ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ

Έντονες βροχοπτώσεις ακολουθούμενες από μια περίοδο ακραίας ζέστης στη Σικελία έχουν κοστίσει σε ορισμένους παραγωγούς έως και το 40% της παραγωγής τους, αλλά οι προσδοκίες για την ποιότητα των σταφυλιών παραμένουν υψηλές. Σύμφωνα με το drinkbussines, οι ακραίες συνθήκες και οι πυρκαγιές επηρεάζουν την φετινή σοδειά.
Ο τρύγος στη Σικελία, συνήθως διαρκεί περισσότερο από 100 ημέρες λόγω της κλιματικής και ποικιλιακής ποικιλομορφίας του νησιού, ξεκινά με τις διεθνείς λευκές ποικιλίες (Sauvignon Blanc και Chardonnay) στη δυτική Σικελία. Συνήθως  ολοκληρώνεται στην περιοχή γύρω από την Αίτνα στο τέλος Οκτωβρίου. Φέτος, οι ακραίες καιρικές συνθήκες καθυστέρησαν την έναρξη του τρύγου, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει περίπου 10 ημέρες αργότερα από το 2022.

Ασυνήθιστες έντονες βροχοπτώσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο και στις δύο πλευρές του νησιού επηρέασαν τις προσδοκίες για σταφύλια χωρίς περονόσπορο.
Η οινοποιός Arianna Occhipinti, με έδρα τη Βιττόρια δήλωσε στο drinkbusinnes: «Ο περονόσπορος μπορεί να επηρεάσει την επόμενη παραγωγή μας κατά περίπου 30-35%. Οι παρεμβάσεις με θείο και χαλκό, είναι οι μόνες που κάνουμε στο αμπέλι, σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αππό τα συνηθισμένα, δεν ήταν αρκετές για να περιορίσουν το πρόβλημα. Η συγκομιδή του 2023 θα είναι χαμηλότερη σε ποσότητα αλλά υψηλότερη σε ποιότητα.”

Η οινολόγος της Planeta, Patricia Toth, λέει ότι η περιοχή πάνω από τη Μαρίνα ντι Άκατε «είχε χαμηλότερη υγρασία και, συνεπώς, μικρότερο κίνδυνο από περονόσπορο, λόγω των αμμωδών εδαφών της και της έκθεσής της σε θαλάσσιες αύρες, που δημιουργούν συνθήκες στις οποίες δενα ανπτύσσονται μύκητες».

Οι παραγωγοί γύρω από την Αίτνα τα πήγαν γενικά καλύτερα λόγω, μεταξύ άλλων, των ευνοϊκών θαλασσίων ανέμων αλλά και του ηφαιστειακού εδάφους. Οι συνθήκες στη συνέχεια άλλαξαν με ραγδαία άνοδο της θερμοκρασίαςτον περασμένο μήνα. Ο καύσωνας που έπληξε τη νότια Ευρώπη τον Ιούλιο επηρέασε έντονα και τη Σικελία, με τον υδράργυρο να ανεβαίνει στους 40°

. Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σε όλη την περιοχή, ιδιαίτερα γύρω από τις μεγάλες πόλεις στο Παλέρμο και στην Κατάνια δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο τους αμπελουργούς και τους οινοποιούς. Πολλοί απ’ αυτούς δήλωσαν ότι, παρά τα δραματικά σκηνικά γύρω από τις πόλεις και τους λόφους, οι αμπελώνες τους δεν υπέστησαν ζημιές από τις φωτιές και δεν παρατηρήθηκε έντονο άρωμα καπνού στους καρπούς.

Δείτε Επίσης
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ 2025 Ο ΟΜΙΛΟΣ MANTIS

Ωστόσο, παρόλο που οι αμπελώνες φαίνεται να απέφυγαν κατά κύριο λόγο τη φωτιά, τα σταφύλια δεν ξέφυγαν από τις ακραίες συνθήκες που έμοιαζαν με το τηγάνισμα τον τελευταίο μήνα.
Ο Φίλιππος Μπουταφούκος, τεχνικός αμπελουργίας στη συνεταιριστική εταιρεία Cantine Settesoli, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή, η ποιότητα των σταφυλιών είναι εξαιρετική, αφού διαχειριστήκαμε τον περονόσπορο και το ωίδιο, αλλά λόγω της ζέστης τις προηγούμενες εβδομάδες, χάσαμε περίπου 40% της παραγωγής.”

Παρά την παρούσα μεικτή εικόνα για την σοδεια του 2023, ορισμένοι αμπελοκαλλιεργητές υποστηρίζουν ότι η Σικελία είναι μία από τις ιταλικές περιοχές που βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει αυτές τις ακραίες κλιματικές συνθήκες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, λόγω του ότι διαθέτει ποικιλίες σταφυλιών που μπορούν να αντέξουν τη ζέστη, καθώς και αρκετούς αμπελώνες που έχουν φυτευτεί σε δροσερές, υψόμετρες συνθήκες.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | [email protected]
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

Νέες Ετικέτες

Νέες Ετικέτες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!