ΜΙΚΡΟΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΒΟΥΝΙ ΠΑΝΑΓΙΑ

Η οινική επανάσταση που συντελείται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, έχει αρχίσει να κάνει θόρυβο που βγαίνει από τα όρια του νησιού. Οινοποιεία που έχουν πάρει μέρος σε μεγάλες εκθέσεις στην Ελλάδα, κρασιά τους που τα βρίσκει κανείς όλο και συχνότερα σε ενημερωμένες λίστες wine bar και εστιατορίων, όπως και να το δούμε η Κύπρος ακούγεται όλο και περισσότερο.
Πριν από λίγες ημέρες, έγινε η πρώτη παρουσίαση και οργανωμένη γευστική δοκιμή ενός οινοποιείου από την Κύπρο στην Αθήνα. Και μόνο συνηθισμένη δεν ήταν. Άλλωστε το οινοποιείο Βουνί Παναγιά είναι από τους πρωτεργάτες αυτής της οινικής αλλαγής.
Τα δύο αδέρφια, ο Παύλος και ο Γιάννης Κυριακίδης βρέθηκαν το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στην κάβα Mr Vertigo στο Κολωνάκι και είχαν φέρει μαζί τους μία πολύ ιδιαίτερη συλλογή κρασιών. Αν το λογικό θα ήταν να συστηθούν στο ελληνικό κοινό με την κλασσική σειρά κρασιών του οινοποιείου τους, εκείνοι επέλεξαν να λειτουργήσουν ριζοσπαστικά παρουσιάζοντας τη σειρά μικροινοποιήσεων με την οποία καταπιάνονται εδώ και λίγα χρόνια.

Η σειρά αυτή περιλαμβάνει πολλούς πειραματισμούς και έκανε την πρώτη της εμφάνιση με τον τρύγο του 2017. Μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί συνολικά 33 διαφορετικά κρασιά που κυκλοφόρησαν σε πολύ περιορισμένες παραγωγές από 100 έως 800 φιάλες ανά ετικέτα.

Στην γευστική δοκιμή που οργανώθηκε στο Mr Vertigo και έγινε με την καθοδήγηση του Γρηγόρη Μιχαήλου Dip WSET παρουσιάστηκαν πέντε κρασιά. Τρία λευκά, ένα ροζέ, ένα orange κι ένα κόκκινο.
  •  Συμβίωση 2021 Μονοποικιλιακή έκφραση της ποικιλίας Βασίλισσα. Το κρασί ζυμώνει αυθόρμητα και μένει για ένα χρόνο σε επαφή με τις οινολάσπες πριν εμφιαλωθεί. Διατηρεί τη φρεσκάδα και δεν προδίδει την ηλικία του.
  •  Woman in the wine press 2020  100% Μωροκανέλλα, μια σπάνια κυπριακή λευκή ποικιλία. Οινοποίηση σε δεξαμενή με εκχύλιση για περίπου 20 ώρες, ζύμωση μόνο με αυτόχθονες ζύμες και παραμονή  με τις οινολάσπες για περίπου 9 μήνες. Ώριμο στο στόμα με εντυπωσιακά μακριά επίγευση.
  •  Θέμις 2019– Η μητέρα της οικογένειας δίνει το όνομα και φιγουράρει στην ετικέτα της φιάλης. Ένα rosé από την ερυθρή ποικιλία Μαύρο. Οινοποίηση σε δεξαμενή και παραμονή για 4 μήνες σε μεγάλα βαρέλια τρίτης και τέταρτης χρήσης. Ανοιχτό κόκκινο χρώμα και ωραίο γεμάτο στόμα.
  •  Whole Bunch 2020– Ποικιλία Ξυνιστέρι σε orange εκδοχή. Ένα λευκό κρασί που φτιάχτηκε με ερυθρή οινοποίηση. Η επαφή για 4 μήνες με ολόκληρα τσαμπιά δίνει σαν αποτέλεσμα ένα γαστρονομικό κρασί με μεγάλη αρωματική ένταση.
  •  Κούμνα 2020– Μαύρο που ωρίμασε μέσα σε μικρό πιθάρι. Κουμνιάζω, σημαίνει αποθηκεύω. Η κούμνα είναι ένα παραδοσιακό δοχείο για τη φύλαξη του κρασιού. Κι εδώ το κρασί πέρασε αρκετό καιρό σε επαφή με το πήλινο σκεύος πριν εμφιαλωθεί.

Οι ετικέτες των πειραματικών κρασιών φιλοτεχνούνται κάθε φορά από διαφορετικούς καλλιτέχνες αλλά έχουν κοινή αισθητική καθώς τον εικαστικό συντονισμό του project έχει ο Μάριος Καρύστιος. Ο τρύγος, το αμπέλι και οι άνθρωποι. Όλη η προσπάθειά τους είναι μέσα στις φιάλες και οι στιγμές και τα πρόσωπα της οικογένειας μπαίνουν στις ετικέτες.
«Προσπάθεια μας ως οινοποιοί είναι να λειτουργούμε ως το Μέσο, μέσα από το οποίο το ορεινό βραχώδες terroir μας θα εκφράσει την ενέργεια του και οι γηγενείς ποικιλίες την τυπικότητα τους» λέει ο Γιάννης Κυριακίδης. Σε αυτή τη σειρά των μικροοινοποιήσεων όλα έχουν έναν ριζοσπαστισμό, από την οινική προσέγγιση, μέχρι την ονομασία και τις ετικέτες, άρα και το κρασί αυτό καθεαυτό, τίποτα δεν έχει γίνει με συμβιβασμούς. Η αίσθηση που αποκομίζει κανείς είναι ότι οι άνθρωποι θέλουν να ανακαλύψουν τα όρια. Των ποικιλιών, του τόπου, ίσως και τα δικά τους. Αυτό που παρουσίασαν μοιάζει βγαλμένο από μέσα τους και δείχνει να τους εκφράζει στον μέγιστο βαθμό. Το μεταδίδουν αυτό στην αφήγησή τους, μαζί με τα βιώματα και τις γνώσεις τους.

Δείτε Επίσης
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Το οινοποιείο Βουνί Παναγιά βρίσκεται στην Πάνω Παναγιά της Πάφου, στο δυτικό κομμάτι της Κύπρου. Ιδρύθηκε από τον πατέρα του Γιάννη και του Παύλου, τον Αντρέα Κυριακίδη το 1987 και σήμερα η οικογένεια καλλιεργεί 350 ιδιόκτητα στρέμματα, φυτεμένα μόνο με τις 8 γηγενείς κυπριακές ποικιλίες. Ξυνιστέρι, Βασίλισσα, Πρωμάρα, Σπούρτικο, Μαύρο, Μαραθεύτικο, Γιαννούδι, και Μωροκανέλλα.

Μάλιστα είναι “υπεύθυνοι” για τη διάσωση και ανάδειξη κάποιων. Ακολουθώντας ήπιες πρακτικές καλλιεργούν τα αμπέλια τους και οινοποιούν με τις ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις. Εξασκούν την παραδοσιακή αμπελουργία που επιτάσει την βιολογική προσέγγιση, όλα τα αμπέλια καλλιεργούνται σε κύπελλο, οι αμπελώνες είναι ξηρικοί και οι εργασίες γίνονται χειρωνακτικά. Δουλεύουν σε ένα μοναδικό terroir που κυμαίνεται ανάμεσα στα 850 και 1.150 μέτρα, υψόμετρο που το καθιστά από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Σε μια εποχή που για να αντιμετωπιστεί η ζέστη και η ξηρασία και όλοι κοιτάνε ψηλότερα, μπορείς να πεις ότι είναι από τους τυχερούς. Αναλυτικό αφιέρωμα του Grape μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | [email protected]
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!