνιας. Ο David Chatillon, πρόεδρος της Union of Champagne Houses (UMC) δήλωσε πριν από λίγες ημέρες στο Reuters ότι «είναι πολύ πιθανόν να περάσουμε τις πωλήσεις του προηγούμενου έτους και το 2022 να καταγραφεί ένα νέο ρεκόρ όσον αφορά στον κύκλο εργασιών».

Το 2021 πουλήθηκαν 320 εκατομμύρια μπουκάλια Σαμπάνιας, μετά την αύξηση των εξαγωγών που ήρθε ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί λόγω της πανδημίας. Για το 2022 εκτιμάται ότι ο συνολικός όγκος των πωλήσεων θα ξεπεράσει αυτόν τον αριθμό, αλλά όχι και το εντυπωσιακό ρεκόρ του 2007, των 339 εκατομμυρίων φιαλών που πουλήθηκαν. Θετικές είναι οι εκτιμήσεις και για τον τρύγο του 2022 στην Καμπανία καθώς μετά την καταστροφική σοδειά του 2021 (λόγω ασθενειών και παγετού) η ποσότητα αλλά και η ποιότητα των σταφυλιών είναι σε πολύ καλά επίπεδα.

Ατέλειωτοι αμπελώνες στην Καμπανία

Ένα από τα event των ημερών που είχαν ως πρωταγωνιστές τα αφρώδη κρασιά, έγινε στο wine bistro Linovatis στην Κηφισιά. Σχετικά νέος χώρος για τους οινόφιλους, ήταν κλασσικό στέκι της περιοχής, καθώς φιλοξενούσε μέχρι πριν από λίγους μήνες και την αλλαγή χρήσης, ένα γνωστό cafe.
O Linovatis, οργάνωσε ένα event αφιερωμένο στις γαλλικές σαμπάνιες, σε συνεργασία με την Oenos&co, το νέο οινικό project του sommelier Αλέξανδρου Τριανταφύλλου και της Βάσως Κανδηλιώτη.

Σε ένα masterclass πέρα από τα συνηθισμένα, με απλό τρόπο, με γνώση του αντικειμένου και με συμπυκνωμένη πληροφορία που έφτανε ανεπιτήδευτα στους παρευρισκόμενους ο Αλέξανδρος Τριανταφύλλου ξετύλιξε την ιστορία στης Σαμπάνιας, τις μεθόδους παραγωγής και τα διαφορετικά στυλ. Ειδικά για τη βραδιά, οι Σαμπάνιες που επελέγησαν να δοκιμαστούν κάλυπταν μια πολύ μεγάλη γκάμα και περιλάμβαναν σπάνιες εμφιαλώσεις, μεγάλες φιάλες, μικρά σπίτια και μεγάλους πασίγνωστους οίκους ενώ συνδυάστηκαν αρμονικά με τις δημιουργίες του chef Κώστα Γιαννάκου.

Δείτε Επίσης
ΠΕΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Οι φιάλες της Σαμπάνιας ωριμάζουν στα υπόγεια κελάρια των οινοποιείων

Τα κρασιά που απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν στο Linovatis για αυτή τη special βραδιά, όπως τα παρουσίασε ο Αλέξανδρος Τριανταφύλλου:

  •  Pierre Gimonnet 1er Cru “Cuis” Magnum. Αμπελοτόπια από το 1er cru “Cuis” στο Cote de Blancs, 100% Chardonnay, Μηλογαλακτική ζύμωση, 36 μήνες ωρίμανση, 5.5 g/lt dosage. Blend από 8 vintages (το 70% προέρχεται από το 2019).
  •  Billecart – Salmon Brut Rose. Ένα κρασί που αποτελείται από 40% Chardonnay, 30% Pinot Noir, 30% Pinot Meunier έχει κάνει Μηλογαλακτική ζύμωση, 36 μήνες ωρίμανση, έχει 9g/l dosage και το 40% είναι reserve wine.
  • Palmer Blanc de Blancs. 100% Chardonnay από τα 1er Cru “Trepail” και “Villers-Marmery” στο Montagne de Reims καθώς και από αμπελώνες στο Cote de Sezzane Π΄ρωτες πιέσεις μόνο, 7g/l dosage και 5 χρόνια ωρίμανση.
  •  Ulysse Collin Les Maillons Extra Brut 100% Pinot Noir από 2,5 εκτάρια ιδιόκτητου αμπελώνα στο Lieu-dit “Les Maillons” στο Cote de Sezanne. Εδάφη πλούσια σε πηλό και σίδηρο, ζύμωση σε βαρέλια. Μηλογαλακτική ζύμωση για ένα κρασί που εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και ωριμάζει για 36 μήνες στη φιάλη. ~2g/l dosage
  • Cuvee William Deutz 2013. Αποτελείται από 77% Pinot Noir (Grand Cru: Ay, Bouzy, Ambonnay, Verzenay) ,20% Chardonnay (Grand Cru: Avize, Mesnil-sur-Oger) και 3% Pinot Meunier (1er Cru: Pierry). Brut, 6+ χρόνια ωρίμανση, για μια έκδοση που κυκλοφορεί μόνο σε special vintages.

Καλή Χρονιά!

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!