ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΤΡΥΓΟΥ

Τα περισσότερα νέα που φτάνουν από το μέτωπο του τρύγου, από κάθε γωνιά της Ελλάδας είναι ευχάριστα. Η συγκομιδή ολοκληρώθηκε σε πολλές περιοχές και μένουν πολύ λίγες ζώνες (κάποιες πολύ σημαντικές, όπως για παράδειγμα η Μαντινεία) που συνεχίζουν. Ο καιρός έπαιξε για άλλη μια φορά τα δικά του παιχνίδια αλλά γενικά μια χρονιά που αρχικά φάνηκε πολύ δύσκολη, δείχνει να εξελίσσεται ομαλά.

Τα μεγάλα οινοποιεία, με παρουσία σε περισσότερες από μία περιοχές, έχουν τη γενική εικόνα για την πορεία του τρύγου. Η εταιρεία Μπουτάρη για παράδειγμα με οινοποιεία σε όλες τις σημαντικές οινοπαραγωγικές ζώνες, μας ενημερώνει για τις εξελίξεις από το μέτωπο. Στο σημείωμα της κάνει λόγο για τη σκληρή δουλειά και την κούραση αλλά και τα θετικά αποτελέσματα.

«Σεπτέμβριος και η προσοχή μας είναι στραμμένη στις «παραστάσεις» τρύγου που εξελίσσονται στα οινοποιεία μας. Αν και η κούραση των ημερών είναι τεράστια, εντούτοις δεν μπορεί να επισκιάσει την ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς. Όχι μόνο κατά τη διάρκεια του τρύγου, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στα αμπέλια και τα εργαστήρια της οινοποιίας μας».

Οι οινολόγοι Βασίλης Γεωργίου και Αλέξανδρος Τζαχρίστας δίνουν τις εκτιμήσεις τους για τη φετινή σοδειά στις περιοχές που έχει ολοκληρωθεί, μέχρι σήμερα, ο τρύγος.
«Γενική εικόνα είναι ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού είχαμε χαμηλές συγκριτικά θερμοκρασίες και βροχές, που έχουν σαν αποτέλεσμα οψιμότητα στην ωρίμανση». Αναλυτικές πληροφορίες για την κάθε περιοχή:

Κτήμα Ρωξάνης Μάτσα

To ιστορικό κτήμα, το οποίο είναι πλέον επισκέψιμο.

Έπειτα από έναν ψυχρό χειμώνα και μια επίσης ψυχρή άνοιξη, το καλοκαίρι κύλησε ομαλά, δροσερά και χωρίς εξάρσεις. Ο τρυγητός του Sauvignon Blanc και της Μαλαγουζιάς ολοκληρώθηκε στα μέσα του Αυγούστου και κάτω από εξαιρετικές καιρικές συνθήκες για την ωρίμανση των σταφυλιών. Για Ροδίτη, Ασύρτικο και Syrah πραγματοποιήθηκε το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, ενώ το Σαββατιανό άρχισε στις 9 Σεπτεμβρίου. Τα σταφύλια ήταν σε άριστη κατάσταση, ζουμερά, τραγανά και με πλούσιο αρωματικό υπόβαθρο, δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες για τη συνέχεια.
Να σημειώσουμε ότι το Κτήμα Ρωξάνης Μάτσα είναι πλέον ένας χώρος επισκέψιμος και ανοιχτός για το κοινό, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες ξενάγησης και γευσιγνωσίας για μικρούς και μεγάλους!

Tο Οινοποιείο της Σαντορίνης

Στο Μεγαλοχώρι, το οινοποιείο Μπουτάρη είναι φυσικά οινοτουριστικός προορισμός. Μεγάλο όνομα, εξαιρετικό σημείο, είναι λογικό να προσελκύει τους ξένους επισκέπτες της Σαντορίνης.
Μιλώντας με την υπεύθυνη του οινοποιείου Καλλιόπη Πιπέρη, βλέπουμε ότι στο κομμάτι του επισκέψιμου έχει γίνει πολύ σοβαρή δουλειά. «Η επισκεψιμότητα φέτος κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με το 2019 και ίσως λίγο παραπάνω, με κύριο όγκο επισκεπτών από Αμερική. Η αγοραστική διάθεση των επισκεπτών ήταν αρκετά αυξημένη και αυτό μας απέδωσε αύξηση εσόδων από τις πωλήσεις προϊόντων».

Αρχιτεκτονικά υποδειγματικό το οινοποιείο Μπουτάρη στη Σαντορίνη.

Πίσω στον τρύγο και στα report των οινολόγων, για τη Σαντορίνη θα μάθουμε πολλά.
«Ο τρύγος στη Σαντορίνη ξεκίνησε, όπως πάντα, με τα Αθήρια στις 16 Αυγούστου, ενώ τα Ασύρτικα τρυγήθηκαν από τις 20 Αυγούστου και μετά. Σε όλη τη διάρκεια του τρύγου επικράτησε η ανησυχία για την αργή και σωστή ωρίμανση των σταφυλιών. Οι βροχές στα μέσα Ιουνίου, καθώς και η πολύ μεγάλη βροχόπτωση στις 24 Αυγούστου, ήταν αυτά που χαρακτήρισαν τη χρονιά, με αποτέλεσμα να υπάρχει αργή ωρίμανση. Τη σημαντική περίοδο της ωρίμανσης υπήρχε ελάχιστη υγρασία το βράδυ. Σε αυτές τις συνθήκες στρεσάρονται τα φυτά και να δεν γίνεται ομαλή ωρίμανση. Σε γενικές γραμμές, η εκτίμηση είναι ότι θα προκύψουν Σαντορίνες με ελάχιστα χαμηλότερους αλκοολικούς βαθμούς από άλλες χρονιές, αλλά με μεγάλη ένταση και πολυπλοκότητα. Τελευταία τρυγήθηκαν τα Αηδάνια, από τις 27 Αυγούστου και μετά. Επίσης, οι ερυθρές ποικιλίες Μαυροτράγανο και Μανδηλαριά δείχνουν πολύ καλό δυναμικό φέτος».

Κτήμα Scalarea

Ακόμα νοτιότερα, στην Κρήτη τα πράγματα κύλησαν ομαλά παρά τα προβλήματα με τις ασθένειες στην περιοχή.
«Οι έξυπνες και σωστές αμπελουργικές τεχνικές που εφαρμόστηκαν έδωσαν και πάλι εξαιρετικά αποτελέσματα.

Δείτε Επίσης
3o ATHENS COCTAIL FESTIVAL

Στην όμορφη Κρήτη το Κτήμα Σκαλαρέα.

Σε μια χρονιά μάλιστα που υπήρξε καταστροφική από την ευδαιμίδα στα περισσότερα αμπέλια της περιοχής. Στα τέλη Αυγούστου υπήρξαν τοπικές βροχοπτώσεις, που ευτυχώς δεν εμφανίστηκαν στο κτήμα. Οι αποδόσεις είναι ελάχιστα μεγαλύτερες από τις περσινές. Τρυγήθηκε πρώτο το Chardonnay, με εξαιρετικά ποιοτικά αποτελέσματα. Ακολούθησαν οι άλλες ποικιλίες, ενώ τελευταίες μένουν να τρυγηθούν τα Ασύρτικα και το Κοτσιφάλι.

Το Οινοποιείο της Μαντινείας

Στη Μαντινεία, η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα απαιτητική λόγω των καιρικών συνθήκων. Αυτή τη στιγμή εξελίσσεταιτο Chardonnay και το Gewurztraminer, ενώ του Μοσχοφίλερου αναμένεται να ξεκινήσει τις προσεχείς ημέρες.

Author

  • Νίκος Ιωαννίδης

    Ξεκίνησε να γίνει φωτογράφος, αλλά μόλις ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο σπουδών στράφηκε στη δημοσιογραφία. Από το 1995 ασχολήθηκε με την επικαιρότητα σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και ιστοσελίδες. Το κρασί υπήρχε πάντα στη ζωή του και κάποια στιγμή συνδυάστηκε με τη δουλειά, ενώ σήμερα αποτελεί την κύρια απασχόληση. Ταξιδεύει και καταγράφει τις οινικές περιοχές και κυρίως τις ιστορίες των ανθρώπων.

    View all posts

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!