ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΩΝ MW

Μια αποστολή από 22 Masters of Wine βρέθηκε στην Πελοπόννησο τις τελευταίες πέντε ημέρες και γνώρισε τα κρασιά της. Στο πλαίσιο της προσπάθειας προβολής που κάνουν τα οινοποιεία της Πελοποννήσου, ήρθαν άνθρωποι σημαντικοί για τον κόσμο του κρασιού από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, από την Αγγλία, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, την Πολωνία αλλά ανάμεσά τους ήταν και μία Ελληνίδα. Η Όλγα Καραπάνου – Crawford που επίσης έχει τον τίτλο Master of Wine με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν μέλος της αποστολής.

Γιατί είναι σημαντικό αυτό που έγινε: συνολικά 414 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν καταφέρει να κατακτήσουν τον τίτλο MW και είναι πραγματικά ειδικοί του κρασιού, άνθρωποι που επηρεάζουν και διαμορφώνουν τις καταστάσεις. Αγοραστές για τις πιο μεγάλες και σοβαρές αγορές του κόσμου όπως ο Καναδάς, το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη. Κριτές σε διεθνείς διαγωνισμούς, συντάκτες στα πιο έγκυρα και γνωστά Μέσα του κρασιού και της γαστρονομίας παγκοσμίως σαν το Decanter.
Ορισμένοι διδάσκουν και εκπαιδεύουν ανθρώπους που ασχολούνται με το κρασί σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Από την εστίαση και την οινοχοϊα, μέχρι το marketing και τις πωλήσεις.

Το ταξίδι των 22 MW άρχισε στην Αθήνα, με επίσκεψη στην Ακρόπολη και γευσιγνωσία κρασιών από όλη την Πελοπόννησο. Επόμενος σταθμός τους ήταν η Ορεινή Αιγιάλεια.

Περιήγηση στους αμπελώνες της Ορεινής Αιγιάλειας, στιγμιότυπο από την επίσκεψη στο Κτήμα Μέγα Σπήλαιο.

Στο Κτήμα Μέγα Σπήλαιο το θέμα του πρώτου tasting ήταν ο Ροδίτης και ακολούθησαν οι άλλες τοπικές ποικιλίες όπως ο Σιδερίτης, το Λαγόρθι και το Μοσχάτο.

Από την Αιγιάλεια στο Ναύπλιο και από εκεί στη Νεμέα. Επισκέφθηκαν το Κτήμα Σεμέλη και το Κτήμα Σκούρα και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις διαφορετικές εκφράσεις του Αγιωργίτικου.

Η τέταρτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στη Μαντινεία. Στο Κτήμα Τσέλεπου οι Masters of Wine είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν είκοσι διαφορετικά κρασιά από Μοσχοφίλερο προερχόμενα από τα οινοποιεία της ζώνης.
Η επίσκεψή τους ολοκληρώθηκε στη Μονεμβασιά,  όπου γνώρισαν την Κυδωνίτσα, το Μαυρούδι αλλά και τη Μονεμβασιά σε μιά παορυσίαση στο Οινοποιείο Τσιμπίδη. Το τελευταίο tasting περιλάμβανε Μοσχοφίλερα και Ασσύρτικα, που δεν είναι στην κατηγορία των ΠΟΠ οίνων.
Η Λακωνία είναι γνωστή παγκοσμίως και για το ελαιόλαδο, οπότε μία γευσιγνωσία με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ήταν δεδομένο ότι θα τους προκαλούσε μεγάλο ενδιαφέρον, όπως και συνέβη.

Η ομάδα αυτή φεύγει από την Ελλάδα, έχοντας μια πολύ καλή εικόνα των κρασιών της Πελοποννήσου, αλλά και των ανθρώπων και των τόπων που τα παράγουν. Όπως μας είπαν όλες αυτές τις ημέρες στις συζητήσεις μας αλλά και στην συνολική κουβέντα που έγινε στο τέλος του ταξιδιού, η φιλοξενία στα οινοποιεία, στα εστιατόρια και όπου βρέθηκαν, ήταν πολύ ζεστή και ανθρώπινη.

Η Όλγα Καραπάνου Crawford MW, που συνόδευε την ομάδα των MW στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Πελοπόννησο, εμφανώς συγκινημένη μας λέει πόσο σημαντικό είναι για την ίδια αυτό το ταξίδι και η ευκαιρία που είχε να βρεθεί μαζί τους και να τους ξεναγήσει στα μέρη που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Η Sarah Jane Evans, MW, ήταν μέλος της ομάδας που επισκέφθηκε την Πελοπόννησο. Είναι συγγραφέας που όπως λέει αγαπά τα κρασιά της Ελλάδας. Αρθρογραφεί στο Decanter και είναι συν-προεδρεύουσα στον μεγαλύτερο οινικό διαγωνισμό του κόσμου, στο Decanter Wine Awards.

Έχει εικόνα για τα οινικά πράγματα στη χώρα μας και πιστεύει ότι η ποιότητα του ελληνικού κρασιού, έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. “Το πρώτο ελληνικό κρασί που ήπια, στο πανεπιστήμιο ήταν Ρετσίνα, η παλιά Ρετσίνα όχι οι νέες εκδοχές. Τώρα ξέρω ότι έχετε πολύ κομψά κόκκινα κρασιά, πολύ νόστιμα πρωτότυπα λευκά κρασιά, γλυκά αλλά και αφρώδη. Νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει εδώ έχει μεγάλη προοπτική σε παγκόσμια κλίμακα. Και ειδικά οι περιοχές που επισκέφθηκα κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, εννοώ τις Πλαγιές της Αιγιάλειας, τη Νεμέα, τη Μαντίνεια και τη Μονεμβασιά.
Για μένα, η Νεμέα ήταν μια πραγματική ανακάλυψη. Γνώριζα ότι είναι πολύ μεγάλη ζώνη αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν εξαιρετικές κοιλάδες που κατεβαίνουν προς την Κορίνθο και τα βουνά από την άλλη πλευρά, είναι κάτι πολύ εντυπωσιακό. Φυσικά και η Μαντίνεια, με την ΠΟΠ ποικιλία το Μοσχοφίλερο. Με εξέπληξαν τα κρασιά από Μοσχοφίλερο και Μαλαγουζιά και νομίζω ότι μπορείτε να φτιάξετε κάτι που να έχει ποιότητα παγκοσμίου επιπέδου. Όχι απλώς ένα ωραίο λουλουδάτο, φρέσκο ή καλοκαιρινό κρασί, αλλά πραγματικά υπάρχουν κρασιά εκεί με εξαιρετική ποιότητα.
Επίσης, κάναμε μια υπέροχη δοκιμή του Ροδίτη. Και νομίζω ότι ειδικά τα orange και τα φυσικά κρασιά από Ροδίτη είναι πολύ ενδιαφέροντα επίσης.
Το πιο σημαντικό από όλα όμως, είναι οι άνθρωποι. Βλέπεις μια νέα γενιά να έρχεται, κάνει κάποια εξαιρετικά πράγματα, αλλά έχετε και κάποιους κλασικούς οινοποιούς, τρεις ή τέσσερις άνθρωποι που είναι εξαιρετικοί και έχουν ανοίξει τον δρόμο, και δικαίως τυγχάνουν ευρείας αναγνώρισης”.

Δείτε Επίσης
ΚΡΑΣΙ ΣΤΑ 3.111 ΜΕΤΡΑ

Ξενάγηση στο Κάστρο της Μονεμβασιάς.

O Άρης Τσέλεπος, η Ντίνα Σπυροπούλου και ο Δημήτρης Κίσσας ήταν η επιτροπή προώθησης της ΕΝΟΑΠ. Η Ένωση των Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου “έτρεξε” και χρηματοδότησε αυτή την επίσκεψη, που έγινε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου. Η Σοφία Πέρπερα με την Όλγα Καραπάνου Crawford MW έκαναν το αρχικό πλάνο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο των Masters of Wine. Η συνέργεια των δύο φορέων (ΣΕΟ-ΕΝΟΑΠ) απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι μέσα από τις συνέργειες και τις κοινές δράσεις ενισχύεται η εξωστρέφεια.

Είναι ζητούμενο για το ελληνικό κρασί συνολικά αλλά και για την κάθε οινοπαργωγική ζώνη να βρίσκει, ή ακόμα καλύτερα να δημιουργεί τις ευκαιρίες αυτές για τόσο στοχευμένη προβολή των κρασιών, του τόπου και της σημαντικής δουλειάς που γίνεται σε διαφορετικά επίπεδα. Ειδικά για τα μεσαία και μικρά οινοποιεία, η ευκαιρία που τους δόθηκε είναι ακόμα πιο σημαντική καθώς σε πολλές περιπτώσεις δύσκολα φτάνουν τα κρασιά τους σε ποτήρια τέτοιου κοινού, όπως των 22 MW που βρέθηκαν στην Πελοπόννησο.

“Ο απολογισμός είναι θετικός, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα μας είπαν πριν φύγουν όταν τους ζητήσαμε ένα πρώτο feedback από το ταξίδι” μας λέει ο Άρης Τσέλεπος. “Δεν έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάζουμε τόσο ξεκάθαρα και συνολικά τη δουλειά μας σε σημαντικούς ανθρώπους, καθώς ακόμα και στις διεθνείς εκθέσεις που συμμετέχουμε και απευθυνόμαστε σε τέτοιο κοινό, πάντα υπάρχουν κι άλλα κρασιά. Είναι δύσκολο να οργανωθεί στο εξωτερικό μία γευσιγνωσία αποκλειστικά για μία ζώνη. Εδώ είχαμε την ευκαιρία να τους μιλήσουμε αναλυτικά για την περιοχή, τις ζώνες και τις ποικιλίες, την ιστορία, τα οινοποιεία και βέβαια για τα κρασιά. Να εστιάσουμε ακόμα και σε λεπτομέρειες, να ακούσουμε τη γνώμη τους. Οι απαντήσεις που πήραμε ήταν θετικές.”

Η Ντίνα Σπυροπούλου στάθηκε στην ποιότητα και στην ανεκτικότητα των επισκεπτών. “Ήταν άνθρωποι που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά παράλληλα ήταν θετικοί σε οτιδήποτε δοκίμαζαν. Έχουμε αποκτήσει αυτοπεποίθηση μετά τα σχόλια τους. Θέλω να ευχαριστήσω και τα 34 οινοποιεία μέλη της ΕΝΟΑΠ, που συμμετείχαν με κρασιά τους και ιδιαίτερα τα οινοποιεία που φιλοξένησαν κάποια δράση και μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους. Τους οινοποιούς και οινολόγους που συμμετείχαν σε κάποια γευσιγνωσία μέσα σε καιρό τρύγου. Τον Μαρίνη Μπερέτσο και την Αναπτυξιακή Πάρνωνα που ήταν δίπλα μας ακόμα μία φορά. Τους συνεργάτες μας στον ΣΕΟ Σοφία Πέρπερα και Κορνιλία Αλεξιάδου που ήταν δίπλα μας σε όλο το ταξίδι, μαζί με τον πρόεδρο Γιάννη Βογιατζή. Εξίσου σημαντική ήταν η συμβολή του προέδρου της ΕΝΟΑΠ, Γιάννη Τρουπή που μας περιέβαλε με την αμέριστη εμπιστοσύνη του να φέρουμε εις πέρας αυτό το τόσο δύσκολο αλλά σημαντικό task για την ΕΝΟΑΠ και τα κρασιά της Πελοποννήσου”.

Μέσα σε πέντε ημέρες, οι άνθρωποι αυτοί επισκέφθηκαν εκτός από την Αθήνα, πέντε περιοχές, δοκιμάστηκαν συνολικά 100 κρασιά από περίπου 40 οινοποιεία. Βρέθηκαν σε εκδηλώσεις σε εστιατόρια με τοπική κουζίνα και παίρνουν μαζί τους μια ολοκληρωμένη, πλήρη εικόνα για τις οινικές ζώνες της Πελοποννήσου.

Θετικά σχόλια δεν έκαναν μόνο για τα κρασιά του Πελοπονησσιακού αμπελώνα, αλλά και για την αγγλόφωνη έντυπη έκδοση του Grape.

Hλεκτρονική έκδοση του free press περιοδικού.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή η αποσπασματική μεταφορά κειμένων χωρίς τη γραπτή συναίνεση των κατόχων των δικαιωμάτων.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ | ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πλ. Βασιλεως Γεωργιου 6, ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ 15452, Ελλάδα
Τ 215 555 4430 | [email protected]
© 2020 Grape Magazine. All Rights Reserved.

Νέες Κυκλοφορίες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την εγγραφή σας στη λίστα των παραληπτών θα λαμβάνετε το newsletter του grape!