ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ

Στην Ολλανδία, ο φόρος κατανάλωσης στο αλκοόλ θα αυξηθεί κατά 8,4% από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος στα ήσυχα και στα αφρώδη κρασιά με ποσοστό αλκοόλ πάνω από 8,5%  θα αυξηθεί από 88,30 ευρώ ανά εκατολίτρο σε 95,69 ευρώ (συν 7,39 ευρώ). Για τα κρασιά με αλκοόλ πάνω από 15%, η επιπλέον αύξηση θα είναι 12,50 ευρώ ανά εκατολίτρο που μεταφράζεται στην πραγματικότητα σε λίγα cents του ευρώ ανά φιάλη.

Η αύξηση αυτή είναι το μισό του ποσοστού που είχε αρχικά προγραμματιστεί από την Ολλανδική κυβέρνηση. Η πρόταση φορολογίας περιελάμβανε μια αύξηση της τάξης του 16,3% για να χρηματοδοτηθεί ο αγώνας κατά της φτώχειας. Αντιπρόσωποι του συνδέσμου καταστημάτων κρασιού KVNW φοβούνται ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές θα αγοράζουν το κρασί τους στο εξωτερικό, ειδικά στη Γερμανία, όπου δεν υπάρχει φόρος κατανάλωσης στο αλκοόλ και άλλα προϊόντα είναι επίσης φθηνότερα για τους Ολλανδούς. Όλο και περισσότερες πόλεις στη χώρα – όπως το Γκρόνινγκεν, η Ούτρεχτη και το Χάρλεμ – έχουν αποφασίσει να απαγορεύσουν τη διαφήμιση αλκοολούχων ποτών σε δημόσιους χώρους. Για παράδειγμα, στο Γκρόνινγκεν απαγορεύθηκε πρόσφατα η διαφήμιση σε δημόσιους χώρους για αλκοόλ, τζόγο, κρέας και ορυκτά καύσιμα. Η απαγόρευση ισχύει για περίπου 800 πινακίδες που ανήκουν στον Δήμο της πόλης.

Με αυτήν την αύξηση του φόρου, η Ολλανδία ακολουθεί μια σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος υποστηρίζει σημαντικά υψηλότερους φόρους στο αλκοόλ και τα γλυκά ποτά. Σύμφωνα με μια μελέτη του ΠΟΥ από το 2017, μια αύξηση της τάξης του 50% στην τιμή του αλκοόλ μπορεί “να βοηθήσει στην πρόληψη 21 εκατομμυρίων θανάτων άνω των 50 ετών”.

Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει την τάση πολλών χωρών να αυξάνουν τους φόρους στο αλκοόλ, ενθαρρυνόμενες από τις συστάσεις οργανισμών υγείας για τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ για λόγους δημόσιας υγείας. Παράλληλα, η ανησυχία για το ενδεχόμενο αύξησης της αγοράς κρασιού στο εξωτερικό από τους Ολλανδούς καταναλωτές αναδεικνύει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι φορολογικές αποφάσεις στον καταναλωτικό προϋπολογισμό των καταναλωτών και την παγκόσμια αγορά αλκοόλ.

Δείτε Επίσης
ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟ BORDEAUX

Author

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | info@grapemag.gr
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!