ΛΕΥΚΑ ΚΑΙ ΡΟΖΕ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΕΔΑΦΟΣ

Στα λευκά και τα ροζέ κρασιά στρέφονται όλο και περισσότερο οι φίλοι του κρασιού. Για πρώτη φορά, περισσότερο από το μισό της παγκόσμιας κατανάλωσης καταλαμβάνουν αυτές οι δύο κατηγορίες, σύμφωνα με αναφορά του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV). Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, έχει επέλθει σημαντική αλλαγή στις προτιμήσεις των οινόφιλων σε όλο τον κόσμο από το 2000: το 43% των κρασιών που καταναλώθηκαν το 2021 ήταν λευκά. Η αυξανόμενη δημοτικότητα των λευκών κρασιών τα τελευταία 20 χρόνια οφείλεται κυρίως στην αύξηση της κατανάλωσης αφρώδους κρασιού στις αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, που αντισταθμίζουν τη μείωση που καταγράφεται σε παραδοσιακές χώρες  όπως η Γαλλία και η Ισπανία, όπου συνολικά η κατανάλωση κρασιού έχει μειωθεί.

Η κατάσταση είναι διαφορετική για τα κόκκινα κρασιά, όπου καμία χώρα δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τη μείωση της κατανάλωσης στις μεγάλες Ευρωπαϊκές οινοπαραγωγικές χώρες.  Το ποσοστό των κόκκινων κρασιών ήταν λίγο πάνω από το 50% της συνολικής κατανάλωσης και μειώθηκε σε 47%. Από την χρονιά του 2007 που είχε καταγραφεί το μεγαλύτερο ποσοστό, η κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχει μειωθεί κατά 15%. Στη Γαλλία μόνο, που ήταν κάποτε η μεγαλύτερη αγορά κόκκινου κρασιού στον κόσμο, οι πωλήσεις έχουν πέσει κατά σχεδόν το ήμισυ από τις αρχές του αιώνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του OIV, η παγκόσμια κατανάλωση λευκού κρασιού και ροζέ αυξήθηκε κατά 10 και 17% αντίστοιχα στην ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση λευκού κρασιού στον κόσμο – με αύξηση 65% μεταξύ του 2000 και του 2021. Τα λευκά κρασιά αυξήθηκαν επίσης στη Ρωσία, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η κατανάλωση στην Ιταλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά λευκού κρασιού στον κόσμο, παρέμεινε σταθερή. Η Γαλλία είναι η μεγαλύτερη αγορά για ροζέ κρασιά, αποτελώντας το ένα τρίτο της παγκόσμιας κατανάλωσης, ενώ η αύξηση των ροζέ ήταν ταχύτερη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το περισσότερο κόκκινο κρασί καταναλώνεται στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Γερμανία.

Δείτε Επίσης
Ο LEBRON ΚΑΙ ΤΟ OPUS ONE

Author

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!